Ελλαδα

Νέο βίντεο - ντοκουμέντο από την τραγωδία στα Τέμπη - Η στιγμή της σύγκρουσης και οι εκρήξεις

Το υλικό περιλαμβάνεται στη συμπληρωματική τεχνική έκθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη
Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο - Τρεις εκρήξεις © ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης - Οι τρεις εκρήξεις

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έφερε στο φως της δημοσιότητας το OPEN. Πρόκειται για βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί καρέ - καρέ η στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων και περιλαμβάνεται στη συμπληρωματική τεχνική έκθεση που ο πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων έχει παραδώσει στον ανακριτή Λάρισας για τις επιπλέον ενέργειες.

Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο - Φέρεται να καταγράφονται τρεις εκρήξεις 

Στο βίντεο - ντοκουμέντο έχουν καταγραφεί τρεις πολύ δυνατές εκρήξεις που σχημάτισαν ένα νέφος πυρόσφαιρας μέσα στο οποίο εισήλθε και έπιασε φωτιά η μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία. Εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι όλα συνέβησαν στο πρώτο 1.5 δευτερόλεπτο της σύγκρουσης. Οι ειδικοί που μίλησαν στο OPEN και συνέταξαν νέα συμπληρωματική έκθεση λένε ότι το βίντεο δημιουργεί νέα δεδομένα για το φορτίο που ενδεχομένως να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και προκάλεσε τις εκρήξεις και τη φωτιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν 30 από τους επιβάτες που βρίσκονταν στο τρένο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czpe22p49cyh)

Η κόλαση τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη και η στιχομυθία σταθμάρχη - ρυθμιστή κυκλοφορίας

Νέο ντοκουμέντο από την τραγωδία στα Τέμπη ήλθε στο φως της δημοσιότητας στις αρχές Μαρτίου, αποκαλύπτοντας στιγμές λίγο μετά την τρομακτική σύγκρουση των τρένων η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων.

Σε υλικό που παρουσιάζει το MEGA, ακούγονται οι φωνές εγκλωβισμένων επιβατών που καλούν σε βοήθεια λίγο μετά τη σύγκρουση τω τρένων. Μάλιστα, ακούγονται και οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της Ελληνικής Αστυνομίας που είχαν μεταβεί στο σημείο. Πυροσβέστες και εθελοντές ρίχνονται στην πύρινη κόλαση.

«Έλα λεβέντη μου! Έλα αγόρι μου!», ακούγεται να λένε οι διασώστες που έφτασαν πρώτοι στο σημείο. Άνδρες της ΕΜΑΚ, Πυροσβέστες και αστυνομικοί έψαχναν διασωθέντες, στο απόλυτο σκοτάδι, μέτρα μακριά από τα βαγόνια, με μόνο φως αυτό του φακού.

Σε άλλο βίντεο που έφερε στο φως το MEGA, από τον σταθμό της Λάρισας λίγο πριν τη τραγωδία, προκύπτει, κατά το ρεπορτάζ , ένας λόγος καθυστέρησης της αναχώρησης και ότι ο ελεγκτής -που «θα μπορούσε να είχε καταλάβει έγκαιρα το λάθος που είχε γίνει στην πορεία του τρένου»- δεν ήταν στο πρώτο βαγόνι όπως θα έπρεπε αλλά στα πιο πίσω, καθώς προσπαθούσε να εντοπίσει έναν μεθυσμένο άνδρα που είχε καταφέρει να τρυπώσει στη μοιραία αμαξοστοιχία χωρίς να έχει κόψει εισιτήριο.

Τα νέα βίντεο έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας έχει δώσει εντολή για να διερευνηθεί εάν μια χημική ουσία προκάλεσε την έκρηξη και τη μεγάλη ανάφλεξη στο μοιραίο τρένο.

Δύο εμπειρογνώμονες εξήγησαν τι είναι το ξυλόλιο που ανιχνεύτηκε στον τόπο της τραγωδίας. Η πρώτη δειγματοληψία έγινε στις 29 Μαρτίου, δηλαδή έναν μήνα μετά την τραγωδία, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι αν είχε γίνει νωρίτερα, θα έδινε περισσότερα στοιχεία για το τι συνέβη. Οι ίδιοι, αμφισβητούν ότι η έκρηξη αυτή προήλθε από τα υλικά των δύο τρένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ