- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κικίλιας: Πού οφείλεται η μεγάλη διάρκεια της φωτιάς στη Ρόδο - 594 πυρκαγιές σε 10 ημέρες
«Ζούμε πολύ επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού στη χώρα μας όπως και σε εννιά ακόμη χώρες της Μεσογείου που δοκιμάζονται εξίσου σκληρά», επεσήμανε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες 24 ώρες εκδηλώθηκαν 61 νέες φωτιές.
Μέσα σε 10 ημέρες ξέσπασαν 594 φωτιές στην Ελλάδα, εν μέσω ακρότατων συνθηκών καύσωνα και ισχυρών ανέμων, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Οι πιο επικίνδυνες από τις νέες φωτιές είναι εκείνες στο Βελεστίνο Μαγνησίας και στο Κάστρο Φθιώτιδας, επεσήμανε ο Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι σφοδροί άνεμοι σε αυτές τις περιοχές έχουν δημιουργήσει μέτωπα πολλών χιλιομέτρων.
Πού οφείλεται η μεγάλη διάρκεια της φωτιάς στη Ρόδο
Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η φωτιά στη Ρόδο καίει για ένατη ημέρα, επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση στη μεγάλη διάρκεια της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.
«Η φωτιά ξέσπασε στις 7 το απόγευμα στις 17 Ιουλίου στην ορεινή περιοχή του Έμπωνα, δηλαδή στο κέντρο του νησιού, σε πυκνό απάτητο πευκοδάσος με απότομες κλίσεις. Άρα, οι επίγειες δυνάμεις που έσπευσαν δεν είχαν περιθώριο αποτελεσματικής παρέμβασης, ενώ τα εναέρια μέσα που επίσης σηκώθηκαν αμέσως (3 τράκτορες και ένα Μi8) δεν είχαν παρά ελάχιστο χρόνο για ρίψεις μέχρι να νυχτώσει», σημείωσε αρχικά ο υπουργός.
Συνεπώς, συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας τις πρώτες ώρες που είναι κρίσιμες για την οριοθέτηση και την κατάσβεση, «οι ακραίες καιρικές συνθήκες, καύσωνα και ισχυρών ανέμων, σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής δημιούργησαν ένα πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων».
Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η πρώτη προτεραιότητα ήταν η προστασία των ανθρώπων και στήθηκε μια «πρωτοφανής σε έκταση επιχείρηση» ασφαλούς εκκένωσης και μεταφοράς, άνω των 20.000 ανθρώπων.
«Την ίδια στιγμή, παράλληλα ήταν σε εξέλιξη 4 mega πυρκαγιές σε Αττική και Βοιωτία. Πυρκαγιές μεγάλης έντασης και επικινδυνότητας. Υποχρεωτικά δηλαδή έγινε μεγάλη διασπορά δυνάμεων σε διαφορετικά μέτωπα», σημείωσε ο υπουργός.
«Η μεγάλη χρονική διάρκεια αυτής της πυρκαγιάς οφείλεται και στις συνεχείς αναζωπυρώσεις οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι και τώρα, αλλά και στους πυροστρόβιλους. Ένα φαινόμενο που δημιουργείται από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους ταυτόχρονα και μεταφέρει τις φλόγες σε διαφορετικές κατευθύνσεις δημιουργώντας συνεχείς νέες εστίες σε απόσταση χιλιομέτρων η μια από την άλλη», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ είχε δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πλάτους 200 μ. σε κοίτη χειμάρρου, «η φωτιά εκτινάχθηκε, περνώντας την αντιπυρική ζώνη και ξέσπασε νέα φωτιά πίσω από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».
«Ζούμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας. «Με δεδομένη την κλιματική κρίση, θα έχουμε ξανά ακρότατες καιρικές συνθήκες που θα δοκιμάσουν ξανά τις δυνάμεις μας. Επομένως τίποτε δεν έχει τελειώσει, η μάχη θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι», πρόσθεσε και τόνισε πως οι φωτιές δεν ξεκινούν μόνες τους.
«Είναι το ανθρώπινο χέρι που είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση προκαλεί εμπρησμό. Χρειάζεται τεράστια προσοχή και μεγάλη εγρήγορση από όλους, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή επιπολαιότητας», υπογράμμισε.
Στις δηλώσεις του, ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πιλότων Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη, που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του Canadair στην Κάρυστο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.