- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μενδώνη για Καίτη Γκρέυ: Κατατάσσεται στις διαχρονικά μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του είδους της
«Κλείνει μια ολόκληρη εποχή για το ελληνικό τραγούδι»
Μενδώνη για Καίτη Γκρέυ: Κατατάσσεται στις διαχρονικά μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του είδους της
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε σε συλληπητήριο μήνυμά της μετά τον θάνατο της σπουδαίας τραγουδίστριας Καίτης Γκρέυ σε ηλικία 100 ετών πως η απώλεια της σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Τη χαρακτήρισε ερμηνεύτρια με ξεχωριστό ταλέντο, που συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα.
Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη για τον θάνατο της Καίτης Γκρέυ
«Η απώλεια της Καίτης Γκρέυ κλείνει μια ολόκληρη εποχή για το ελληνικό τραγούδι. Ερμηνεύτρια με ξεχωριστό ταλέντο, η Καίτη Γκρέυ διέγραψε μια μακρόχρονη καριέρα στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, στο οποίο άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα. Συνεργάστηκε επί δεκαετίες με τους επιφανέστερους συνθέτες και στιχουργούς κάθε εποχής, αναδεικνύοντας τις δημιουργίες τους σε πολυαγαπημένα τραγούδια, που παραμένουν και σήμερα σημεία αναφοράς.
Η Καίτη Γκρέυ, υπήρξε μια γνήσια λαϊκή φωνή, χωρίς εκζήτηση και επιτήδευση, που κέρδισε επάξια την αγάπη του κοινού, και μάλιστα διαφορετικών γενεών, και δίκαια κατατάσσεται στις διαχρονικά μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του είδους της.
Στην οικογένειά της και τους φίλους της απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια».
Καίτη Γκρέυ: Η ζωή και η καριέρα της μοναδικής τραγουδίστριας
Η Καίτη Γκρέυ, το πραγματικό της όνομα Αγγελική Καλαϊτζή γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1924 στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου και είχε τρία αδέλφια. Υιοθετήθηκε από την οικογένεια Καλαϊτζή και μεγάλωσε στον Πειραιά.
Αρχικά έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και αργότερα τραγούδησε ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα καθώς και άλλους καλλιτέχνες του είδους. Πρότυπό της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης. Το πρώτο της τραγούδι το ηχογράφησε το 1952 και ήταν η δημιουργία του Γιώργου Μητσάκη «Το μαράζι». Μετά την επιτυχία που σημείωσε, κατάφερε να γίνει το πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής.
Ερμήνευσε τις πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών συνθετών όπως: Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Ζαμπέτας και Πάνος Τζαβέλλας.
Η Καίτη Γκρέυ παντρεύτηκε και χώρισε σε νεαρή ηλικία.Ήταν για πέντε χρόνια αρραβωνιασμένη με τον Στέλιο Καζαντζίδη, και έπειτα με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Επίσης είχε δεσμό με τον εφοπλιστή Νίκο Λαιμό, αλλά και με τον ηθοποιό Κώστα Καρρά.
Παντρεύτηκε δύο φορές: με τον Νίκο Ηλιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Φίλιππο (1947) και τον Βασίλη (1950–2021), και με τον χρυσοχόο Μιχάλη Παπαναστασόπουλο. Ζούσε μόνιμα στη Νέα Σμύρνη.
Τη δεκαετία του 1960 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια έχοντας ημερομίσθιο που ξεπερνούσε ακόμα και τις 8.000 δραχμές. Αυτό αναγνωρίστηκε και από τα ελληνικά δικαστήρια σε μια δικαστική μάχη που υπήρχε με ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της εποχής.
Ηχογράφησε περισσότερα από 1.500 τραγούδια, μέχρι και το 1996, οπότε και αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και τα νυχτερινά κέντρα.
Το 1995 ο Κώστας Φέρρης υπογράφει συμβόλαιο με τον ΑΝΤ1 για τη μεταφορά της θρυλικής ζωής της στην μικρή οθόνη. Ωστόσο αυτό δεν έμελλε να επιτευχθεί εξολοκλήρου μιας και το κόστος του προϋπολογισμού δεν έφτασε και για τα 26 επεισόδια που είχε υπογραφεί η σύμβαση. Τα γυρίσματα έγιναν σε Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο ενώ το τραγούδι των τίτλων «Εγώ σε νίκησα ζωή» με ερμηνευτή τον Γιάννη Πάριο δε βγήκε ποτέ στη δισκογραφία.
Το 2006 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, με τίτλο «Έτσι όπως τα έζησα». Έπαιξε σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια.
Διαβάστε ακόμη>>> Καίτη Γκρέυ: Η ημέρα που τη συνάντησα στο σπίτι της
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Αναλυτική πρόγνωση για όλη την Ελλάδα από το meteo και την ΕΜΥ
Μέχρι πότε θα μείνει σε ισχύ
Νοσηλεύεται με κάταγμα στη λεκάνη
Νέα πτήση επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών και των κατοικιδίων τους από το Ντουμπάι
Ο χολιγουντιανός σταρ παραμένει στην Ελλάδα
Μάρτης... γδάρτης με βροχές και κρύο
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε το πρωί σε βραχώδη περιοχή κοντά στη Λίνδο
Χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή
«Χειρόφρενο» σε κεντρικούς δρόμους - Όλες οι διαδρομές και οι ρυθμίσεις της Τροχαίας
Διατηρείται η καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με θερμοκρασίες έως 19 βαθμούς
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έρευνες από το Λιμενικό Σώμα και εθελοντικές ομάδες
Ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Ανδρέα Παπανδρέου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.