- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πρωτοδικείο Αθηνών: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εικονοτηλεδιάσκεψη ποινικής δίκης
Ο κατηγορούμενος εξετάστηκε από τον Κορυδαλλό
Πρωτοδικείο Αθηνών: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εικονοτηλεδιάσκεψη ποινικής δίκης
Στο Πρωτοδικείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη εικονοτηλεδιάσκεψη ποινικής δίκης.
Αναλυτικότερα, μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης εξετάστηκε από τον 5ο ανακριτή Αθηνών στο Πρωτοδικείο, κατηγορούμενος που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς να μεταταχθεί στο γραφείο του.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με αφορμή τα γεγονός αυτό, δήλωσε: «Η σημερινή τηλεματική συνεδρίαση ποινικής ανάκρισης είναι μια επιβεβαίωση της καθημερινής προσπάθειας της κυβέρνησης για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που διασφαλίζουν την ταχύτερη και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στην πορεία ψηφιοποίησης των ποινικών δικαστηρίων, που βοηθά αποφασιστικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».
Η εισαγωγή των ψηφιακών εργαλείων και στον τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ΚΥΑ, καλύπτοντας το σύνολο της ποινικής διαδικασίας, δηλαδή, προανάκριση, ανάκριση και κυρίως δίκη και με την απομακρυσμένη εξέταση όλων των συμμετεχόντων σε αυτή, κατηγορουμένων, μαρτύρων και διαδίκων.
Η έναρξη της εικονοτηλεδιάσκεψης και στα Ποινικά Δικαστήρια επιφέρει εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς θα υπάρχει αποφυγή μεταγωγών και άσκοπων μετακινήσεων των εμπλεκομένων στην κάθε δικαστική υπόθεση.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του κατηγορούμενου που εξετάστηκε, δήλωσε σχετικά: «Είναι μια αλλαγή στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά. Έτσι αποφεύγει ο κατηγορούμενος άσκοπες και πολύ δύσκολες γι' αυτόν οδυνηρές μεταγωγές από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο και συγχρόνως διασφαλίζονται πάντοτε τα δικονομικά δικαιώματα του κατηγορουμένου, ενώ δίνεται η δυνατότητα για πιο ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
114 νέες εισαγωγές COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Οι καταναλωτές καλούνται να μην το καταναλώσουν - Η ανακοίνωση
Η χειμερινή ώρα επιστρέφει για μία ακόμη φορά
Χωρίς επίσκεψη στον Δήμο Αθηναίων η έκδοση της Κάρτας Δακτυλίου - Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση, τι δικαιολογητικά χρειάζονται και πώς χρησιμοποιείται
Βίντεο με το σημείο όπου πραγματοποίησε βαριά προσγείωση
Συνελήφθη ο 27χρονος δράστης
Το χρονικό πριν από τη βαριά προσγείωση
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Αστυνομικοί συνέλαβαν τον 47χρονο
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.