- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ξένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση
Το ρεύμα διεθνοποίησης έχει βάσιμες ελπίδες να επηρεάσει και τη δημόσια σχολική εκπαίδευση, διότι μπορεί να συνδεθεί με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ήδη τρέχουν

Οι μεταρρυθμίσεις στη σχολική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα
Η ξένη ιδιωτική πρωτοβουλία επενδύει στην ελληνική εκπαίδευση. Τόσο στη βασική όσο και στην ανώτατη. Γιατί; Μα διότι προσδοκά κέρδη. Βλέπει το ενδιαφέρον της ελληνικής οικογένειας για υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες και ανταποκρίνεται. Διότι, ως γνωστόν, λεφτά υπάρχουν. Ειδικά όταν πρόκειται να προσφέρουν εφόδια υψηλής προστιθέμενης αξίας στα παιδιά μας. Για να σταδιοδρομήσουν αξιοπρεπώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ειδικά σε μια εποχή που το παγκόσμιο εκπαιδευτικό σύστημα αλλάζει και απογειώνεται, ενώ το εγχώριο δημόσιο καρκινοβατεί. Προχωρά ασθμαίνοντας, προαναγγέλλει μεταρρυθμίσεις τις οποίες αναβάλλει, ή δεν τολμά να εκσυγχρονιστεί, φοβούμενο τις οπισθέλκουσες συντεχνίες. Σε ένα τέτοιο παθολογικό περιβάλλον οι ξένες πρωτοβουλίες είναι φυσικά καλοδεχούμενες. Υπό προϋποθέσεις.
Ας ξεκινήσουμε από τη σχολική ιδιωτική εκπαίδευση. Στην οποία η ζήτηση αυξήθηκε κατά 20,5% από το 2019 μέχρι το 2023, ενώ αναμένεται η αύξηση αυτή να συνεχιστεί με ρυθμό 3% ετησίως μέχρι το 2026 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Ιστορικά ιδιωτικά σχολεία όπως η Σχολή Μωραΐτη, τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα, η Ελληνογερμανική Αγωγή, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και ο «Πλάτων» αγοράζονται ή συμπράττουν με διεθνή fund παγκόσμιας εμβέλειας και δικτύωσης, αλλάζοντας πραγματικά κατηγορία. Όταν η παραδοσιακή ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία φτάνει στα όριά της, τότε οι ξένες επενδύσεις έχουν τον λόγο.
Οι επενδύσεις αυτές θα οδηγήσουν στην ίδρυση νέων σχολείων, θα αναβαθμίσουν τις κτιριακές υποδομές και τα εργαστήρια και θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα εισαγάγουν στην ελληνική πραγματικότητα ποικιλόμορφες εκπαιδευτικές πρακτικές, που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε παγκόσμιο περιβάλλον και βελτιώνονται καθημερινά. Διότι εφαρμόζονται και προσαρμόζονται σε χώρες με τελείως διαφορετικές κουλτούρες και κρίνονται από το αποτέλεσμα. Που είναι όχι απλώς θετικό, αλλά πραγματικά επαναστατικό σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές δεξιότητες κάνουν θαύματα αλλάζοντας τον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη. Αρκεί φυσικά να μην προσαρμοστούν στην ελληνική αβελτηρία, να μη μείνουν στα προσχήματα, να μην προσδώσουν απλώς μια διεθνή πατίνα, αλλά να αλλάξουν την εκπαιδευτική αντίληψη εκ βάθρων. Εδώ παίζεται ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
Το ρεύμα διεθνοποίησης έχει βάσιμες ελπίδες να επηρεάσει και τη δημόσια σχολική εκπαίδευση. Διότι μπορεί να συνδεθεί με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ήδη τρέχουν ή αναμένονται στο ελληνικό σχολείο: τη διεύρυνση των πρότυπων και πειραματικών, τη δυνατότητα επιλογής του ΙΒ σε αυτά, τα 22 Ωνάσεια σχολεία, τα νέα προγράμματα σπουδών, την εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου, που είναι σχεδόν έτοιμο, το ψηφιακό φροντιστήριο, το πλούσιο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και φυσικά τη μητέρα όλων των μαχών, την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στα ΑΕΙ μέσω του Εθνικού Απολυτηρίου. Διότι, αν δεν προχωρήσει το ΕΑ, όλα τα υπόλοιπα που αναφέραμε θα μείνουν περίπου κενό γράμμα για τη μεγάλη πλειονότητα των παιδιών μας, που επιλέγει το δημόσιο σχολείο. Το εγχείρημα της διεθνοποίησης είναι απαραίτητο και μπορεί να απογειώσει τόσο το ιδιωτικό όσο και το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Αρκεί να βοηθήσει και η ελληνική Πολιτεία.
Από κοντά έρχονται και οι μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι συνεργασίες ελληνικών ΑΕΙ με ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια, οι επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές από ξένα ΑΕΙ, οι διευκολύνσεις για ίδρυση ξενόγλωσσων αλλά και κοινών προγραμμάτων με ξένα ΑΕΙ, τα παραρτήματα ελληνικών ΑΕΙ εκτός Ελλάδος και τα κοινά ερευνητικά κέντρα με πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Και φυσικά η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, μια πραγματική επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα που πρέπει να την πιστώσουμε στον προηγούμενο υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Διότι το παράθυρο στο μέλλον που άνοιξε η πρόσφατη αλλαγή στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο δεν έγινε για να νομιμοποιήσει τα ιδιωτικά κολέγια, όπως λέγεται, αλλά για να αλλάξει τον πανεπιστημιακό χάρτη της πατρίδας μας. Να τον εκσυγχρονίσει, να τον αναβαθμίσει και να τον εμπλουτίσει. Οι ποιοτικές προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις που θέτει ο νόμος για την αδειοδότηση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ είναι καθοριστικές και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες των κολεγίων που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας. Συνεπώς τα ξένα πανεπιστήμια που θα έρθουν, αναλαμβάνουν σημαντικές υποχρεώσεις απέναντι στο ελληνικό κράτος και υποθέτω ότι και ο έλεγχος εφαρμογής θα είναι ανάλογος. Και γι’ αυτό κάποια πανεπιστήμια που ήδη συνεργάζονται με εγχώρια κολέγια αρνήθηκαν να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στον νέο νόμο.
Καθώς διαμορφώνεται το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και αφού ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία και σταθεροποιηθεί το νομικό περιβάλλον, θα διαμορφωθούν νέες συνθήκες, που θα επιτρέψουν και σε περισσότερα και σημαντικότερα πανεπιστήμια να εισέλθουν στην ελληνική αγορά και να ιδρύσουν παραρτήματα. Φυσικά και οι εξελίξεις θα επηρεαστούν από τη ζήτηση, το δημογραφικό αλλά και την αναβάθμιση της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στο νοτιοανατολικό άκρο της Ενωμένης Ευρώπης. Ο στόχος είναι να μετασχηματιστεί η Ελλάδα σε ένα μεγάλο και αξιόπιστο εκπαιδευτικό κέντρο της Μεσογείου, που θα προσελκύει φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, τη Δύση και την Ανατολή.
Και φυσικά το όλο εγχείρημα αρθρώνεται με την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις, την αναβάθμιση της έρευνας, το ήπιο και γόνιμο γεωπολιτικό κλίμα, τις αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία και την κινητοποίηση όχι μόνο του κέντρου αλλά και της περιφέρειας. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα αναβαθμίσει συνολικά τον μη κρατικό τομέα της εκπαίδευσης, θα βελτιώσει αισθητά τα παντός είδους κολέγια, θα παραγάγει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στον τομέα των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων των πτυχιούχων και θα συμπαρασύρει προς το θετικότερο και τα δημόσια πανεπιστήμια. Αρκεί να φροντίσει το κράτος με τις πολιτικές και τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες αφενός να διευκολύνει τη λειτουργία τους, αφετέρου να ελέγχει και να αξιολογεί τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες τους. Και φυσικά να βοηθήσει τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να μπορούν να συναγωνιστούν τα ιδιωτικά. Με την αναγκαία χρηματοδότηση, αλλά και τη μεγαλύτερη αυτονομία.
Ο νέος ιστορικός κύκλος που άνοιξε το 2025 και αναμένεται να διευρυνθεί τόσο στη σχολική όσο και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελεί μια πραγματική επανάσταση και περιμένουμε πολλά από αυτήν. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η άνοιξη στα εκπαιδευτικά μας πράγματα δεν θα είναι χαμένη. Όπως τόσες άλλες...
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μικρής έκτασης ζημιές
«Ο ξάδερφός μου δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία, μόνος μου το έκανα» τόνισε
Όχι φωνές, όχι μπράβο, όχι μη και τώρα τι λέμε στο παιδί;
Η κατάσταση της υγείας των υπόλοιπων επιβατών
Missing Alert από το Χαμόγελο του Παιδιού για την Αντάνια - Λορένα Φ.
Το μήνυμα που έστειλε στον ξάδερφό του
Από τους συνολικά 28 συλληφθέντες, ανάμεσά τους 13 ανήλικοι, κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι δύο
Στον ξάδελφό του απαγγέλθηκε η κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία
Προσήχθη ένα ακόμη άτομο που φέρεται ότι υπέθαλψε τους συλληφθέντες
Η καταγγελία σε βάρος τους έγινε από την ίδια τους την κόρη
Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει σε φανάρι
Ο 22χρονος κατηγορείται για υπόβαλψη
Την αγαπούσε πολύ; Όχι, την έλεγχε και τη σκότωσε - και η κοινωνία γνώριζε, αλλά απέτυχε να αποτρέψει τον χαμό μιας νέας γυναίκας
17χρονος χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Πώς σταμάτησαν οι αστυνομικοί την «τρελή» πορεία του
Βρήκε τραγικό θάνατο το πρωί της Τρίτης
Το βίντεο ντοκουμέντο που τον καταγράφει στο κατάστημα λίγες ώρες πριν το έγκλημα
Ήταν πρόεδρος της Κοινότητας Παλιάμπελων
Ο γιος ομολόγησε ότι σκότωσε τη μητέρα του - Ζήτησε τη βοήθεια ξαδέλφου του για να εξαφανίσουν το πτώμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.