- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά - Η εκτίμηση του Ευθύμιου Λέκκα
Η κατολίσθηση καταγράφηκε από τον φακό τουριστών
Κατολίσθηση στη Θηρασιά: Ο Ευθύμιος Λέκκας για τα αίτια - Το βίντεο τουριστών
Ο Ευθύμιος Λέκκας έσπευσε στη Σαντορίνη για αυτοψία μετά την κατολίσθηση που καταγράφηκε το Σάββατο (27.4) στη Θηρασιά, αναλύοντας τα αίτια. Η κατολίσθηση προκάλεσε ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί, παρά μόνο κάποιες υλικές ζημιές.
Ο Ευθύμιος Λέκκας για την κατολίσθηση στη Θηρασιά
«Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε την εκδήλωση πολλών κατολισθήσεων και οι πολλές αυτές κατολισθήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν τα αίτια. Τα αίτια είναι τα εξής: οι απότομες μορφολογικές κλίσεις, η υψηλή σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη και η αλληλουχία των πετρωμάτων. Δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά σε συνεχείς επαναλήψεις. Τα πυροκλαστικά πετρώματα διαλύονται εύκολα ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβα βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά διαβρώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα. Είναι ο κλασικός μηχανισμός αυτός που αναπτύσσεται στη Σαντορίνη, σε όλη την καλδέρα σχεδόν», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:
«Το 2011 είχαμε την απώλεια ανθρώπων στην Οία από την εκδήλωση της κατολίσθησης και γενικώς ο κίνδυνος είναι υψηλός, αλλά και η έκθεση των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή γιατί έχουμε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς δημιουργεί κάποιο πρόβλημα το οποίο βεβαίως εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία. Αλλά όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι σε μία δυναμική διαδικασία εξέλιξης[…] Όπως σας είπα, χρειάζεται κάποια προσοχή. Δεν είναι τα πράγματα απαγορευτικά. Χρειάζεται όμως κάποια προσοχή. Ήδη έχω μιλήσει με τον κύριο Δήμαρχο και τον κύριο Περιφερειάρχη, τον κύριο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο και έχουμε πει κάποιες μελλοντικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν άμεσες. Και βέβαια με εντολή του Υπουργού του κυρίου Κικίλια θα μεταβώ στη Σαντορίνη έτσι ώστε να δούμε τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος, ο οποίος επαναλαμβάνω έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί και το Πάσχα είναι αλλά και αρχίζει και τουριστική περίοδος».
Ευθύμιος Λέκκας: «Το πρόβλημα είναι γνωστό στις τοπικές αρχές»
Ο Ευθύμιος Λέκκας ρωτήθηκε εχθές κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον Ant1 για το τι θα πρέπει να γίνει δεδομένου ότι το καλοκαίρι πλησιάζει και πλήθος τουριστών θα συρρεύσουν στο νησί. «Το πρόβλημα είναι γνωστό στις τοπικές αρχές και στον περιφερειάρχη, ενώ με εντολή του υπουργού θα επισκεφτώ κι εγώ τη Θήρα και τη Θηρασιά την επόμενο διάστημα για να δούμε τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε τώρα, καθώς οι μόνιμες παρεμβάσεις χρειάζονται μελέτες, πολλά χρήματα, χρόνο δεν είναι κάτι εύκολο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μια βαθμονόμηση του κινδύνου, δηλαδή να δούμε τις πιο επικίνδυνες περιοχές και σε αυτές να παρέμβουμε, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε όλο το πρανές της Σαντορίνης ούτε και θα ήταν σκόπιμο καθώς οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται σε αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης πιθανότατα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι πρωτεύουσας σημασίας αλλά μόνο ‘πυροσβεστικές’ επεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε σε ειδικά σημεία».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επανεκκίνησε χθες, μετά τη θερινή διακοπή, η διαδικασία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Η απάντηση για την εκδήλωση στη Νέα Παραλία
Το σύνολο των επίγειων δυνάμεων θα παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο
Στο βορειοανατολικό μέτωπο το βάρος των δυνάμεων
Διαδραστική παρουσία του ιδρύματος με τεχνολογία, καινοτομία και παράλληλες εκδηλώσεις
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Η φωτιά καίει από το απόγευμα της 31ης Αυγούστου, πυκνά δάση πεύκης και ρόμπολου μέσα σε ζώνη του δικτύου Natura 2000
Σε πιο φθινοπωρινούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς
Και τάφο και μπουζούκια και ολίγη από «επαφές» στη ΔΕΘ, όλα τα έχει η εκδρομή
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου οι online αιτήσεις από αποφοίτους ή τελειόφοιτους μεταπτυχιακών σπουδών για 7 ρόλους σε τρεις βασικούς τομείς της Allwyn Hellas
Στη μάχη και εναέρια μέσα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.