- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κρήτη: Μειώθηκαν στο μισό οι μετανάστες στην Αγιά Χανίων - Δεν καταγράφηκαν νέες ροές τις τελευταίες μέρες
Ανυσυχία για νέο κύμα από τη Λιβύη
Κρήτη: Μειώθηκαν στο μισό οι μετανάστες στην Αγιά Χανίων - Δεν καταγράφηκαν νέες ροές τις τελευταίες μέρες
Οι θυελλώδεις άνεμοι και η έντονη θαλασσοταραχή που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες λειτούργησαν αποτρεπτικά για νέες αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να μην έχουν σημειωθεί καινούργιες ροές εδώ και οκτώ ημέρες. Παρά την προσωρινή αυτή ύφεση, οι αρχές παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν βελτίωση του καιρού από την Πέμπτη, γεγονός που μπορεί να ανοίξει ξανά τη θαλάσσια διαδρομή από τη Λιβύη.
Στον εκθεσιακό χώρο της Αγιάς Χανίων, ο οποίος χρησιμοποιείται προσωρινά ως δομή φιλοξενίας μεταναστών, ο αριθμός των διαμενόντων έχει μειωθεί σημαντικά: από τους 860 που βρίσκονταν εκεί την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα απομένουν 425, ενώ 100 ακόμη αναμένεται να αποχωρήσουν απόψε, φτάνοντας τον αριθμό στους 325.
Η κατάσταση είναι πλέον ήρεμη, ενώ έχουν αποχωρήσει τα περισσότερα γυναικόπαιδα, ενώ παραμένει μόνο μια μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της. Παράλληλα, ορισμένοι μετανάστες που καθυστέρησαν την αποχώρησή τους το έπραξαν επειδή είχαν συγγενικά τους πρόσωπα στο νοσοκομείο και περίμεναν εξιτήριο.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ η διαδικασίας απομάκρυνσης είναι πολύπλοκη: «Δεν φεύγουν την επομένη της άφιξης. Πρέπει να καταγραφούν, να εξεταστούν ιατρικά, να συνταχθούν δικογραφίες και να εντοπιστούν πιθανοί διακινητές. Όλα αυτά απαιτούν συντονισμό των αρμόδιων αρχών και του Υπουργείου Μετανάστευσης».
Τέλος, εκφράστηκε ανησυχία για την περίπτωση επανάληψης φαινομένων μεγάλης πίεσης, όπως αυτή που σημειώθηκε με την άφιξη του πλοιαρίου με 515 μετανάστες στο Λαύριο, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης φιλοξενίας τέτοιου όγκου στην Κρήτη.
«Η δράση φέρνει αντίδραση. Οι κινήσεις αυτές της Κυβέρνησης, είναι κινήσεις που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες. Είναι κινήσεις αποτελεσματικές, θεσμικές, που αναγνωρίζονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήταν λογικό να φέρουν και τις αντίστοιχες αντιδράσεις» τονίζουν κυβερνητικές πηγές και παραπέμπουν στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου της Λιβύης, όπου ακόμα και σήμερα, ο διεθνής διαγωνισμός υδρογονανθράκων, που έχει σε εξέλιξη, αφορά θαλάσσια οικόπεδα που σέβονται τη μέση γραμμή με την Ελλάδα, γεγονός που εξηγείται καθώς το 90% των εσόδων της Λιβύης προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες.
«Σε κάθε περίπτωση, εμείς συνεχίζουμε κανονικά τις διαδικασίες μας και ο διαγωνισμός εξελίσσεται» διαμηνύει η κυβέρνηση, ενώ σε σχέση με το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τρίπολη, αυτό θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Πηγή: ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεφώσεις και τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.