Ελλαδα

«Διανύουμε επικίνδυνη περίοδο»: Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά για τον καύσωνα διαρκείας και τα πύρινα μέτωπα

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μιλά στην ATHENS VOICE για το εφιαλτικό δίπολο των ημερών

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Διανύουμε επικίνδυνη περίοδο»: Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά για τον καύσωνα διαρκείας και τα πύρινα μέτωπα
@ Dimitris Tosidis / SOOC

Πυρκαγιές - Καύσωνας: Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλά στην ATHENS VOICE για το εφιαλτικό δίπολο ακραίων συνθηκών και τις επιπτώσεις τους

Μία επικίνδυνη περίοδο σε ένα δύσκολο καιρικά σκηνικό βιώνουμε από τις 12 Ιουλίου στην Ελλάδα. Ο καύσωνας Κλέων είναι εδώ και «σφυροκοπά» με διαδοχικά κύματα ζέστης πολλές περιοχές της χώρας, την ώρα που οι αρχές είναι αντιμέτωπες με δύσκολες δασικές πυρκαγιές.

Το επόμενο τριήμερο –Παρασκευή (21.7) και το Σαββατοκύριακο (22 και 23 Ιουλίου)– οι ακραίες θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι επιβαρυντικές για όλες τις ηλικίες, με τον Κώστα Λαγουβάρδο να εκτιμά ότι η θερμοκρασία θα αγγίξει και τους 46 βαθμούς Κελσίου. 

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μιλώντας στην ATHENS VOICE σημειώνει ότι δεν συναντούμε για πρώτη φορά το δίπολο υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, όμως, αυτό διακρίνεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία καλοκαίρια, ως απότοκος και της Κλιματικής Αλλαγής.

«Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και τα μέσα ενός καύσωνα που ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη ή Πέμπτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε στην Ελλάδα δασικές πυρκαγιές και καύσωνα. Ας θυμηθούμε το καλοκαίρι του 2021, όταν ζήσαμε δύο δεκαήμερα καύσωνα και παράλληλα είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο το Σαββατοκύριακο θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 45 και τους 46 βαθμούς Κελσίου, επηρεάζοντας κυρίως την Αττική, τη Βοιωτία, τη Λάρισα, το Άργος, τη Σπάρτη και τη νότια Κρήτη.

«Με αυτές τις θερμοκρασίες όλοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν αφορούν οι προειδοποιήσεις μόνο τα μωρά παιδιά ή τους ηλικιωμένους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι καύσωνες έχουν υψηλή θνησιμότητα. Δεν θα πρέπει να μένουμε στον φονικό καύσωνα του 1987.

»Καταλαβαίνω ότι όλοι αυτές τις ημέρες θα θελήσουν να αναζητήσουν τη θάλασσα, αλλά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφύγουν να βγουν τις θερμές ώρες της ημέρας» τονίζει ο Κώστας Λαγουβάρδος. 

Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση φωτιάς στον Κουβαρά Αττικής
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Γιατί οι δασικές πυρκαγιές καταγράφονται κυρίως σε Αττική και Στερεά 

Τα τελευταία χρόνια μεγάλες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε περιοχές της Αττικής, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, έχοντας κάψει χιλιάδες στρέμματα γης, καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δασών. Ο Κώστας Λαγουβάρδος μάς εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στα δάση πεύκης που συναντούμε στις περιοχές αυτές, τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους.

«Συναντούμε πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, στις Σποράδες και στο ανατολικό Αιγαίο. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πυρκαγιές που είναι δύσκολο ελέγξιμες και έχουν κάψει μεγάλες εκτάσεις. Σε αυτές τις περιοχές έχουμε δάση πεύκης, υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και ισχυρούς ανέμους». 

Έλλειμμα επαφής επιχειρησιακών και επιστημονικών φορέων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στην ATHENS VOICE o κ. Λαγουβάρδος, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειμμα επαφής των επιστημονικών και επιχειρησιακών φορέων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι ένας καύσωνας ή πλημμύρες. «Υπάρχει δυστοκία στην επαφή για την ανάπτυξη υπηρεσιών και εργαλείων. Ακόμη και τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που έχουμε εμείς, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, ούτε καν τεστάρονται, για τις φυσικές καταστροφές.

»Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά τον καύσωνα, η Παρασκευή θα έπρεπε να είναι αργία. Βλέπετε, δεν είναι μόνο οι εξωτερικές εργασίες που δεν θα πρέπει να γίνουν, αλλά και οι δουλειές σε εσωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να προσέξουν όσοι αναγκαστούν να μετακινηθούν για τη δουλειά τους, ακόμη κι αν κατευθύνονται προς έναν κλειστό χώρο όπου θα έχουν κλιματισμό. Να προσέξουν όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

»Τα Σαββατοκύριακα μπορεί κάποιοι να μην εργάζονται, όμως, όσοι έχουν εξωτερικές δουλειές θα πρέπει να τις κάνουν ή πολύ νωρίς το πρωί ή προς το βράδυ». 

Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία στη Λάρισα την Πέμπτη - Οι πιο «ζεστές» περιοχές

Η δεύτερη φάση του καύσωνα ξεκίνησε χθες, Πέμπτη (20.7). Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί, 55 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 6 από αυτούς η μέγιστη ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Λάρισα και ήταν ίση με 42.3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αττική στην Καλλιθέα (Χαροκόπειο) ήταν 41.4 βαθμούς.

«Διανύουμε επικίνδυνη περίοδο»: Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά για τον καύσωνα διαρκείας και τα πύρινα μέτωπα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY