- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η αφρικανική σκόνη «πολιορκεί» την Κρήτη: Πώς να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά
Συστάσεις για μάσκες και κλειστά παράθυρα
Αφρικανική σκόνη: Έντονο το φαινόμενο στην Κρήτη - Τα μέτρα προστασίας
Στα μέτρα που πρέπει και λάβουν οι πολίτες, αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρειας Κρήτης.
Η αφρικανική σκόνη «πνίγει» πάλι την Κρήτη - Συστάσεις για μάσκες και κλειστά παράθυρα
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενημερώνει ότι σύμφωνα και με τα προγνωστικά μοντέλα οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 για σήμερα Σάββατο 18/05/2024 και την Κυριακή 19/05/2024 θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3) λόγω του έντονου φαινομένου μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα» και πως για τους λόγους αυτούς και με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας συστήνει σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Επιπλέον, ενημερώνει τους πολίτες ότι: Οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2, Ν95 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επιπρόσθετα συστήνει τη λήψη μέτρων βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους Αυτά περιλαμβάνουν τη διατήρηση σε καλό επίπεδο της ποιότητας αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.α, ελαχιστοποίηση της διείσδυσης εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά - όσο γίνεται - τα παράθυρα και τις πόρτες και επιπλέον βελτίωση της μόνωσης των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδιστεί η είσοδος της σκόνης στον εσωτερικό χώρο. Μεταξύ άλλων συστήνεται η ενεργοποίηση της συσκευής καθαρισμού αέρα- εφόσον υπάρχει - αλλά και καθαρισμός με υγρό πανί επιφανειών επαφής, όπως τραπέζια και πάγκοι.
Τέλος επισημαίνεται ότι πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών και τέλος η καλή ενυδάτωση με κατανάλωση άφθονου νερού.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης
Δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους
Χάρισαν μία ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη στιγμή στους μικρούς ήρωες
Στο σημείο κλήθηκε η Πυροσβεστική για να απομακρύνει τον κορμό
Σχεδόν στο 100% η ακρίβεια δρομολογίων
Οι θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες
Mία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον τομέα της οικονομίας και του δημόσιου βίου της χώρας
Η επιχειρηματίας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές των παιδικών της χρόνων
Ενισχύονται τα μπλόκα σε όλη τη χώρα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ποτά τα κέρασε η μητέρα της φίλης της
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που σπάει το φράγμα των 200 καλύτερων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.