- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο έλεος της φωτιάς η Χίος: Μάχη να μην φτάσουν οι φλόγες στα Μαστιχοχώρια - Στάχτη 62.000 στρέμματα
Διάσπαρτες και επικίνδυνες οι εστίες σε όλο το νησί - Υπόνοιες για εμπρησμό
Στο έλεος της φωτιάς η Χίος – Στάχτη 62.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης
Συνεχίζεται με μεγάλη ένταση το πύρινο μέτωπο στη Χίο, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους, καθώς κατευθύνεται απειλητικά προς τα Μαστιχοχώρια. Η φωτιά εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και ξεκίνησε από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Σικούση.
Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στη κατάσβεση. Παρά τον μεγάλο αριθμό πυροσβεστών, τα πύρινα μέτωπα δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο και καταστρέφουν ότι βρουν στον διάβα τους. Η φωτιά καίει στη Χίο από το μεσημέρι της Κυριακής (22.06) και δυστυχώς και σήμερα αναμένονται οι θυελλώδεις άνεμοι να κάνουν το έργο των πυροσβεστών ακόμα πιο δύσκολο.
Τα μηνύματα του 112 δεν σταματούν να ηχούν στα κινητά των κατοίκων διαφόρων περιοχών της Χίου. Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί (24.06.2025) στάλθηκε νέο μήνυμα για την περιοχή Βέσσα, ζητώντας την απομάκρυνση των πολιτών προς τα Αρμολιά καθώς η φωτιά βρίσκεται μία «ανάσα» μακριά τους.
Το βράδυ στάλθηκαν μηνύματα για εκκένωση και για τις περιοχές Λίθι, Βερβεράτο και Ζυφιά.
Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς είναι στον Δαφνώνα και στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης. Ωστόσο σε όλο το νησί υπάρχουν πολλές, διάσπαρτες και επικίνδυνες εστίες.
Δείτε live εικόνα:
Η Χίος έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και της 22 Ιουλίου, λόγω της φωτιάς καθώς από την Κυριακή έχουν καεί σχεδόν 62.000 στρέμματα και όπως όλα δείχνουν, οι φλόγες δεν θα τεθούν εύκολα υπό έλεγχο.
Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 20 οικισμοί, έχουν καεί ζώα και ολόκληρα κοπάδια, σπίτια και περιουσίες. Από τη Δευτέρα στα πύρινα μέτωπα βρίσκονται πάνω από 250 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ΕΜΟΔΕ από την 1η, 2η και 13η ΕΜΟΔΕ, καθώς και 38 οχήματα.
Υπόνοιες για εμπρησμό
Στο νησί μετέβη χθες εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εμπρησμών και προσέθεσε ότι από χθες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονες πυρκαγιές «σε πολλαπλά, γεωγραφικά ασύνδετα σημεία του νησιού – ένα μοτίβο που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο».
«Όταν ξεσπούν φωτιές ταυτόχρονα σε τόσο διάσπαρτα σημεία, οφείλουμε να μιλήσουμε για ύποπτη δραστηριότητα», είπε μεταξύ άλλων, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις δυνάμεις που επιχειρούν στις φωτιές.
Σε άλλο σημείο έστειλε αυστηρό μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι «όποιος νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τις ζωές των πολιτών και να προκαλεί χάος με προσχεδιασμένες ενέργειες, θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έφερε βαρύ κρανιοεγκεφαλικό τραύμα
Μέχρι πότε θα διαρκέσουν
Η πρώτη στάση θα γίνει αύριο στο Μουσείο Ρητίνης Αμπελικού
Δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού, προκειμένου να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο
Άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής
Κατά την εξόδιο ακολουθία έπαιζε το «Θεέ μου μεγαλοδύναμε», με αρκετούς από τους παρευρισκόμενους να σιγοτραγουδούν
Οι πολίτες καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών
Η μοτοσικλέτα προσέκρουσε σε σταθμευμένα αυτοκίνητα
Είχε αποσπάσει 160.000 ευρώ
Τι πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι
Δηλώνει αθώα και στη διάθεση των ελληνικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.