Ελλαδα

Από το νέο ακαδημαϊκό έτος οι διαγραφές των «αιώνιων φοιτητών» - Θα εξεταστούν περιπτώσεις

Όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φοιτητές στα έδρανα αμφιθεάτρου
(φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πανεπιστήμια: Το νέο ακαδημαϊκό έτος οι διαγραφές των «αιώνιων φοιτητών» - Έλεγχος σε περιπτώσεις

Για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, τις διαγραφές των «αιώνιων φοιτητών», τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις εξετάσεις εξ αποστάσεως μίλησε σήμερα (9.2) στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας.

«Οι καταλήψεις είναι μια παράνομη πράξη. Μια κατάληψη είναι μία παρεμπόδιση του προσωπικού που θέλει να δουλέψει είτε είναι καθηγητές, είτε είναι ερευνητές, είτε είναι φοιτητές. Οι καταλήψεις είναι λίγο αντιαισθητικό και παλαιομοδίτικο μέτρο αντίδρασης. Θα περίμενα από τους αντιδρώντες κάποια πιο φρέσκια και ουσιαστική αντίδραση» είπε ο κ. Ζώρας. Επιπλέον, ο κ. Ζώρας αναφέρθηκε και στις εξετάσεις εξ αποστάσεως σε σχολές που εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη. 

Φοιτητές στα έδρανα αμφιθεάτρου
Πανεπιστήμια: Το νέο ακαδημαϊκό έτος οι διαγραφές «αιώνιων φοιτητών» (φωτογραφία αρχείου) © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI

Πανεπιστήμια: Το νέο ακαδημαϊκό έτος οι διαγραφές «αιώνιων φοιτητών»

Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης ρωτήθηκε ακόμη για τους «αιώνιους φοιτητές» και την έναρξη των διαγραφών τους από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ο κ. Ζώρας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι τίθεται πάλι από του χρόνου και από τους παλαιότερους φοιτητές σε ισχύ το ν+2 όπου 2 είναι τα δύο χρόνια επιπλέον, ανάλογα με τον χρόνο φοίτησης. Αυτό θα ισχύσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2024 – 2025 οπότε και θα αρχίσει η διαγραφή των παλαιότερων φοιτητών. Ο κ. Ζώρας σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια διαγραφή φοιτητών, αλλά θα εξεταστούν περιπτώσεις φοιτητών που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας ή οικονομικά ζητήματα που δεν τους επέτρεπαν την ολοκλήρωση των σπουδών τους. «Κάποιος που έχει 15 χρόνια προφανώς δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη σχολή, αλλά θα υπάρχει συνεννόηση. Θα λάβει επιστολή από το Πανεπιστήμιο την οποία θα κληθεί να απαντήσει. Είναι πράγματι αρκετές χιλιάδες οι αιώνιοι φοιτητές». 

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Το κτηριακό βασικό κριτήριο για την ίδρυσή τους - Η επιλογή καθηγητών

Ο κ. Ζώρας αναφέρθηκε εκτενώς και στην ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων. «Αυτή τη στιγμή υποθέτουμε ότι θα ξεκινήσουν τα μη κρατικά Πανεπιστήμια από το 2025. Δηλαδή το παιδί που είναι στην Α’ Λυκείου θα είναι έτοιμο να περάσει στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Μία από τις προϋποθέσεις είναι να διαθέτουν campus και σημαντικές υποδομές. Δεν θα έρθει ένα Πανεπιστήμιο που θα ανοίξει ένα διαμέρισμα ή έναν όροφο σε μια πολυκατοικία και θα πει με μία ταμπέλα “Πανεπιστήμιο”».

Όσο για το ποια Πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την πρόταση της Ελλάδας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είπε: «Υπάρχουν συνεννοήσεις επιμέρους που γίνονται με το Υπουργείο, δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, διότι είναι συνεννοήσεις οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις[…] αυτή τη στιγμή η συζήτηση που γίνεται, γίνεται περισσότερο για ορισμένα κυπριακά Πανεπιστήμια. Αυτή είναι η συζήτηση η πιο επίκαιρη. Το υπουργείο είναι σε συνεννοήσεις και με άλλα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή το Yale θα αναπτύξει ένα κομμάτι δραστηριότητάς του εδώ, το Harvard έχει ήδη ένα κομμάτι δραστηριότητάς του στο Ναύπλιο υπό τη μορφή θερινών σχολείων κι αυτό θα αναπτυχθεί[…] Στις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις είναι καταρχήν ο αριθμός των διδασκόντων να μην είναι λιγότερο από 30 ανά σχολή, διότι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτά τα πανεπιστήμια να ιδρύσουν τρεις κύκλους πρώτους κύκλους σπουδών, δηλαδή τρία προπτυχιακά προγράμματα. Συνεπώς, θα ξεκινήσουν με αυτά με τους τρεις κύκλους σπουδών και θα έχουν 30 καθηγητές, οι οποίοι θα πρέπει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αν όχι όλοι, να διαθέτουν διδακτορικό πτυχίο, όπως ισχύει και στην Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με την επιλογή των καθηγητών, εξήγησε ότι «υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που γίνεται επιλογή, όπως γίνεται με ένα καινούργιο πανεπιστήμιο ελληνικό, οι καθηγητές μεταξύ τους, οι ανώτερες βαθμίδες επιλέγουν τις κατώτερες. Θα έχει λόγο το μητρικό πανεπιστήμιο καταρχήν γιατί αυτά είναι παραρτήματα που θα ανήκουν, θα υπάγονται σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο, το οποίο και αυτό το πανεπιστήμιο θα έχει τους δικούς του κανόνες. Και επειδή πρόκειται περί πολύ σοβαρών πανεπιστημίων, να ξέρετε ότι οι κανόνες που θα έχουν θα είναι εξίσου αυστηροί με τους κανόνες που θα θέσουμε εμείς στο δικό μας χώρο. Δηλαδή και εμείς θα θέσουμε κανόνες αυστηρούς ακαδημαϊκούς και monitoring κατά τη διάρκεια και κατά τη διάρκεια των σπουδών και παρακολούθηση και το δικαίωμα αφαίρεσης αδείας έχουμε. Έχουμε πολλά εργαλεία ούτως ώστε να παρακολουθούμε τη σωστή ακαδημαϊκή εκπαίδευση».

Επιπλέον, σχολίασε ότι «κάθε πανεπιστήμιο έχει και τα δίδακτρα του ανάλογα με το αντικείμενο. Δηλαδή άλλα δίδακτρα έχουν οι ιατρικές σχολές, οι οποίες διαθέτουν εργαστήρια, νοσοκομεία και άλλα δίδακτρα έχει μια νομική. Επειδή πρόκειται περί μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, όλα τα χρήματα τα οποία κερδίζονται από το πανεπιστήμιο μέσω των διδάκτρων επανέρχονται στους φοιτητές με κάποια μορφή ανταποδοτικότητας και ποιότητα».

Για το πώς μπαίνεις στο πανεπιστήμιο ο κ. Ζώρας ανέφερε «έχει γίνει πολλή συζήτηση τώρα τελευταία για την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι το κοινό απαιτούμενο μεταξύ των φοιτητών που δίνουν για τις πανελλήνιες και των φοιτητών που θέλουν να μπουν στα πανεπιστήμια τα μη κερδοσκοπικά, τα μη κρατικά. Αυτό έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Καταρχήν δημιουργεί ένα σημείο αναφοράς και μεταξύ Ελλήνων φοιτητών που θα μπούνε στα αυτά και μεταξύ ξένων φοιτητών. Όμως το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι με την ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν αποδυναμώνεται το Λύκειο. Δηλαδή εξακολουθεί το Λύκειο να μένει σε μια εγρήγορση εκπαιδευτική και ποιοτική, διότι αλλιώς οι φοιτητές θα αγνοούσαν πλήρως το Λύκειο. Άρα εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε και τη δευτεροβάθμια παιδεία, η οποία είναι ένα σημαντικό βήμα της παιδείας, τη δευτεροβάθμια παιδεία και το Λύκειο και το Γυμνάσιο. Συνεπώς, υπάρχει αυτό το πλεονέκτημα και ταυτόχρονα να ξέρετε ότι πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου κι άλλα πανεπιστήμια της Γερμανίας, για να πάει ο Έλληνας να σπουδάσει εκεί, του ζητάνε να έχει περάσει από τις πανελλήνιες εξετάσεις και ζητάν και τη βαθμολογία από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Τα παιδιά που θα θελήσουν να γραφτούν στα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα πρέπει να δώσουν Πανελλαδικές, διευκρίνισε και πρόσθεσε «οι φοιτητές οι οποίοι θα περάσουν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα μη κρατικά, θα υποβληθούν και σε κριτήρια των πανεπιστημίων, των μη κρατικών».

Ο κ. Ζώρας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι μόνο ένα σημείο αναφοράς. Δεν είναι το τελικό, είναι αυτό που σου δίνει το δικαίωμα να συμμετέχεις στις εξετάσεις του μη κρατικού, δηλαδή μπορεί να κοπείς στη συνέχεια[…] Εντάξει, είναι μια διαφορετική διαδικασία εξεταστική, αλλά εκείνο που έχει κατά νου το υπουργείο και ο υπουργός και οι διοικήσεις του υπουργείου είναι τελικά το Εθνικό απολυτήριο. Αυτό νομίζω ότι είναι μια εξέλιξη σημαντική, η οποία θα λειάνει οποιαδήποτε ανισότητα δημιουργείται από αυτό το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Δεν είναι εύκολο να γίνει. Θέλει πολλή δουλειά. Το συζητάμε στο υπουργείο και νομίζω ότι και ο υπουργός είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz0cl04jbjd5)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ