- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το φονικό στην Κρήτη μόνο «σοκαριστικό» δεν είναι
Το φονικό στα Βορίζια και το «ανυπότακτο πνεύμα»
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την «έκπληξη» για την κατάσταση στα Βορίζια και την άρνηση επιβολής του νόμου από την πολιτεία
Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας κάτοικος στη χώρα που να σοκαρίστηκε ή έστω να ένιωσε κάποια έκπληξη από την επίθεση με καλάσνικοφ στα Βορίζια –που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία δύο ανθρώπων–, ή από το φονικό στον Κίσσαμο. Κανείς δεν μπορεί να εκπλήσσεται επειδή σκοτώνονται σε μια περιοχή της χώρας όπου η οπλοκατοχή και η οπλοχρησία είναι ουσιαστικά νόμιμες, η παραβατικότητα είναι καμάρι και το νταηλίκι τρόπος ζωής, που με κάθε ευκαιρία κολακεύεται από δημοσιογράφους και πολιτικούς. Μόλις μια δυο μέρες πριν από το φονικό στα Βορίζια (και λίγες μέρες μετά το φονικό στον Κίσσαμο), η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, έλεγε «εμείς είμαστε και λίγο θερμόαιμοι», προκειμένου να καταδείξει την ασημαντότητα ενός περιστατικού κατά το οποίο ένας 72χρονος γρονθοκοπήθηκε από έναν 36χρονο στο γκαράζ ενός πλοίου.
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η (έτσι κι αλλιώς απρόθυμη στην επιβολή του νόμου) ελληνική πολιτεία αρνείται ακόμα πιο πεισματικά –από ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας– να επιβάλλει τον νόμο στην Κρήτη. Δεν χρειάζεται, φαντάζομαι, να σας θυμίσω την περίφημη επιχείρηση στα Ζωνιανά, όταν απολαύσαμε σχεδόν σε ζωντανή μετάδοση μια επιχείρηση κομάντο σε καιρό πολέμου και μια επίδειξη της δύναμης των εγκληματιών. Ούτε χρειάζεται να σας προτρέψω να γκουγκλάρετε «Πινακίδες Κρήτη» για να δείτε τα διάτρητα δημιουργήματα της σύγχρονης κρητικής λαϊκής τέχνης. Ως κάτοικοι της χώρας, θα ξέρετε πολύ καλά, ίσως και να έχετε υποστεί, αυτό που ονομάζεται «κρητική ιδιαιτερότητα», και είναι βέβαιο ότι θα έχετε ακούσει πολιτικούς και δημοσιογράφους να την κολακεύουν με κάθε ευκαιρία.
Είναι αυτοί οι υποκριτές που, αφού έχουν κολακέψει το «ανυπότακτο πνεύμα των Κρητικών», αφού έχουν διαφημίσει την κατανόησή τους για την ιδιαιτερότητα ενός νησιού ακόμα πιο αλλεργικού στον νόμο από ό,τι η υπόλοιπη αλλεργική χώρα, τώρα κάνουν τάχα τους σοκαρισμένους, και τους θλιμμένους, και τους προβληματισμένους για τις συνέπειες του «ανυπότακτου πνεύματος». Και εννοείται πως σε λίγες μέρες οι ίδιοι αυτοί υποκριτές που τώρα κάνουν τους σοκαρισμένους, τους θλιμμένους και τους προβληματισμένους θα ξαναγλείψουν την «κρητική ιδιαιτερότητα», με την πρώτη ευκαιρία που θα τους παρουσιαστεί.
Η είδηση ότι ο εισαγγελέας που πήγε στο χωριό ώστε να ερευνήσει την υπόθεση φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, μόνο παταγώδη αποτυχία της πολιτείας μπορεί να δείξει
Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί οι κόλακες είναι συνδημιουργοί αυτού του γλεντιού παραβατικότητας και εγκλήματος και συνένοχοι στην παταγώδη αποτυχία της πολιτείας. Γιατί η είδηση ότι ο εισαγγελέας που πήγε στο χωριό ώστε να ερευνήσει την επίθεση και τη διπλή δολοφονία φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, λες και ήταν παρατηρητής του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, μόνο παταγώδη αποτυχία της πολιτείας μπορεί να δείξει.
Σοκαριστικό δεν είναι το ότι, σε μια περιοχή που η οπλοφορία και η οπλοχρησία είναι ουσιαστικά νόμιμες, οι άνθρωποι σκοτώνονται με κάθε ευκαιρία. Αν κάτι μπορεί πραγματικά ν ασοκάρει, είναι η υποκρισία όλων αυτών που, από ιδιοτέλεια ή από ανοησία, κολακεύουν και υπερασπίζονται αντικοινωνικές, παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές, και μετά παριστάνουν τους σοκαρισμένους μπροστά στις συνέπειες των συμπεριφορών που κολακεύουν και υπερασπίζονται. Αυτούς τους ανεύθυνους που εξυμνούν το «ανυπότακτο κρητικό πνεύμα» και μετά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα του πνεύματος αυτού. Και μπράβο τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρέθηκε σε βραχώδη περιοχή
Προσοχή: Σκληρές εικόνες
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διεύθυνση τα ξέρει», εννοώντας προφανώς τους προϊσταμένους της
«Μου άνοιξαν το ΙΧ με λοστούς» καταγγέλλουν κάτοικοι
Η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς €10 ημερησίως
Η υπάλληλος των ΕΛΤΑ ακολουθούσε έξω τον πελάτη για να βάλει μία υπογραφή
Το Λιμενικό εντόπισε πάνω από 40 κιλά κοκαΐνης και 133 κιλά κάνναβης σε φορτηγό από Ιταλία
Είχε μετατρέψει τη μηχανή του σε υπηρεσιακή και έφερε πλαστό σήμα
Συνελήφθη ο δράστης - Η εργαζόμενη νοσηλεύεται στο ΚΑΤ
Η 45χρονη συνελήφθη και της επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα
Σύλληψη 33χρονου μετά από ελεγχόμενη παράδοση στο αεροδρόμιο
Τραυματίστηκε θανάσιμα από όχημα 32χρονης - Έρευνα της Τροχαίας Έδεσσας
Η Αστυνομία εξετάζει αν η 16χρονη επινόησε τη φίλη της για να μην κινήσει υποψίες πριν εξαφανιστεί
Τα ίχνη του είχαν χαθεί στις 24 Οκτωβρίου 2025
Χειροπέδες σε 48χρονο που επιχείρησε να παραλάβει τα ναρκωτικά από ταχυδρομική εταιρεία
Κεκλεισμένων των θυρών συνεχίζεται η διαδικασία - Προβολή του επίμαχου βίντεο
Ο 53χρονος έσωσε πολίτη πριν τον παρασύρουν τα τεράστια κύματα
Στο νοσοκομείο η ανήλικη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.