- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τα όρια της τέχνης και η τέχνη των ορίων
Η τέχνη δεν είναι ασφαλής. Δεν είναι ούτε ευγενική ούτε ανώδυνη.
Ένας βανδαλισμός της τέχνης στο όνομα της πίστης
Τι είναι τέχνη και τι βανδαλισμός; Ποια είναι τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης και ποια τα όρια της ανοχής σε πράξεις που βαφτίζονται «συμβολικές»; Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές – και προβοκατόρικες. Οι απαντήσεις, όμως, έχουν βαρύτητα.
Υπάρχουν όρια στην τέχνη;
Η Νίκη, ένα κόμμα που προβάλλει ως σημείο αναφοράς τον χριστιανισμό, αλλά, στην πράξη, λειτουργεί ως όχημα ενός σκοταδιστικού, φονταμενταλιστικού ηθικισμού, έδειξε για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Ο βουλευτής της, Νίκος Παπαδόπουλος, κρατήθηκε για αρκετές ώρες στην Εθνική Πινακοθήκη, όταν επιχείρησε να «διορθώσει» έργο σύγχρονης τέχνης, που θεώρησε βλάσφημο. Ο βανδαλισμός ως πράξη πολιτικής οπισθοχώρησης.
Εν έτει 2025, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές τέτοιες πρακτικές. Δεν είμαστε σε μεσαιωνικό μοναστήρι, όπου η «ιερά εξέταση» επιλέγει ποια έργα επιτρέπονται και ποια θα καούν στην πυρά. Η Ελλάδα είναι μια δυτική, δημοκρατική χώρα. Και στις δυτικές δημοκρατίες, η τέχνη είναι ελεύθερη, απολύτως και αδιαπραγμάτευτα.
Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο. Αν κάποιος θεωρεί ότι ένα έργο τον προσβάλλει, μπορεί να το καταγγείλει, να γράψει άρθρα, να οργανώσει συζητήσεις, να διαδηλώσει. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να επιβάλει την άποψή του με το έτσι θέλω, να αυτοανακηρύσσεται τιμητής και να προσπαθεί να φιμώσει ό,τι του φαίνεται «αιρετικό».
Όσοι αρνούνται στην τέχνη το δικαίωμα να σοκάρει, να θίγει, να ενοχλεί, δεν υπερασπίζονται την πίστη τους
Η τέχνη δεν είναι ασφαλής. Δεν είναι ούτε ευγενική ούτε ανώδυνη. Δεν υπάρχει για να κολακεύει τις ευαισθησίες μας ή να επαναλαμβάνει ατάραχη τις ίδιες δοξασίες. Όσοι αρνούνται στην τέχνη το δικαίωμα να σοκάρει, να θίγει, να ενοχλεί, δεν υπερασπίζονται την πίστη τους. Την φοβούνται. Και μαζί της, φοβούνται την ελευθερία.
Η Νίκη μπορεί να νοσταλγεί έναν κόσμο όπου η τέχνη περνούσε από λογοκρισία και η εξουσία του ιερατείου ήταν απόλυτη. Μπορεί να προτιμά μια κοινωνία όπου τα μουσεία μετατρέπονται σε ναούς της ηθικής τους. Αλλά αυτός ο κόσμος έχει περάσει – και δεν πρόκειται να επιστρέψει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο καιρός των επόμενων ημερών
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Άρπαξαν ένα ζευγάρι παπούτσια
Πώς ονομαζόταν το πρώτο ελληνικής κατασκευής τρόλεϊ;
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Μικρή πτώση θερμοκρασίας - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Πρόκειται για πολύ δύσκολη μεταφορά διότι απαιτείται ειδικός εξοπλισμός
Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή υπόπτου
Όπως εξηγεί, ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει ανοιχτά
Το συγκεκριμένο τμήμα είχε διακοπεί από τις 11 το πρωί
Ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος
Νέος νόμος φέρνει ψηφιακό σύστημα καταγραφής παραβάσεων - Στόχος η πρόληψη τροχαίων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.