Ελλαδα

Αύξηση 12% στις εξαφανίσεις παιδιών και εφήβων το α' εξάμηνο του 2023

Ανά 3,5 ώρες υπήρχε ενημέρωση των Αρχών για παιδί σε κίνδυνο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Εξαφανίσεις παιδιών: Αύξηση το α' εξάμηνο του 2023 - Τα στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την αύξηση των εξαφανίσεων παιδιών και εφήβων, όσο και των αναφορών για κακοποίηση και παραμέληση παιδιών το α' εξάμηνο του 2023. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το «Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε συνολικά 60.468 παιδιά και τις οικογένειές τους, γνωρίζοντας αύξηση 56% σε σχέση με το Α' Εξάμηνο του 2022. Όπως εξήγησε ο Κώστας Γιαννόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, η αύξηση δεν έγκειται στην ανάπτυξη των υπηρεσιών και δράσεων του Οργανισμού, αλλά στην αύξηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδικά και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Συνολικά οι γραμμές υπηστήριξης και βοήθειας έλαβαν 114.991 κλήσεις. 

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» αναφέρθηκε στα ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση κατά 12% των περιστατικών εξαφάνισης παιδιών και εφήβων, αλλά και την αύξηση κατά 17% στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών. Κάθε ημέρα επί έξι μήνες η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 δεχόταν 240 κλήσεις για σοβαρά περιστατικά παιδιών. Ανά 3,5 ώρες υπήρχε ενημέρωση των αρμόδιων εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών για παιδί σε κίνδυνο. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί το ότι γίνονταν δύο αναφορές την ημέρα για σωματική κακοποίηση παιδιού. 

Μέσα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» γίνονταν πέντε διακομιδές νεογνών και παιδιών την ημέρα, ενώ 3 παιδιά την ημέρα υποστηρίχτηκαν ψυχολογικά.

Κώστας Γιαννόπουλος: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα φιλή ζωής στα παιδιά που χρειάζονται φροντίδα»

«"Το Χαμόγελο του Παιδιού" όπως και όλο τον χρόνο, έτσι και το καλοκαίρι, βρίσκεται εδώ, ώστε να δώσει ένα φιλί ζωής στα παιδιά που χρειάζονται φροντίδα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές. Το Α’ Εξάμηνο του 2023 υποστήριξε 60.468 παιδιά και τις οικογένειές τους με 56% αύξηση σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο 2022. Βρισκόμαστε εδώ, συσπειρωμένοι με τους 476 επαγγελματίες του "Χαμόγελου" και μαχόμαστε καθημερινά για τα όλα παιδιά, για να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Πριν από 27 χρόνια ένα παιδί, ο ιδρυτής του "Χαμόγελου", ο γιός μου ο Ανδρέας, μας οδήγησε σε έναν άλλον δρόμο και αποτέλεσε φάρο, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν όσα δικαιούνται: ασφάλεια, φροντίδα και νοιάξιμο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού». 

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η ανακοίνωση για τη μετατροπή 2 Σπιτιών του, σε Περιστέρι και Μαρούσι, σε Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας όπου θα λειτουργούν στο πρότυπο των άλλων 3 Σπιτιών του σε Αγρίνιο, Πύργο και Χαλκίδα, καθώς και του Σπιτιού στην Ηρακλείτσα Καβάλας, όπου θα φιλοξενεί αποκλειστικά ασυνόδευτους ανήλικους λειτουργώντας ως Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιπλέον, 9 διαμερίσματα στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη ετοιμαστεί να υποδεχτούν παιδιά του Οργανισμού από 15 ετών και άνω, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Σχετικά με τις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111, 1017) η Σταυρούλα Σπυροπούλου, Ψυχολόγος του Οργανισμού, ανέφερε «Το Α’ εξάμηνο του 2023 λάβαμε και διαχειριστήκαμε 114.991 κλήσεις στις 4 Γραμμές του Οργανισμού, περίπου 639 κλήσεις ανά ημέρα και καταφέραμε να μην ξεπερνάει τα 12 δευτερόλεπτα αναμονής. Το 80% των επιτόπιων παρεμβάσεων που πραγματοποιήσαμε ήταν είτε τις πρώτες πρωινές ώρες, ξημερώματα, είτε το σαββατοκύριακο, όταν το "Χαμόγελο" φαινόταν ότι ήταν η μόνη τους λύση»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ