Ελλαδα

«Έχω ακόμη τον φόβο της επιστροφής»: Επιζών της τραγωδίας στα Τέμπη μιλά για το δυστύχημα έναν χρόνο μετά

Η εξομολόγηση του 24χρονου Στάθη Καρρά στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη
Επιζών της τραγωδίας στα Τέμπη μιλά έναν χρόνο μετά © SOOC

Στάθης Καρράς: Επιζών της τραγωδίας στα Τέμπη μιλά στην ATHENS VOICE έναν χρόνο μετά 

Τις τελευταίες ημέρες ο «εφιάλτης» του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έρχεται συνεχώς, ξανά και ξανά στο μυαλό του. Ο Στάθης Καρράς ήταν ένας από τους 350 επιβάτες του Intercity 62, της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού στη Λάρισα, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Έναν χρόνο μετά, ο 24χρονος Στάθης μιλά στην ATHENS VOICE και ζητά δικαίωση για τις 57 ψυχές που χάθηκαν, καταγγέλλοντας ότι κανείς από εκείνη την ημέρα δεν τον κάλεσε για να του ζητήσει να καταθέσει επίσημα για όσα είδε και βίωσε, προσπαθώντας να σώσει τη ζωή του και βοηθώντας παράλληλα να απεγκλωβιστούν συνεπιβάτες του. 

«Πάρε με όταν φτάσεις» γράφει η μπλούζα ατόμου που κρατά κερί και διαμαρτύρεται για το δυστύχημα στα Τέμπη
Επιζών της τραγωδίας στα Τέμπη μιλά έναν χρόνο μετά © SOOC / Nick Paleologos

Επιζών της τραγωδίας στα Τέμπη μιλά για το πολύνεκρο δυστύχημα έναν χρόνο μετά

«Περιμένω μία θετική εξέλιξη για την απόδοση ευθυνών. Περίμενα μέσα σε αυτόν τον χρόνο να αποδοθεί Δικαιοσύνη, αλλά δυστυχώς... δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει. Δεν ξέρω πότε θα γίνει» λέει ο Στάθης Καρράς. Βρίσκεται στην Κατερίνη και παρότι το να κάνει ένα ταξίδι με τρένο ήταν κάτι συχνό τα προηγούμενα χρόνια, μετά το δυστύχημα δεν έχει μπει ξανά. Παραδέχεται ότι μετά το πολύνεκρο δυστύχημα έχει πάντα τον φόβο της επιστροφής. «Όπου κι αν πάω, ακόμη και σε κάποια κοντινή απόσταση με το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο έχω πάντα τον φόβο της επιστροφής. Φοβάμαι ότι δεν θα γυρίσω. Φοβάμαι για τον πόνο που θα προκαλέσω στη μητέρα μου, στους δικούς μου ανθρώπους αν κάτι συμβεί, αν κάτι μου είχε συμβεί τότε. Φυσικά, τον τελευταίο χρόνο δεν έχω μπει σε τρένο. Θα το σκεφτώ πολύ -δυο και τρεις φορές- αν παραστεί ανάγκη και πρέπει να μπω οπωσδήποτε στο τρένο. Θα αναζητήσω σίγουρα ένα άλλο μέσο. Κάποιους μήνες μετά την τραγωδία είχα πάει στον σταθμό της Κατερίνης να υποδεχθώ έναν φίλο μου. Είχα φτάσει πιο νωρίς και είπα να αφήσω το αυτοκίνητο απ' έξω και να μπω στον σταθμό να τον περιμένω. Μόλις είδα τις ράγες και άκουσα το τρένο να έρχεται δεν άντεξα, έφυγα. Παρότι δεν κλαίω εύκολα, εκείνη τη μέρα λύγισα». 

Μετά την τραγωδία ο Στάθης αναζήτησε ψυχολογική βοήθεια. Όπως μας λέει υπήρχαν κάποια τηλέφωνα στα οποία μπορούσες να απευθυνθείς δωρεάν, ωστόσο, εκείνος θέλησε να αναζητήσει κάποιον ψυχολόγο στον τόπο του. «Είναι ένα αγκάθι με το οποίο θα ζούμε για πάντα όσοι επιβιώσαμε. Θυμάμαι πολύ έντονα εκείνη τη νύχτα». 

Στάθης Καρράς: Ο επιζών του δυστυχήματος στα Τέμπη θυμάται τις στιγμές μετά τη σύγκρουση

Έναν χρόνο μετά οι εικόνες είναι πιο ξεκάθαρες. Θυμάται τη φωτιά, τη θέση που καθόταν, τη στιγμή που αντίκρισε κάτω από τη φωτιά την 25χρονη Ανυσία, την επιβάτιδα που κατάφερε να βγει νικήτρια μετά από μάχη που έδωσε στο «Παπανικολάου». «Είμαι σίγουρος ότι το παράθυρο είχε σπάσει όταν ξύπνησα. Ήμουν ακριβώς δίπλα και μόλις έβγαλα το κεφάλι μου έξω να δω τι έχει συμβεί είδα μόνο ουρανό και δίπλα -τρία παράθυρα μετά- τη φωτιά. Με τον κολλητό μου ρίξαμε τις βαλίτσες για να δημιουργήσουμε τον χώρο όπου θα πέφταμε. Ήταν μεγάλο το ύψος, βλέπεις. Την έκρηξη την είδα μόνο από τα βίντεο στις ειδήσεις. Πρέπει να πέρασε ένα κύμα φωτιάς; καπνού; Το μπουφάν μου από μπεζ είχε γίνει μαύρο» είπε ο Στάθης Καρράς. Είχε κλείσει θέση στο δεύτερο βαγόνι μετά την καφετέρια. «Μου έκανε εντύπωση ότι το τρένο εκείνη την ημέρα ήταν σαν σχολική εκδρομή. Πάρα πολλοί νέοι, γέλια, χαρά.., περιγράφει ως μία από τις έντονες εικόνες που δεν θα ξεχάσει. 

«Όταν βγήκαμε, με τον κολλητό μου, βοηθήσαμε γρήγορα ένα παλικάρι να φύγει από το σημείο που περιμέναμε να πέσουν και οι υπόλοιποι επιβάτες. Μας λέει: "αφήστε με εμένα, είμαι καλά. Βοηθήστε την κοπέλα". Ήταν η Ανυσία κάτω από τη φωτιά. Όταν μας βοήθησαν οι πυροσβέστες και βγήκαμε πάνω, στον δρόμο, έβλεπες τους πάντες τρομοκρατημένους. Ήταν σαν σε πόλεμο. Το πώς βοηθούσε ο ένας τον άλλον με έκανε να νιώσω ότι εκείνη τη στιγμή, εκτός από το αίσθημα της επιβίωσης, σαν να είχαμε αποκτήσει υπερδυνάμεις. Ακόμη και οι διασώστες, οι πυροσβέστες τα είχαν χαμένα. Ήταν πρωτοφανές αυτό που όλοι μας ζήσαμε και αντικρίσαμε. Σαν να έλεγαν: "πώς θα το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό;"», περιγράφει ο επιζών και εξομολογείται: «Πετάγομαι και σήμερα από τον φόβο. Ειδικά αυτές τις ημέρες που πλησίαζε η επέτειος και έβλεπα βίντεο και φωτογραφίες, μου έρχονται όλα τόσο έντονα στο μυαλό. Ξέρεις τι είναι να ξυπνάς το πρωί και η πρώτη σου σκέψη πριν πας για δουλειά να είναι αν θα γυρίσεις;». 

Στιγμιότυπο από τις έρευνες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη
Επιζών της τραγωδίας στα Τέμπη μιλά έναν χρόνο μετά © ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Ο Στάθης Καρράς για τις εξελίξεις στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών

Ο Στάθης παρακολουθούσε τα πολιτικά τεκταινόμενα, όπως όλοι οι νέοι τις ηλικίας του. Αυτό που τον ενοχλεί και τον τρομάζει σε έναν βαθμό, έναν χρόνο μετά την τραγωδία, είναι η «σιωπή» για τις εξελίξεις στην υπόθεση. Αναζητά ειδήσεις για τις έρευνες των αρχών, αναζητά ειδήσεις από την Εξεταστική. «Πιο πολύ βλέπω τις εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εξελίξεις για το δυστύχημα. Βλέπω να παίρνουν στο κατόπι τον κ. Κασσελάκη μέχρι τον φούρνο και να μην παίρνουν από κοντά τον κ. Καραμανλή για την τραγωδία. Νιώθω ότι κάποιοι πάνε να καλύψουν την υπόθεση, να μην της δώσουν τον χώρο που χρειάζεται, την προβολή. Είναι λες και δεν συνέβη ποτέ. Έναν χρόνο μετά και δεν με έχει καλέσει ποτέ κανείς από την κυβέρνηση ή από τις αρχές για να καταθέσω για όσα είδα και έζησα. Το μόνο που έχει γίνει είναι η επιστροφή των 29.20 ευρώ στον λογαριασμό μου από τη Hellenic Train με την αιτιολόγηση "επιστροφή χρημάτων για διαδρομή που δεν ολοκληρώθηκε". Δεν προσπαθώ να ρίξω ευθύνη σε καμία κυβέρνηση συγκεκριμένα ή στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν το 2023 πρωθυπουργός. Αναζητώ ευθύνες από το κράτος, γιατί τα προβλήματα φαίνεται ότι ήταν διαχρονικά και πάει μακριά η βαλίτσα. Αν ακούσω ότι δεν είχαν το τηλέφωνό μου... Πώς γίνεται να το έχεις εσύ, τα κανάλια, και να μην το έχει όποιος ερευνά την υπόθεση; Δεν σέβονται αυτούς που "έφυγαν"», ξεσπά ο Στάθης Καρράς στην ATHENS VOICE

Το πρόβλημα υγείας μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Ο επιζών της τραγωδίας στα Τέμπη μετά τη μετωπική σύγκρουση στην οποία έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι -στην πλειοψηφία νέοι, φοιτητές- «κληρονόμησε», όπως θα πει, ένα πρόβλημα υγείας. «Αν δεν γυμναστώ για κάποιο μικρό διάστημα έχω πρόβλημα με τον αυχένα μου. Πονάω τόσο που δεν μπορώ να γυρίσω πλευρό ούτε στον ύπνο μου. Έκανε μαγνητικές, έκανα φυσιοθεραπείες. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να δει το μετά. Όλο αυτό έχει (και) ένα οικονομικό κόστος. Πήγα πριν λίγο καιρό να κάνω τις ετήσιες εξετάσεις μου και κάποιες δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν. 

»Αυτό που θέλω είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Ζω σε μία χώρα όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Αυτοί που έχουν τη δυνατότητα κινούν τα νήματα. Δεν σέβονται τη μνήμη των παιδιών, δεν σέβονται τους ανθρώπους που χάθηκαν όσοι βγαίνουν και λένε: "συνεχίστε τις ζωές σας", "πηγαίνετε στην εκκλησία", "έπρεπε να συμβεί για να διορθωθεί". Θυσιάστηκαν τόσες ζωές για να διορθώσουν τώρα τα πράγματα; Δεν το δέχομαι!» καταλήγει ο Στάθης Καρράς

Κοπέλα συγκινημένη σε διαμαρτυρία για την τραγωδία στα Τέμπη κρατά χαρτόνι που γράφει: «Πονάω μαμά»
Επιζών της τραγωδίας στα Τέμπη μιλά έναν χρόνο μετά © EUROKINISSI

Διαβάστε τις τελευταίες ειδήσεις για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ