- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τραγωδία στο Μάτι: Το Δημόσιο έχει αποσυρθεί από 23 υποθέσεις - Άμεση καταβολή αποζημιώσεων
Ανοίγει ο δρόμος ώστε οι συγγενείς των θυμάτων να λάβουν τις αποζημιώσεις που τους έχουν επιδικαστεί
Τραγωδία στο Μάτι: Το Δημόσιο έχει ήδη αποσυρθεί από 23 υποθέσεις - Άμεση η εκτέλεση των αποφάσεων για τις αποζημιώσεις
Το Δημόσιο έχει αποσυρθεί από 23 υποθέσεις για Μάτι και Μάνδρα, παραίτηση που εδράζεται στη διάταξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που ψηφίστηκε στις 10 Απριλίου.
Παράλληλα, το Δημόσιο παραιτήθηκε από δύο εφέσεις που ασκήθηκαν, μία για το Μάτι και μία για τη Μάνδρα, για τις οποίες είχαν εκδόθηκαν πρωτόδικες αποφάσεις. Έτσι, η παραίτηση από τα ένδικα μέσα επιτρέπει την άμεση εκτέλεση των πρωτοβάθμιων αποφάσεων και την καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων.
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η φετινή, έβδομη επέτειος της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, «να σηματοδοτείται από μια σημαντική πράξη ηθικής και θεσμικής δικαίωσης για τα θύματα της τραγωδίας. Το ελληνικό Δημόσιο υλοποιεί τη δέσμευση του και παραιτείται από τις εφέσεις που είχε ασκήσει κατά πρωτόδικων αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων, οι οποίες αναγνώριζαν την ευθύνη του κράτους για την ανείπωτη τραγωδία».
Η κίνηση αυτή, ανοίγει τον δρόμο ώστε οι συγγενείς των θυμάτων να λάβουν τις αποζημιώσεις που τους έχουν επιδικαστεί, χωρίς περαιτέρω δικαστικές εμπλοκές, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία, σημειώνεται σχετικά.
Η ρύθμιση του Απριλίου ορίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα ασκεί εφεξής ένδικα μέσα κατά οριστικών αποφάσεων πρωτοβάθμιων διοικητικών δικαστηρίων, που αφορούν σε αποζημιώσεις λόγω ψυχικής οδύνης ή ηθικής βλάβης εξαιτίας θανάτου ή τραυματισμού από τις τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα. Συμπεριλαμβάνονται επίσης τα έξοδα νοσηλείας και τα έξοδα κηδείας.
Την απόφαση είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στις 27 Μαρτίου 2025, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «αυτονόητη πράξη ευθύνης» της Πολιτείας. «Στους πολίτες δεν κουνάμε το δάχτυλο, δίνουμε το χέρι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Η απόφαση αυτή του υπουργού Οικονομικών, προσθέτουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, «δεν μπορεί να αναιρέσει το βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές στο Μάτι και τη Μάνδρα. Μπορεί όμως να λειτουργήσει ως ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών – ως μια αναγκαία βάση για τη θεσμική ωρίμανση της χώρας και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Άμεση εκτέλεση
Η παραίτηση από τα ένδικα μέσα επιτρέπει την άμεση εκτέλεση των πρωτοβάθμιων αποφάσεων και την καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων. Τα ποσά που επιδικάστηκαν ποικίλουν ανάλογα με την υπόθεση:
– Για τον θάνατο του Σ.Κ., επιδικάστηκαν 355.000 ευρώ στους στενούς συγγενείς.
– Για την απώλεια του Π.Χ., η οικογένειά του θα λάβει 230.000 ευρώ.
– Για το θάνατο της Β.Π., το ποσό ανέρχεται σε 195.000 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτησή του στο Facebook
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Η εξήγηση Κολυδά για τη λειτουργία των φρεατίων εν μέσω βροχοπτώσεων
Έντονα φαινόμενα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η Δυτική Αττική πλήττεται από πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις
Σε επιφυλακή παραμένουν οι Αρχές
Συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις
Συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις
Συνεχίζονται τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.