Ελλαδα

Βόλος: Η φονική πλημμύρα του 1955 με τους 27 νεκρούς

Τα καταστροφικά περάσματα της κακοκαιρίας στην πόλη

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόλος: Η φονική πλημμύρα του 1955 με τους 27 νεκρούς

Βόλος: Η μεγάλη πλημμύρα του 1955 με τους 27 νεκρούς, τους 23 τραυματίες και τις χιλιάδες υλικές ζημιές

Το 1955 ο Βόλος υπήρξε το επίκεντρο μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. Η Ελλάδα εκείνης της περιόδου προσπαθούσε να μαζέψει ακόμα τα κομμάτια της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον επώδυνο εμφύλιο, που ακολούθησε. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου 1955 ξεκίνησε μια ξαφνική και σφοδρή νεροποντή στην περιοχή, η οποία μπορεί να διήρκησε μόλις λίγες ώρες, όμως αποδείχτηκε πολύ επικίνδυνη για τους κατοίκους της περιοχής. Η περιοχή πλημμύρισε και η λάσπη σκέπασε τα πάντα στο διάβα της. Μετά το πέρας των έντονων φαινομένων ο τραγικός απολογισμός ήταν 27 νεκροί, με τα περισσότερα θύματα να είναι βρέφη.

Βόλος: Η φονική πλημμύρα του 1955 με τους 27 νεκρούς

Τα γεγονότα είναι γνωστά σε εμάς από τα αρχεία των εφημερίδων της εποχής. Ο Τύπος τότε έκανε λόγο και για 23 τραυματίες. Μερικούς μήνες πριν την πλημμύρα και το μαύρο πρωινό εκείνου του φθινοπώρου, η περιοχή του Βόλου επλήγη και από έναν μεγάλο σεισμό. Αρκετός κόσμος δεν μπορούσε να μείνει στα σπίτια του καθώς ήταν ετοιμόρροπα. Η βροχή βρήκε πολλούς πολίτες στα αντίσκηνα, έτσι έλαβε χώρα και η τραγωδία, που ακολούθησε.

Σαν σήμερα 19 Απριλίου ισχυρός σεισμός πλήττει τον Βόλο

Οι δρόμοι της πόλης «βούλιαξαν» από τη λάσπη και τα φερτά υλικά. Πολλά σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά και κατέληξαν στη θάλασσα, ενώ οι υπηρεσίες κατέγραψαν μεγάλες υλικές ζημιές σε πάνω από χίλιες κατοικίες σε ολόκληρη την πόλη. Η κυκλοφορία στην πόλη είχε διακοπεί εξ ολοκλήρου για περίπου δύο ώρες, ακόμα και στους πιο μεγάλους δρόμους του Βόλου.

Βόλος: Η φονική πλημμύρα του 1955 με τους 27 νεκρούς

Ο πραγματικός αντίκτυπος της τραγωδίας όμως έγινε ξεκάθαρος τη στιγμή, που τα νερά άρχιζαν να απομακρύνονται. Ένας - ένας άρχισαν να ξεβράζονται οι νεκροί, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν πολύ μικρά παιδιά. Σύμφωνα με μαρτυρίες το θέαμα αυτό βασάνιζε τον ντόπιο κόσμο πολλά από τα χρόνια, που ακολούθησαν της τραγωδίας.

Βόλος: Η φονική πλημμύρα του 1955 με τους 27 νεκρούς

Βόλος: Οι πλημμύρες του 2006 και 2009

Η γραφική παραλιακή πόλη του Βόλου έχει πλημμυρίσει άλλες τρεις φορές. Πριν την κακοκαιρία Daniel, το 2006 και το 2009 είχε λάβει χώρα κάτι ανάλογο, καθώς και τότε ο νομός Μαγνησίας μπήκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Βόλος μαζί με τα χωριά Αγριά και Χόρτο υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές.

Εξαιτίας της βροχής και της μεγάλης ποσότητας νερού, που έπεσε στην πόλη, σπίτια πλημμύρισαν μαζί με καταστήματα και η περιοχή αποκλείστηκε για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, διότι οι κάτοικοι έμειναν χωρίς συγκοινωνίες για να μετακινηθούν. Σύμφωνα με ειδικούς επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες νεροποντές της τελευταίας δωδεκαετίας.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2009 οι κάτοικοι αντιμετώπισαν για ακόμη μία φορά το συγκεκριμένο πρόβλημα, λόγω της απουσίας έργων για τις πλημμύρες. Ο απολογισμός ήταν τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πολλές περιουσίες να καταστραφούν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ