Ελλαδα

Έκφραση προσώπου: Ένας «δείκτης» που αποτυπώνει την πραγματική ανάπτυξη

Καθώς υποδεχόμαστε το 2024, ας κρατήσουμε την αισιόδοξη εικόνα, τα χαμόγελα. Με την ελπίδα ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι ακόμη περισσότερα

54888-624059.jpg
Αλέκος Λιδωρίκης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκφραση προσώπου: Ένας «δείκτης» που αποτυπώνει την πραγματική ανάπτυξη
© Αλέκος Λιδωρίκης

Από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα: Ένας περιηγητής του κόσμου μιλάει για την «ανεξερεύνητη» Ελλάδα

Από την Λατινική Αμερική, με καταγωγή από το μακρινό Μεξικό, βρέθηκε στην Ελλάδα για μερικές ημέρες στα μέσα Νοεμβρίου, στη διάρκεια μιας περιοδείας του σε χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είχαμε συναντηθεί πριν μια δεκαετία, δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά του κόσμου, στις αίθουσες ενός σεμιναρίου στις Βρυξέλλες με θέματα που σχετίζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σεμινάρια που δίνουν τη δυνατότητα πέραν της ενημέρωσης σε επίκαιρα ζητήματα, σε κάτι ακόμη πιο σημαντικό: να διαπιστώσει κανείς από πρώτο χέρι, μέσω μιας ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων την εικόνα που έχουν για την Ελλάδα, οι εκπρόσωποι της τέταρτης εξουσίας.

Βρεθήκαμε στην ταράτσα ενός ανακαινισμένου ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης έβαλε λουκέτο με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες θέσεις εργασίας. Προσθέτοντας τότε ένα ακόμη λιθαράκι στο να απαξιωθεί η περιοχή και να μετατραπούν σε εστία μόλυνσης οι χώροι γύρω από το κτήριο.

Έκφραση προσώπου: Ένας «δείκτης» που αποτυπώνει την πραγματική ανάπτυξη!
© Αλέκος Λιδωρίκης

«Έμεινα στην Ελλάδα δύο εβδομάδες και δεν άφησα ούτε μια στιγμή ανεκμετάλλευτη» αναφέρει καθώς ξεκινάει η κουβέντα μας.  Σε κάθε γωνιά της πόλης συνάντησα μεγάλες και μικρότερες σε μέγεθος ξενοδοχειακές μονάδες που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από αντίστοιχες του Παρισιού, του Λονδίνου και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Εργοτάξια και γερανοί σχεδόν παντού καθώς σε εξέλιξη είναι η μεγάλη επέκταση του μετρό. Νέα Μουσεία και χώροι εκδηλώσεων. Η Αθήνα είναι σε αναπτυξιακή πορεία», αναφέρει. «Εκτός από την ιστορία της και τον πολιτισμό της, με επίκεντρο της Ακρόπολη που έχουμε ως φόντο, η Αθήνα διαθέτει και ένα ακόμη μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα: σε 10 λεπτά από το Κοινοβούλιο σας αρχίζει μια ακτογραμμή 70 χιλιομέτρων απαράμιλλης ομορφιάς. Ήταν απόλυτα ενημερωμένος. Είχε επισκεφθεί το ΚΠΙΣΝ, εντυπωσιάστηκε από την Βιβλιοθήκη, την Λυρική Σκηνή και τον Φάρο. Επισκέφτηκε και το Experience Center, στο Ελληνικό, καθώς είχε διαβάσει εκτεταμένα αφιερώματα συναδέλφων του δημοσιογράφων από διάφορες χώρες του κόσμου. «Μόνον όταν στάθηκα μπροστά στην μακέτα του έργου κατάλαβα και ενημερώθηκα για το μέγεθος της ανάπλασης, που όταν ολοκληρωθεί θα τραβήξει τα βλέμματα και την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, καθώς θα είναι η πρώτη έξυπνη πράσινη πόλη,  που δημιουργείται αποκλειστικά με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας, από τα θεμέλιά της».

Έκφραση προσώπου: Ένας «δείκτης» που αποτυπώνει την πραγματική ανάπτυξη!
© Αλέκος Λιδωρίκης
McArthurGlen
© Αλέκος Λιδωρίκης

Ο συνάδελφος από την Λατινική Αμερική, που τα τελευταία χρόνια, που έχει γίνει περιηγητής του κόσμου, έφτασε μέχρι τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, καθώς είχε διαβάσει ότι  εκπέμπει την πιο ιδιαίτερη ενέργεια που μπορεί επισκέπτης να συναντήσει σε αρχαιολογικό χώρο. «Ταξίδεψα στο χρόνο, στην εποχή του Χρυσού Αιώνα του Περικλή, γέμισα ενέργεια και πήρα δυνάμεις».

Έκφραση προσώπου: Ένας «δείκτης» που αποτυπώνει την πραγματική ανάπτυξη!
© Αλέκος Λιδωρίκης

Τον ρωτάμε εάν ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές ή για δουλειά. Το επάγγελμα δίνει  τη  δυνατότητα, κάποιες φορές, να συνδυάζονται και τα δύο. «Ήρθα για να γράψω για την “ανεξερεύνητη” Ελλάδα, στο πλαίσιο περιοδείας μου στην Ευρώπη. Έκανα πολλά χιλιόμετρα, με αυτοκίνητο, μέσα μεταφοράς και πεζοπορία: από την Πελοπόννησο, στην Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και την Μακεδονία. Είχα μελετήσει ώρες πριν για την χώρα σας. Περιηγήθηκα σε τοποθεσίες, που δεν έχει φτάσει ακόμη η τουριστική ανάπτυξη, ορισμός επενδυτικών ευκαιριών». Βρήκα την ευκαιρία να του δείξω φωτογραφίες και από τις δικές μου περιηγήσεις στο κέντρο της πόλης και σε άλλες τοποθεσίες την χρονιά που αποχαιρετάμε.

Εθνικός Κήπος
© Αλέκος Λιδωρίκης

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες – Ένας ιδιαίτερος «δείκτης» ανάπτυξης

Ποιες είναι όμως οι προκλήσεις που έχει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει, με βάση όλα όσα πρόλαβες να δεις και να ενημερωθείς από την έρευνά σου, τον ρωτήσαμε, γνωρίζοντας ότι έχει μια ευρεία εικόνα της κατάστασης στην Ευρώπη. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμφωνήσαμε σχεδόν σε όλα. Συμφωνήσαμε ότι αρκετές από τις μεγάλες προκλήσεις δεν αφορούν μόνον την Αθήνα, την Ελλάδα, αλλά κάθε μεγαλούπολη και γενικότερα την ΕΕ στο σύνολο της. Τα οφέλη της ανάπτυξης και των επενδύσεων, τα εκατομμύρια ευρώ από τα ιδιωτικά και ευρωπαϊκά κονδύλια που εισρέουν στην Ελλάδα θα πρέπει να οδηγήσουν αναλογικά στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου κάθε νοικοκυριού. Το ξεκίνημα προς την κατεύθυνση αυτή έχει γίνει, τα βήματα όμως για την σύγκλιση των ανισοτήτων είναι ακόμη πολλά. Η πρόσβαση στους καρπούς των μεγάλων επενδύσεων που ανακοινώνονται και σταδιακά υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να διασφαλιστεί για όλη την κοινωνία.

Βουλή
© Αλέκος Λιδωρίκης

Άλλες προκλήσεις: Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή σε θέματα που σχετίζονται με το δημογραφικό, να δοθούν ουσιαστικά και μόνιμα κίνητρα και όχι εφάπαξ επιδόματα και περιστασιακά μέτρα. Η πρόσβαση σε αξιοπρεπείς δομές Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να αξιοποιηθούν ταχύτατα και με πλήρη διαφάνεια οι κοινοτικοί πόροι. Αφήσαμε άλλα ουσιαστικά ζητήματα με μεγάλες προκλήσεις προς συζήτηση για την επόμενη φορά. Όπως η ποιότητα της Παιδείας, η κλιματική αλλαγή, η δημιουργία προτύπων καλής συμπεριφοράς και γενικότερης μόρφωσης, θέματα καθημερινότητας όπως η ασφάλεια των πολιτών, η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Έκφραση προσώπου: Ένας «δείκτης» που αποτυπώνει την πραγματική ανάπτυξη!
© Αλέκος Λιδωρίκης

Καθώς μας αποχαιρετά αναφέρει: Οι εκφράσεις στα πρόσωπα των απλών πολιτών στον δρόμο, στα μέσα μεταφοράς κάθε πόλης, κάθε χώρας αναδεικνύουν τελικά το επίπεδο ικανοποίηση τους. Δείχνουν εάν η ανάπτυξη έχει «περάσει» και σε ποιο βαθμό στην κοινωνία. Στην Ελλάδα συνομίλησα με πολλούς απλούς πολίτες. Είδα πολλά χαμόγελα, αλλά είδα και αρκετά πρόσωπα ανέκφραστα ή και προβληματισμένα. Καθώς υποδεχόμαστε το 2024, ας κρατήσουμε την αισιόδοξη εικόνα, τα χαμόγελα. Με την ελπίδα ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι ακόμη περισσότερα. Ο καθένας όμως ας αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί σε ένα πνεύμα συνεργασίας και αγάπης. Τι πιο αισιόδοξο μήνυμα για να καλωσορίσουμε το νέο έτος!    

Σαντορίνη
© Αλέκος Λιδωρίκης
Έκφραση προσώπου: Ένας «δείκτης» που αποτυπώνει την πραγματική ανάπτυξη!
© Αλέκος Λιδωρίκης
Έκφραση προσώπου: Ένας «δείκτης» που αποτυπώνει την πραγματική ανάπτυξη!
© Αλέκος Λιδωρίκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ