Ελλαδα

Aπαγορευτικό απόπλου και προβλήματα στην Αθηνών-Πατρών λόγω κακοκαιρίας

Σαρώνει η κακοκαιρία τη Δυτική Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κύματα στο λιμάνι της Πρέβεζας
Κύματα στο λιμάνι της Πρέβεζας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Δυτική Ελλάδα - Απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της χώρας

Ισχυροί νότιοι άνεμοι πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνοντας σύμφωνα με την ΕΜΥ κατα τόπους τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα να έχει εφαρμοστεί απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της χώρας.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη, ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται με πλοία κλειστού τύπου.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστά είναι επίσης τα πορθμεία Πειραιάς-Σαλαμίνα, Ελευσίνα-Φανερωμένη, Ραφήνα-Μαρμάρι, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Κλειστό είναι και το Ρίο-Αντίρριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν τις επόμενες ώρες, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων που έχουν προκληθεί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Προβλήματα στην Αθηνών - Πατρών 

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιαλείας, όπου διεξαγόταν για προληπτικούς λόγους μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα.

Η απόφαση για την αμφιδρόμηση είχε ληφθεί λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για εκδήλωση βροχών και καταιγίδων στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών αποφασίσθηκε να δοθεί σε κυκλοφορία το ρεύμα προς Αθήνα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxakc7hm3bgx)

Στο μεταξύ, συνεργεία πραγματοποιούν εργασίες στην περιοχή του χειμάρρου, Χάραδρος, στον Καστελόκαμπο της Πάτρας, ώστε να αποτρέψουν φαινόμενα υπερχείλισης, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Επιπλέον, λόγω του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την Δυτική Ελλάδα, έχει διακοπεί, εξαιτίας της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην διαδημοτική οδό που συνδέει την κοινότητα Περιστέρας της Αιγιάλειας με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό, Καλλιθέας-Προυσσού, από το ύψος του 12ου χιλιομέτρου, έως την περιοχή Αραποκέφαλα, εξαίτιας της χιονόπτωσης και του παγετού.

Προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα

Το κύμα κακοκαιρίας πλήττει και πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με εκδήλωση καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα την συσσώρευση υδάτων σε δρόμους, ενώ, λόγω των ισχυρών ανέμων, καταγράφονται μικρής έκτασης προβλήματα σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Μπόρα και χαλάζι έπληξε την Πάτρα σήμερα το μεσημέρι, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια, ενώ δέντρα έπεσαν σε Ρίο και Ακταίο, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να δεχθεί δεκάδες κλήσεις.

ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Τα πράγματα ήταν εξίσου δύσκολα και στον Πύργο, όπου σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές, κυρίως στην παραλιακή. Μάλιστα, μικρός ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» την Κυανή Ακτή Κατακόλου με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε στέγαστρα, σύμφωνα με το patrisnews.gr.

Ανεμοστρόβιλος στη Κυανή Ακτή Κατακόλου

O καιρός της Τετάρτης από το Meteo

Για την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα Επτάνησα, στην Ήπειρο, τη Δυτική και Στερεά Ελλάδα, την Πελ/νησο, τις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη. Τα φαινόμενα στη Νότια Πελοπόννησο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι ισχυρά και αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής. Οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1600 μ υψόμετρο. Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική στα νότια τμήματα, όπου θα σημειωθούν λασποβροχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 17 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 10 βαθμούς), 6 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 19 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 4 έως τους 12 βαθμούς στην Ήπειρο), 12 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 7 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί 5-6 μποφόρ έως σχεδόν θυελλώδης 7 μποφόρ νωρίς το πρωί στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Βαθμιαία οι άνεμοι θα εξασθενήσουν μετά το μεσημέρι και δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ με σημαντική εξασθένηση από το απόγευμα.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενούς βροχής το μεσημέρι περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια έως 5 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγεμα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, εκτός από τη Δυτική Αττική.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ