- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σταματούν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα - Αγωνία για Πεντέλη, Βριλήσσια, Χαλάνδρι
Δύσκολη μάχη πυροσβεστών και εθελοντών
Φωτιά στην Αττική: Συνεχίζεται χωρίς τα εναέρια μέσα η μάχη της πυρόσβεσης σε Πεντέλη, Βριλήσσια, Χαλάνδρι
Εφιαλτικό σκηνικό για δεύτερο 24ωρο εξαιτίας της φωτιάς στην ανατολική Αττική που μαίνεται εκτός ελέγχου από το μεσημέρι της Κυριακής.
Εκατοντάδες πυροσβέστες, δεκάδες εναέρια μέσα, τοπική αυτοδιοίκηση και εθελοντές δίνουν μάχη για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς στην Αττική, που ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα, και με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων -εντάσεως 7 και 8 μποφόρ- επεκτάθηκε προς Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, πέρασε άμεσα στον Διόνυσο, την Πεντέλη, την περιοχή Κρασσά Βριλησσίων, μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου, μια ακτίνα άνω των 30 χιλιομέτρων.
Φωτιά στην Αττική: Σταματούν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα - Αγωνία για Πεντέλη, Βριλήσσια, Χαλάνδρι
Αυτήν την ώρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στη λεωφόρο Πεντέλης, στο ύψος της Νέας Πεντέλης, όπου μεταξύ άλλων καίγεται μια αποθήκη ξυλείας, κοντά στο κλειστό γήπεδο της περιοχής. Σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες νωρίτερα και σε Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων.
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να μην ξεφύγει το μέτωπο που φαίνεται να κατευθύνεται προς Γέρακα. Μήνυμα από το 112 ζητά την εκκένωση της Δέσης Γέρακα προς το κέντρο Γέρακα.
Η φωτιά αυτή ήρθε από το μέτωπο της Πεντέλης και άρχισε σιγά – σιγά να μπαίνει μέσα στον οικισμό της Νέας Πεντέλης με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να παραδοθούν στις φλόγες.
Καθώς τα εναερία μέσα σταματούν τις ρίψεις με τη δύση του ηλίου και θα ξεκινήσουν πάλι με το πρώτο φως της μέρας, η πυροσβεστική θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της με το επίγειο δυναμικό της στην περίμετρο της πυρκαγιάς η οποία όπως αναφέρεται είναι «αρκετά μεγάλη».
Οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες που εξαπλώνονται αστραπιαία
«Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι» ανέφερε στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.
Πρόσθεσε ότι «επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών».
Έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.
Λόγω της φωτιάς στην Αττική, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.
Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας – Αναμένεται συνδρομή από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία
Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από εχθές το απόγευμα.
Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:
• Η Γαλλία, με την αποστολή ενός (1) ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ.
• Η Ιταλία, με την αποστολή δύο (2) πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.
• Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.
Πότε αναμένεται εξασθένηση των ανέμων
Η ομάδα χαρτών του meteo παρουσιάζει την πρόγνωση για τις ριπές του ανέμου στην Αττική από το πρωί (09:00) της Δευτέρας 12 Αυγούστου έως το απόγευμα (18:00) της ίδιας ημέρας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στη ΒΑ Αττική. Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι άνεμοι: «Μεγάλη εξάπλωση των θερμών σημείων στον χάρτη της ΝΑSA από τη δασική πυρκαγιά, η οποία καθοδηγείται βασικά από τους Β-ΒΑ ανέμους, την τοπογραφία της περιοχής και την μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης, παράγοντες οι οποίοι επιταγχύνουν την διάδοσή της. Από τις 19:00 το απόγευμα βαίνουμε σε μείωση των εντάσεων των ριπών η οποία θα είναι ουσιαστική από τις 21:00 περίπου το βράδυ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεράστιοι όγκοι νερού από την κακοκαιρία «Byron» έσπασαν τα αναχώματα
Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από ρίψη πέτρας και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.