- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Φωτιά στη Χίο: Η επόμενη μέρα και το μέγεθος της καταστροφής - Εντοπίστηκε μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό
Έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα πρασίνου
Χίος: Το μέγεθος της καταστροφής - Έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα πρασίνου
Σε ύφεση είναι σήμερα, Τετάρτη (25.06), το πρωί η μεγάλη πυρκαγιά της Χίου που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Kυριακής και κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής, χαμηλής βλάστησης και καλλιεργήσιμης γης. Το μόνο θετικό στοιχείο του μέχρι τώρα απολογισμού η μικρή ζημιά που επήλθε στη μαστιχοκαλλιέργεια του νησιού.
Χθες το βράδυ, οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και οι εθελοντές έδωσαν μάχη με συνεχείς αναζωπυρώσεις, κυρίως στη δύσβατη περιοχή Καμπί της Χίου, μετά τον Άγιο Γεώργιο Συκούση. Τα πεζοπόρα τμήματα κατάφεραν να συγκρατήσουν την πυρκαγιά πριν περάσει στον Κοντυλώπο κι αυτό γιατί αν οι φλόγες είχαν καταφέρει να περάσουν αυτήν τη γραμμή, η νότια Χίος και οι μαστιχοκαλλιέργειες της, θα είχαν υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή.
Η έκταση που επλήγη από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο, σύμφωνα με τη νέα αποτύπωση από δορυφορική εικόνα που ελήφθη από τον δορυφόρο Pleiades χτες, 24/6/2025 και ώρα 12:12 το μεσημέρι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπολογίζεται στα 40.918 στρέμματα.
Εξ αυτών, περίπου, σε μια πρώτη εκτίμηση:
-Τα 28.500 στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις (θαμνώδεις φρυγανώδεις, εκτάσεις)
-Τα 3.600 στρέμματα βραχώδεις εκτάσεις
-Τα 400 στρέμματα καλύπτονταν από δάση (Τραχεία Πεύκη).
Οι υπόλοιπες εκτάσεις, 8.400 στρέμματα, φαίνεται να είναι αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεις (ελαιώνες κλ.π). Το ποσοστό των αγροτικών εκτάσεων αυτών ανέρχεται στο 20% της συνολικά πληγείσας έκτασης.
Από το πρωί και με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα προχώρησαν σε συντονισμένες ρίψεις νερού, στοχεύοντας στην πλήρη κατάσβεση των τελευταίων μικροεστιών και την εξάλειψη κάθε κινδύνου αναζωπύρωσης.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας πάντως που επικρατεί από το πρωί και παρότι η σημερινή εικόνα δημιουργεί αίσθημα ανακούφισης, οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς οι καιρικές συνθήκες και ο ανεξέλεγκτος χαρακτήρας που είχε η φωτιά τις προηγούμενες ημέρες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Στόχος πλέον να διασφαλιστεί η προστασία των πληγεισών περιοχών και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης και ανασυγκρότησης.
Η εικόνα της Χίου μετά την πυρκαγιά:
Μετατράπηκε σε σύλληψη η προσαγωγή
Η γυναίκα φαίνεται να έχει ταξιδέψει στην Αθήνα σε μια άλλη γυναίκα από τη Γεωργία και γι' αυτό οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στην Αθήνα. Η γυναίκα αναζητούνταν προκειμένου να οδηγηθεί στην διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού. Οι έμπειροι αστυνομικοί έχουν οδηγηθεί στο σημείο αυτό, από καταθέσεις μαρτύρων. Στο φως της δημοσιότητας ήρθε μια εικόνα με μπιτόνι, που μέσα είχε πετρέλαιο. Στις φωτογραφίες, στον Άγιο Μακάριο Βροντάδου, φαίνεται να εντοπίστηκε το μεγάλο πλαστικό δοχείο, το οποίο στη συνέχεια εστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Από τον Άγιο Μακάριο η φωτιά διέσχισε απόσταση περίπου 19 χλμ. έως το μαστιχοχώρι του Αγίου Γεωργίου. Την ίδια ώρα, ένας ακόμη μάρτυρας ανέφερε πως στο συγκεκριμένο σημείο είχε βρεθεί ένα ύποπτο λευκό αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρίσκονταν 4 άτομα. Τα άτομα κατέβηκαν από το όχημα, άφησαν κάτι στο δάσος και έφυγαν.
"Υπάρχουν μεγάλες υποψίες ότι κάτι έγινε, ότι υπήρξε μια σκοπιμότητα" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος πρόσθεσε: "Ας περιμένουμε να αποφανθούν τα αρμόδια όργανα".
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.