Ελλαδα

16 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά έγιναν μουσικοί ορχήστρας για μια μέρα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Η πρωτοβουλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου που έγινε μία γιορτή της μουσικής, της φιλίας και της συμμετοχής

«Γίνε μουσικός ορχήστρας για μια μέρα» στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου: Η πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά

«Γίνε μουσικός ορχήστρας για μια μέρα» στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου: Η πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και η συνεργασία με τη διαπολιτισμική ορχήστρα El Sistema Greece.

Η πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου να ανοίξει ο Κήπος του Μεγάρου για το κοινό τις Κυριακές πριν από έναν χρόνο έδωσε στους πολίτες την ευκαιρία να απολαμβάνουν αυτή την όαση πρασίνου και υπαίθριας τέχνης που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί ποιοτικά μία Κυριακή με μία περιήγηση στα 25 περίπου στρέμματα του Κήπου του Μεγάρου, εκεί όπου περισσότερα από 140 διαφορετικά είδη δένδρων και φυτών βρίσκονται ανάμεσα στα γλυπτά της Ναταλίας Μελλά, του Κώστα Βαρώτσου, του Θόδωρου Παπαγιάννη, του Γιώργου Ζογγολόπουλου και του Γιάννη Παππά, μπορεί να το ανακαλύψει κανείς κάθε εβδομάδα από τις 10.00 έως τις 16.00. Με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, από την είσοδο που βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, στον αριθμό 2, σε λίγα λεπτά, μπορείς να κάνεις mute στον θόρυβο της πόλης και να μεταμορφώσεις τον πρωινό ή τον μεσημεριανό σου περίπατο.

«Γίνε μουσικός ορχήστρας για μια μέρα» στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου: Η πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, σε μία ακόμη πρωτοβουλία ουσίας και συμβολισμού από την Προεδρία της Δημοκρατίας, διοργανώθηκε στον κήπο του Μεγάρου, σε συνεργασία με τη διαπολιτισμική ορχήστρα El Sistema Greece και τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η διαδραστική, μουσική εκδήλωση «Γίνε μουσικός ορχήστρας για μια μέρα».

«Γίνε μουσικός ορχήστρας για μια μέρα» στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου - Η πρωτοβουλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Μέσα από μία ανοιχτή πρόβα, αλληλεπιδραστικά παιχνίδια και μουσικές εκπλήξεις, 37 μουσικοί της ορχήστρας έγιναν δάσκαλοι 16 παιδιών που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, με τον Κήπο του Μεγάρου να μεταμορφώνεται σε ένα open stage, ένα ιδιότυπο μουσικό εργαστήριο που ήχοι του κόσμου, γέλια και χειροκροτήματα, γίνονταν ένα. Και με ένα encore όπου η μερένγκε, γρήγορα, ευχάριστα και μεταδοτικά – όπως ο ρυθμός της, οδήγησε σχεδόν κάθε επισκέπτρια κι επισκέπτη να τραγουδήσει δημιουργώντας ένα μουσικό φωνητικό σύνολο.

«Γίνε μουσικός ορχήστρας για μια μέρα» στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου: Η πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά

Συνομιλώντας με τα παιδιά κι ευχαριστώντας τους μουσικούς μετά το τέλος της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μοιράστηκε τα δικά της συναισθήματα κι έστειλε το μήνυμά της μέσα από την ανάρτησή της:

«Μουσικοί ορχήστρας για μια μέρα; Ή και για μια ολόκληρη ζωή; Ίσως τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, που κάλεσα σήμερα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για να παρακολουθήσουν μια ανοιχτή πρόβα της διαπολιτισμικής, νεανικής ορχήστρας του El Sistema Greece, ενθουσιασμένα από την εμπειρία, να προσανατολιστούν προς τη μουσική διά βίου. Ίσως αφοσιωθούν στην τέχνη των ήχων, κινητοποιημένα από τη συμμετοχή σε μια ορχήστρα που προάγει την αίσθηση του ανήκειν, καταργεί τους αποκλεισμούς, ενισχύει τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Γιατί αφού μυήθηκαν στη λειτουργία της ορχήστρας από τους συνομηλίκους τους μουσικούς, όπως και από τη νεαρή μαέστρο Κυριακή Κουντούρη και τον παιδαγωγικό σύμβουλο της ορχήστρας Παναγιώτη Τσιρίδη, πήραν στα χέρια τους τα όργανα και μετείχαν και αυτά στο τελευταίο κομμάτι της συναυλίας, την “Ωδή στη Χαρά”. Ο τρόπος που άγγιζαν βιολιά ή πνευστά, η προσήλωση, η χαρά τους, φανέρωναν πόσο έντονα βίωναν την ενεργό συμμετοχή, το αίσθημα της συμπερίληψης, αλλά κυρίως τη γοητεία που γεννά η μουσική, αυτή η παγκόσμια, δίχως σύνορα, γλώσσα, σε όσους την ασκούν, όπως και όσους την απολαμβάνουν.

«Γίνε μουσικός ορχήστρας για μια μέρα» στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου: Η πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά

Δεκαέξι ανήλικα παιδιά, δεκατρία κορίτσια και τρία αγόρια, από δώδεκα ως δέκα επτά ετών, που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, αναμείχθηκαν διαδραστικά με τα τριάντα επτά παιδιά του El Sistema Greece, άλλοτε διευθύνοντας, άλλοτε μαντεύοντας τις ομάδες των οργάνων που έπαιζαν, κι άλλοτε παίζοντας και αυτά ανοιχτές χορδές. Και μετά το τέλος της συναυλίας περιηγήθηκαν στον κήπο, συζήτησαν μεταξύ τους, διασκέδασαν. Συνοδεύονταν από την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και τον Γενικό Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλή Μοσκώφ, όπως και μέντορές τους, πρώην ασυνόδευτα παιδιά που σήμερα ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα παρέχοντας καθοδήγηση και υποστήριξη σε άλλα, νεοφερμένα στη χώρα μας παιδιά. Ένα υπέροχο μεσημέρι στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, μια γιορτή της μουσικής, της φιλίας και της συμμετοχής».

Μουσικοί ορχήστρας για μια μέρα; Ή και για μια ολόκληρη ζωή; Ίσως τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, που κάλεσα σήμερα στον...

Posted by Katerina Sakellaropoulou on Sunday, November 5, 2023

Με πυρήνα τη μουσική, χωρίς διακρίσεις, πέρα από καταγωγές, γλώσσες και θρησκείες και με διαρκή αίσθηση δημιουργικότητας, αυτό το live, αυτή η ευκαιρία των παιδιών να γίνουν μουσικοί ορχήστρας για μια μέρα και να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους μέσα από την πρωτότυπη ομαδική μάθηση, έγινε κι ένα ηχηρό παράδειγμα για το πώς η πολιτεία μπορεί να προσφέρει μέσα από πετυχημένες συμπράξεις και συλλογικές, κοινοτικές, δράσεις.

«Γίνε μουσικός ορχήστρας για μια μέρα» στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου: Η πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά

Αναζητώντας την έξοδο, με τα μάτια να κοιτούν τις ψηλές δενδροστοιχίες δίπλα στα κιγκλιδώματα που εξασφαλίζουν την αίσθηση ενός καταφυγίου από τους γύρω δρόμους, σκέφτομαι πως αυτή είναι ήταν μία Κυριακή, μια μέρα που θα θυμούνται αυτά τα δεκαέξι παιδιά που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Αυτή την αίσθηση σου άφηνε το βλέμμα και το χαμόγελό τους. Άραγε, όταν μεγαλώσουν, θα γίνουν μουσικοί ορχήστρας κάποια μέρα; Στα αυτιά μου επανέρχεται το ρεφρέν που τραγουδήσαμε όλοι παρέα: «Είναι το μερέγκες ο τρελός ρυθμός».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ