Πολιτικη & Οικονομια

Ρέντσι: Έκκληση προς Τσίπρα να σεβαστεί τους κανόνες

«Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι Έλληνες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
101154-201868.jpg

Για έλλειψη σεβασμού στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο κ. Ρέντσι είπε: «Μπορεί να ζητά κανείς ευελιξία σεβόμενος τους κανόνες. Το να νομίζεις, όμως, ότι είσαι ο πιο πονηρός από όλους και το να μην σέβεσαι τους κανόνες είναι κάτι το διαφορετικό. Εμείς θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι Ελληνες, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει».

Στην ερώτηση αν η Γερμανία φέρει ευθύνη για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αποτυχία είναι το γεγονός ότι όλα βασίσθηκαν στη δημοσιονομική πειθαρχία και στην λιτότητα. «Αλλά», διευκρίνισε, «το να ρίχνουμε την ευθύνη στην Γερμανία για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ένα βολικό άλλοθι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Το να ρίχνουμε πάντα την ευθύνη στους Γερμανούς δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτική στρατηγική. Μπορεί να ανεβάσει το ηθικό, αλλά όχι την οικονομία».

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, η κ. Μέρκελ προσπάθησε πραγματικά να βρει μια λύση. Εκτίμησε μάλιστα ότι η κίνηση του δημοψηφίσματος την αιφνιδίασε, καθώς «ήταν στην πρώτη γραμμή για να υπάρξει μια συμφωνία, πηγαίνοντας και κατά της κοινής γνώμης της πατρίδας της».

Τέλος, ο κ. Ρέντσι εκτίμησε ότι αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, «η Ελλάδα οδεύει προς την εγκατάλειψη του ευρώ. Θα επιστρέψει στη δραχμή, και αυτό θα ήταν ένα δράμα, πρώτα από όλα για τους Ελληνες». «Αλλά τώρα, πλέον, πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες: οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σεβασθούν την βούληση της Αθήνας, χωρίς να μπερδεύονται στην υπόθεση. Θέλουν να φύγουν; Θα αποφασίσει ο λαός τους. Δημοκρατία είναι μια λέξη που εφευρέθηκε στην Αθήνα», κατέληξε.


ΦΩΤΟ: EPA/OLIVIER HOSLET

ΠΡΟΣΦΑΤΑ