Ελλαδα

«Ετοιμαζόταν να παντρευτεί»: Θλίψη στην κηδεία του 29χρονου μηχανοδηγού

Παρών ο πατέρας του που εκδόθηκε από την Τουρκία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στην Έδεσσα η κηδεία του 29χρονου μηχανοδηγού
© grtimes.gr

Τέμπη - Νίκος Ναλμπάντης: Η κηδεία του 29χρονου μηχανοδηγού στην Έδεσσα - Η έκδοση του πατέρα του από την Τουρκία και οι δηλώσεις του παππού του

Στην Περαία Έδεσσας τελέστηκε η κηδεία του 29χρονου μηχανοδηγού, Νίκου Ναλμπάντη. Σε κλίμα οδύνης συγγενείς και φίλοι είπαν το «τελευταίο αντίο» στον νεαρό άνδρα που σκοτώθηκε στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Στην κηδεία του 29χρονου κατάφερε να παρευρεθεί και ο πατέρας του, ο οποίος εκδόθηκε εκτάκτως από την Τουρκία όπου κρατείται σε φυλακές, προκειμένου να βρεθεί στην εξόδιο ακολουθία και την ταφή του παιδιού του.  Ο πατέρας του 29χρονου είχε αιτηθεί να έρθει στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία παιδιού του. Το αίτημα έγινε τελικά δεκτό μετά από σειρά διαδικασιών και επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 29χρονου μηχανοδηγού
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cr7sdtmxhu35)

Ο παππούς του 29χρονου είπε το δικό του αντίο στον εγγονό του, χωρίς να μπορέσει να συγκρατήσει τα δάκρυά του. «Παιδί καλό, χαρούμενο με όνειρα για τη δουλειά του και βέβαια για τη ζωή του. Είχε αρραβωνιαστεί με τη Σόνια και ετοιμαζόταν να παντρευτούν ήταν τόσο χαρούμενος και ευτυχισμένος. Τώρα το παιδί μας πάει δε γυρίζει πίσω. Να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει, αυτό ζητώ», είπε και ξέσπασε σε λυγμούς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cr7v6b8n4l7t)

Hellenic Train: Δίνει προκαταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών

Η Hellenic Train αποφάσισε να δώσει προκαταβολές για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών, τόσο των οικογενειών των 57 νεκρών από το δυστύχημα στα Τέμπη, όσο και των τραυματιών.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται βέβαια, ότι η απόφαση για την προκαταβολή αποζημιώσεων δεν συνιστά «σε καμία περίπτωση αποδοχή ευθύνης από την πλευρά της εταιρείας» αλλά γίνεται «τόσο για λόγους ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας όσο και λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και Πρακτική σε ανάλογα σιδηροδρομικά δυστυχήματα».

42.000 ευρώ για κάθε νεκρό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Hellenic Train, η εταιρεία θα καταβάλλει στις οικογένειες των επιβατών που έχασαν τη ζωή τους, προκαταβολή ποσού € 42.000.
Στους τραυματίες επιβάτες, ανεξαρτήτως σοβαρότητας του τραυματισμού θα δοθεί προκαταβολή ποσού

(α) € 5.000,00 εάν κατά στην ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης δεν νοσηλεύονται σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική και

(β) € 10.000,00 εάν κατά την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης παραμένουν νοσηλευμένοι σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική και προς τον σκοπό της κάλυψης άμεσων οικονομικών αναγκών όλων των ανωτέρω παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία δεν προβλέπει συγκεκριμένο ποσό ελάχιστης προκαταβολής.

Στις οικογένειες των νεκρών, στους τραυματίες και στους λοιπούς επιβάτες της αμαξοστοιχίας κατά τη στιγμή τού δυστυχήματος, αποζημίωση ποσού € 300 για τις πάσης φύσεως αποσκευές τους, περιλαμβανομένων χειραποσκευών, προσωπικών αντικειμένων και ζώων.

Τα δικαιολογητικά

Για την καταβολή των συγκεκριμένων ποσών, προς απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν στη Hellenic Train τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Οι δικαιούχοι των προκαταβολών εξαιτίας θανάτου θα πρέπει να προσκομίσουν πρωτότυπο ή νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο Πιστοποιητικού Εγγυτέρων Συγγενών. Αρκεί ένας εκ των αναφερομένων στο ανωτέρω Πιστοποιητικό να προσκομίσει αυτό, υπογράφοντας Υπεύθυνη δήλωση είτε θεωρημένη από ΚΕΠ είτε εκδοθείσα μέσω gov.gr ότι ενεργεί για λογαριασμό και των λοιπών αναφερομένων στο ως άνω Πιστοποιητικό συγγενών καθώς και κάθε άλλου τυχόν νόμιμου κληρονόμου.

2. Οι δικαιούχοι των προκαταβολών εξαιτίας τραυματισμού τους αρκεί να συμπεριλαμβάνονται στους επίσημους καταλόγους τραυματιών και να προσκομίσουν (α) είτε Αστυνομικό Δελτίο Ταυτότητας (ΑΔΤ) είτε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κ.ά.), (β) έγγραφο που πιστοποιεί το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους και (γ) έγγραφο εισαγωγής τους σέ νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική, καθώς και το τυχόν εξιτήριο και (δ) το εισιτήριό τους, εφόσον αυτό υπάρχει.

3. Σε σχέση με τις χειραποσκευές, προσωπικά αντικείμενα και ζώα οι δικαιούχοι αρκεί να προσκομίσουν είτε Αστυνομικό Δελτίο Ταυτότητας (ΑΔΤ) είτε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης), καθώς και το εισιτήριο, εφόσον αυτό υπάρχει

Οι δικαιούχοι όλων των παραπάνω κατηγοριών μπορούν να υποβάλουν κάθε απαιτούμενο δικαιολογητικό υπό μορφή επικυρωμένου φωτοαντίγραφου στην ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία – ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση υποδοχής αιτημάτων: claims@hellenictrain.gr μαζί με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ηλεκτρονική διεύθυνση-email, τηλέφωνο).

Εκτός από όλα τα παραπάνω η Hellenic Train έχει δημιουργήσει ειδική ομάδα, η οποία βάσει των καταστάσεων των δικαιούχων όλων των κατηγοριών, θα αναλάβει τη διαχείριση των αιτημάτων των κατ' ιδίαν δικαιούχων για τη διευκόλυνση υλοποίησης όλων των ανωτέρω μέτρων.

Στην ανακοίνωση της Hellenic Train τονίζεται τέλος ότι: «Παρά το γεγονός ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε οποιαδήποτε χρηματική παροχή εντούτοις η απόφαση της Εταιρείας, των άνω προκαταβολών υπερβαίνει τις ελάχιστες υποχρεώσεις που προβλέπονται για τη σιδηροδρομική επιχείρηση από τον υπ΄ αριθμόν 1371/2007 Ευρωπαϊκό Κανονισμό σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών, σιδηροδρομικών γραμμών. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1371/2007 (ΕΚ), προβλέπεται η καταβολή προκαταβολών (και μόνον) εκ μέρους της σιδηροδρομικής επιχείρησης σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου επιβάτη, η οποία αφορά στην κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών. Η εν λόγω προκαταβολή δεν δύναται να είναι μικρότερη του ποσού των 21.000€, σε περίπτωση θανάτου επιβάτη, ενώ για την περίπτωση τραυματισμού επιβάτη, προβλέπεται μεν η υποχρέωση καταβολής προκαταβολής στον τραυματισθέντα επιβάτη, αλλά δεν ορίζεται ελάχιστο ποσό προκαταβολής. Επίσης, ρητά επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο 13 του εν λόγω Κανονισμού, η εν λόγω προκαταβολή δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αναγνώριση τυχόν ευθύνης της σιδηροδρομικής επιχείρησης. Σημειώνεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης (άρθρο 13 ΕΚ 1371/2007) δεν εμπίπτει η κατηγορία των μη τραυματισμένων επιβατών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ