- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Εκτός κυκλοφορίας το βιβλίο της Εύα Ιλούζ από τις εκδόσεις Oposito λόγω στάσης για τη Γάζα
Ο εκδοτικός οίκος αποσύρει το έργο Ψυχρή Τρυφερότητα - Πώς σχολιάζει τις θέσεις της συγγραφέως
Οι εκδόσεις Oposito αποσύρουν το βιβλίο της Εύα Ιλούζ «Ψυχρή Τρυφερότητα» λόγω των θέσεών της για τη Γάζα - Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση
Ο εκδοτικός οίκος Oposito ανακοίνωσε την απόσυρση του βιβλίου «Ψυχρή Τρυφερότητα» της συγγραφέως και κοινωνιολόγου Εύα Ιλούζ, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει την παρουσία του στον κατάλογό του, λόγω των πρόσφατων τοποθετήσεών της για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και τη Γάζα.
Η απόφαση του εκδοτικού οίκου, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 2025, έρχεται ως αντίδραση σε άρθρα και δημόσιες παρεμβάσεις της Ιλούζ, τα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παραπλανούν και σχετικοποιούν τα γεγονότα στη Γάζα.
Στην ανακοίνωσή του, ο εκδοτικός οίκος εξηγεί ότι παρακολουθούσε με «ιδιαίτερη ανησυχία» την αρθρογραφία της Ιλούζ, και πως ο προβληματισμός του εντάθηκε μετά από ένα πρόσφατο άρθρο της στο περιοδικό Fathom.
Ο εκδοτικός oίκος επισημαίνει ότι, ακόμη και αν ορισμένες από τις θέσεις της Ιλούζ έχουν αναλυτικό ενδιαφέρον, η χρονική συγκυρία και η έμφαση που δίνεται σε αυτές αποπροσανατολίζουν και συγκαλύπτουν τις ευθύνες για αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν γενοκτονία.
«Δεν αισθανόμαστε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την παρουσία του βιβλίου της στον κατάλογό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως,« ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό», το βιβλίο τίθεται εκτός κυκλοφορίας, δεν θα επανεκδοθεί και τα δικαιώματά του αποδεσμεύονται.
Η απόφαση έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε εκδοτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους, επαναφέροντας στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν την πολιτική στάση των συγγραφέων και τον ρόλο των εκδοτών σε συνθήκες διεθνούς κρίσης.
Ανακοίνωση σχετικά με τo βιβλίο της Eva Illouz ‘Ψυχρή Τρυφερότητα’ (oposito 2017) Εδώ και αρκετό καιρό, παρακολουθούμε...
Posted by εκδόσεις οposito on Thursday, July 31, 2025
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ανακοίνωση σχετικά με τo βιβλίο της Eva Illouz ‘Ψυχρή Τρυφερότητα’ (oposito 2017)
Εδώ και αρκετό καιρό, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την αρθρογραφία της Eva Illouz και τις απόψεις που εκφράζει με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στην Παλαιστίνη, με τον προβληματισμό μας να εντείνεται ακόμη περισσότερο μετά και το τελευταίο της άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες στο περιοδικό ‘Fathom’. Ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες όπου κάποιες θέσεις και αιτιάσεις της Illouz διαθέτουν αναλυτική ισχύ και θα άξιζαν να γίνουν αντικείμενο μιας σοβαρής συζήτησης, θεωρούμε ότι η επιλογή και προτεραιοποίησή τους τη δεδομένη στιγμή -ενώ συντελείται μια γενοκτονία στη Γάζα (κι ας διαφωνεί η ίδια με τη χρήση της λέξης ‘γενοκτονία’)- λειτουργεί παρελκυστικά και παραπλανητικά, σχετικοποιώντας καταστάσεις και συνθήκες, δημιουργώντας διάχυση ευθυνών και ανακατευθύνοντας την προσοχή μακριά από την ουσία.
Πλέον δεν αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε την ύπαρξή του βιβλίου της Illouz στον κατάλογό μας.
Ως εκ τούτου, ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης στον χειμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό, αποφασίσαμε να θέσουμε το βιβλίο ‘Ψυχρή Τρυφερότητα’ εκτός κυκλοφορίας, να μην προβούμε ξανά στην έκδοσή του και να αποδεσμεύσουμε τα δικαιώματά του.
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Εκδόσεις oposito,
31 Ιουλίου 2025
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα χαρακτηριστικά που το ανέδειξαν κορυφαίο μπισκότο
Το προφίλ των υποψηφίων και οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων
Τα κοινά χαρακτηριστικά των επιθέσεων - Τι ανέφερε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της
Οι ανακοινώσεις των σωματείων
Οι έρευνες των ενώσεων κι η πραγματικότητα της αγοράς των Χριστουγέννων
Τα ΚΤΕΛ ως ζωτικός συμβολισμός μίας κινούμενης ζωής
Στο πλευρό τους το μπλόκο της Νίκαιας
Οι χάρτες που δημοσίευσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
Ενισχύονται τα μπλόκα μετά το «όχι» στην κυβέρνηση
Οι πρώτες πληροφορίες
Μια μεγάλη συζήτηση για τη γλώσσα, την τέχνη, την εξουσία και την πολιτική επιστήμη στην Ελλάδα
Αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.