- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εφαρμογή στα smartphone θα ελέγχει τη σεισμική τρωτότητα των σχολείων
Η πρωτοποριακή δημιουργία στη Θεσσαλονίκη που προχωράει ένα βήμα παραπέρα από τον προσεισμικό έλεγχο
Θεσσαλονίκη: Εφαρμογή που ελέγχει τη σεισμική τρωτότητα των σχολείων - Η πρωτοποριακή δημιουργία που προχωράει ένα βήμα παραπέρα από τον προσεισμικό έλεγχο
Μια εφαρμογή για έξυπνες τηλεφωνικές συσκευές και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ελέγχουν τη σεισμική τρωτότητα των σχολείων δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RiskSchools που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Tι θα «εντοπίζει» η νέα εφαρμογή
Ο χρήστης της εφαρμογής εισάγει σε μια ειδική φόρμα στοιχεία όπως η θέση του κτιρίου, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, η ηλικία και τα υλικά κατασκευής, τα εδαφικά χαρακτηριστικά της θέσης του, η κατηγορία του εδάφους κ.α. και η βαθμολογία που προκύπτει μέσω του σχετικού λογισμικού κατατάσσει το κτίριο στην κατηγορία του επαρκούς ή στην κατηγορία του κτιρίου για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση. Παράλληλα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διενεργούνται αναλύσεις σε περαιτέρω επίπεδο μέσω της χρήσης καμπυλών σεισμικής τρωτότητας, από τις οποίες προκύπτει και πάλι ο βαθμός σεισμικής τρωτότητας του κτιρίου.
Η εφαρμογή και η πλατφόρμα παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα με τίτλο: «Σεισμική τρωτότητα & διακινδύνευση σχολικών κτιρίων» που διοργάνωσαν στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τo Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η εταιρεία Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.
Πώς δημιουργήθηκε η εφαρμογή
Σύμφωνα με την Δρ. Πολιτικό Μηχανικό Άννα Καρατζέτζου, η εφαρμογή που δημιουργήθηκε με βάση τη μεθοδολογία του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού (ΟΑΣΠ 2000) και η πλατφόρμα λειτούργησαν πιλοτικά από το 2022 ως το 2023 για την αποτίμηση της σεισμικής τρωτότητας σε 360 σχολεία από τα 1800 που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία. «Η τεχνογνωσία πλέον υπάρχει, τα εργαλεία αυτά υπάρχουν και θα είναι διαθέσιμα στους αρμόδιους φορείς σε δύο με τρεις μήνες, με την ολοκλήρωση του σχετικού έργου» είπε η κ. Καρατζέτζου. Η ίδια πρόσθεσε πως οι φορείς θα έχουν τα εργαλεία αυτά στη διάθεσή τους ώστε να τα διαχειριστούν.
«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα το οποίο προχωράει ένα βήμα παραπέρα από τον προσεισμικό έλεγχο» τόνισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριαζής Πιτιλάκης. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που μπορεί ακριβώς να κάνει τον έλεγχο τον υφιστάμενων σχολικών κτιρίων σε μεγάλη κλίμακα, να βαθμονομήσει και να ιεραρχήσει τον βαθμό τρωτότητας ώστε να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται στη συνέχεια».
Το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και διεθνώς και να προσαρμοστεί κατάλληλα και για άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως συστήματα υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία), δημόσια κτίρια, κλπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαψεύδονται οι πληροφορίες για τον θάνατο της ανήλικης
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης
Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες
Δυτική και νότια Ελλάδα θα επηρεαστούν περισσότερο
Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Αργυρούπολη, Σταθμός Λαρίσης και Νέο Ηράκλειο αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση
Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες μέρες
Ιδανικός προορισμός για οικογένειες και για τους λάτρεις της φύσης και των καταδύσεων
Πραγματοποιούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης
Έντονη φόρτιση κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας
Η αλλοδαπή τουρίστρια εγκλωβίστηκε σε δύσβατο μονοπάτι και κάλεσε το 112
«Οι οικογένειες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια»
Η φωτιά καίει σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Χωράφα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ποια είναι τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο από τις υψηλές θερμοκρασίες
Όλα τα σημεία που θα είναι ανοιχτά για τους πολίτες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.