- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στις 2 τα ξημερώματα ακούστηκαν τα κάλαντα στη Μηλιά Μετσόβου
Το έθιμο που περνάει από γενιά σε γενιά στο χωριό
Στις 2 τα ξημερώματα ακούστηκαν τα κάλαντα στη Μηλιά Μετσόβου - Το έθιμο που περνάει από γενιά σε γενιά στο χωριό
Η νύχτα της 23ης προς την 24η Δεκεμβρίου είναι η παγωμένη Χριστουγεννιάτικη βραδιά που κανένας δεν κοιμήθηκε στο ορεινό βλαχοχώρι, τη Μηλιά Μετσόβου, που βρίσκεται στα 1.250 μέτρα υψόμετρο.
Βγαλμένες από παραμύθι ή την έμπνευση κάποιου καλλιτέχνη, ήταν οι εικόνες στα σοκάκια και τους δρόμους του Μετσόβου. Μετά τις 2 τα ξημερώματα, μέσα στο χιόνι και την παγωνιά, οι παιδικές και νεανικές φωνές ζέσταναν τις καρδιές και άνοιξαν τα σπίτια.
Χωρίστηκαν σε ομάδες, όλα ηλικίας από 6 έως 17 ετών και βγήκαν με τρίγωνα και φαναράκια μέσα στο χιόνι.
Η Ελένη Κασσή, κάτοικος του χωριού, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως είπε, όλα τα σπίτια φωταγωγήθηκαν και περίμεναν τα κάλαντα. Σύμφωνα με την κ. Κασσή, «Τα μεγαλύτερα παιδιά, οι έφηβοι έψαλλαν τα κάλαντα και στη βλάχικη γλώσσα. Τα περιμέναμε να έρθουν με τα τριγωνάκια τους, φώναζαν σε όλα τα σοκάκια. Έφευγε η μια παρέα, έφτανε η άλλη. Από τις 2 το ξημέρωμα μέχρι το πρωί, μας έλεγαν τα κάλαντα. Εμείς, τους δώσαμε χρήματα και φιλέματα, γλυκίσματα. Παλιά οι γυναίκες ζύμωναν κουλούρια που τα έβαζαν στα μάλλινα ταγαράκια που είχαν τότε τα παιδιά».
Καθώς το κρύο είναι τσουχτερό, το κάθε σπίτι άνοιγε την πόρτα για να μπουν τα παιδιά, έστω για λίγο, μέσα στο ζεστό περιβάλλον και μετά να συνεχίσουν.
Από γενιά σε γενιά στο χωριό δίνουν συνέχεια στο έθιμο και τα παιδιά ψάλλουν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα ξημερώματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο οδικής ασφάλειας, προϋπολογισμού 88 εκατ. ευρώ, επιστρέφει σε τροχιά υλοποίησης
Στόχος η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πώς οι αστυνομικοί έστησαν την παγίδα
Η γυναίκα ενεργοποίησε το panic button
Στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες βίντεο
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι έπεσε σήμερα στους υποψηφίους των ΓΕΛ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.