- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:«Όχι» στην υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία
Ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Άρνηση για την υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία - Ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Την πρόταση παροχής υπηρεσιών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μέσω προγραμματικής συμφωνίας ή/και με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, «χωρίς να είναι αναγκαία η υπαγωγή του στο υπουργείο, γεγονός το οποίο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε απόφασή τους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Παράλληλα, όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση «στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο όπως αποστείλει επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να του εκφράσει τους προβληματισμούς του ΔΣ του ΕΑΑ αλλά και τις προτάσεις του».
Διαβάστε ολόκληρη η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:
«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υποστηρίζει σθεναρά κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που συμβάλλει στην ενίσχυση των μηχανισμών για την προστασία ανθρωπίνων ζωών, περιουσιών, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της οικονομίας. Η συστράτευση όλων, Πολιτείας, Επιστήμης, Τοπικής & Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της κοινωνίας εν γένει, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Εν τούτοις, ο κάθε φορέας για να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινό στόχο θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του, αναπτύσσοντας προφανώς όλες τις διόδους ουσιαστικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς, κάτι που το Ε.Α.Α. έχει αποδείξει ότι πράττει τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η βασική και θεμελιώδης αποστολή του Ε.Α.Α., ως Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (σημειωτέον το αρχαιότερο της χώρας με ιστορία 181 ετών), είναι η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, δηλαδή η παραγωγή νέας γνώσης αλλά και η μεταλαμπάδευση της στη κοινωνία, στις επιστήμες της σεισμολογίας, γεωφυσικής, τσουνάμι, ατμοσφαιρικής φυσικής και χημείας, ρύπανσης περιβάλλοντος, κλιματολογίας και κλιματικής αλλαγής, τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών και εξοικονόμησης ενέργειας, μετεωρολογίας, υδρολογίας, επίγειας και δορυφορικής τηλεπισκόπησης, φυσικής ανώτερης ατμόσφαιρας και ιονόσφαιρας, μαγνητόσφαιρας, ηλιακής, διαστημικής και πλανητικής φυσικής, αστροφυσικής και κοσμολογίας, επιστήμες το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν έχει συνάφεια με το αντικείμενο του Υπουργείου ΚΚ&ΠΠ.
Επιπλέον, ένα μέρος μόνο του πλούτου της γνώσης που παράγεται στο Ε.Α.Α. μετουσιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, με ορισμένα εκ των οποίων να αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Οι δε προσπάθειες του Ε.Α.Α. για συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παλαιότερα και προσφάτως με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας είναι διαχρονικές, συστηματικές και τεκμηριωμένες.
Τα Μέλη του ΔΣ του Ε.Α.Α. συμφώνησαν ότι η παροχή υπηρεσιών δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας ή/και με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν τα Ερευνητικά Κέντρα με Υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το Ε.Α.Α. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπουργείο Ναυτιλίας).
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο όπως αποστείλει επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να του εκφράσει τους προβληματισμούς του ΔΣ του ΕΑΑ αλλά και τις προτάσεις του για μια αποτελεσματική συνεργασία με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, εντός του υφιστάμενου και πρόσφατα νομοθετηθέντος θεσμικού πλαισίου, χωρίς να είναι αναγκαία η υπαγωγή του Ε.Α.Α. στο Υπουργείο, γεγονός το οποίο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα. Επιπλέον, θα ζητηθεί συνάντηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς και την εποπτεύουσα αρχή (ΓΓΕΚ), προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη σχετική ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί να διαφυλαχθεί η νομική υπόσταση του ΕΑΑ ως ανεξάρτητου ΝΠΔΔ, εποπτευομένου από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης».
Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υποστηρίζει...
Posted by Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών on Tuesday, September 19, 2023
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πότε θα περιοριστούν οι βροχές
Η ανάρτησή του στο Facebook
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.