Ελλαδα

Ανδρέας, ο 20χρονος φύλακας άγγελος των επιβατών περιγράφει τα δραματικά λεπτά

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν έσβησαν τα φώτα»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο 20χρονος Ανδρέας μίλησε για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Ο 20χρονος Ανδρέας μίλησε για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | Πηγή ΦΩΤΟ: ΕΡΤ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη - O 20χρονος Ανδρέας και η διάσωση επιβατών από το βαγόνι - Η δραματική περιγραφή του

Στα Τέμπη ο 20χρονος Ανδρέας έγινε ο φύλακας άγγελος επιβατών μετά τη φονική σύγκρουση τρένων.

Ο 20χρονος βρισκόταν σε ένα από τα βαγόνια του τρένου στα Τέμπη, όταν σημειώθηκε η σφοδρή σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του και με κίνδυνο της ζωής του άρχισε να βοηθά συνεπιβάτες του να βγουν από το βαγόνι, σώζοντάς τους με αυτόν τον τρόπο τη ζωή.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ περιέγραψε τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στα Τέμπη μετά τη σύγκρουση τρένων.

Οι νεκροί από τη σφοδρή σύγκρουση τρένων στα Τέμπη έχουν φθάσει τους 46.  Οι ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται πλέον στο βαγόνι-εστιατόριο, το οποίο, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι της δεύτερης θέσης.

«Μετά ακούστηκε το μπαμ», η περιγραφή του 20χρονου Ανδρέα για τη στιγμή της σύγκρουσης στα Τέμπη

«Κατά τις έντεκα και είκοσι περίπου, όταν εγώ συνεννοούμουν με την παρέα μου για το ποιος θα με πάρει από τα τρένα και τι ώρα θα φτάσουμε εν τέλει, γιατί υπήρχε μία ώρα σχεδόν καθυστέρηση, ένιωσα ένα δυνατό τράνταγμα. Και μετά ακούστηκε και το "μπαμ”» ανέφερε ο 20χρονος Ανδρέας, τον οποίο αποκαλούν «ήρωα» οι συνεπιβάτες του.

Και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά μετά, αυτό που ακολούθησε ήταν να συρθεί το βαγόνι και να να αρχίσει η πυρκαγιά και μαζί και οι σπινθήρες που ακολούθησαν από τις μηχανές. Μαζί με αυτό, ακολούθησαν εννοείται και οι φωνές για βοήθεια και οι φωνές από τον πανικό».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqvrig4lgag9)

Πώς ο 20χρονος Ανδρέας στα Τέμπη βοήθησε επιβάτες μετά τη σύγκρουση τρένων

Όπως είπε, έσπασε ένα ραγισμένο τζάμι του βαγονιού. Στη συνέχεια, μαζί με τους φίλους του, πέταξαν έξω βαλίτσες, ώστε όσοι επιβάτες βγουν από το παράθυρο να προσγειωθούν πάνω σε αυτές και να μειωθεί η πιθανότητα τραυματισμού από την πτώση.

«Ένας - ένας, πρώτα οι κοπέλες και οι βαριά τραυματίες και τελευταίοι εμείς που είχαμε τραυματιστεί πιο ελαφριά, πηδήξαμε από ένα υψόμετρο περίπου τριών - τεσσάρων μέτρων σε ένα χαντάκι και προσγειωθήκαμε στις βαλίτσες» θυμάται.

Και συμπλήρωσε: «Σίγουρα βοηθήσαμε μέσα στο μέσα στην αμαξοστοιχία του βαγονιού 2, την καμπίνα τη δικιά μας την 9, αριστερά δεξιά βοήθησα πάλι εγώ με τους φίλους μου να βγουν να απεγκλωβιστούν, ίσως κάποια άτομα, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τράβηξα δύο - τρεις κοπέλες από την διπλανή καμπίνα και κατάφερα να τις βάλω μπροστά στο παράθυρο, από όπου θα πηδούσαν κιόλας».

«Πάλι καλά τη γλίτωσα με μικροτραυματισμούς, μικροεκδορές και κάποια εγκαύματα πρώτου βαθμού. Δεν έχω τίποτα σοβαρό» ανέφερε επίσης.

Αν και ο ουρανός γέμισε σήμερα από αγγέλους, είμαστε τυχεροί που έχουμε ανάμεσά μας έναν επίγειο άγγελο τον 20χρονο...

Posted by Έρη Τζιαστούδη on Wednesday, March 1, 2023

«Η φωτιά ερχόταν κατά πάνω μας και ο αέρας φυσούσε από τη μεριά μας. Ήταν πολύ επικίνδυνο να καούμε ζωντανοί ή αν όχι να καούμε, από τις αναθυμιάσεις και από την ασφυξία του διοξειδίου ήταν επίσης επικίνδυνο να γίνει το οτιδήποτε» υπογράμμισε.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ...» - Συγκλονίζει ο 20χρονος Ανδρέας για την τραγωδία στα Τέμπη

Ερωτώμενος για τις ηλικίες των επιβατών είπε: «Μεγάλοι άνθρωποι στο βαγόνι μου δεν υπήρχαν και, αν ήταν, θα ήταν ένας - δύο. Οι περισσότεροι είχαν ηλικίες 20-21 ετών».

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ με το που έσβησαν τα φώτα, όταν εκτροχιάστηκε το βαγόνι, όταν έκανε το λεγόμενο "Γ". Έσβησαν τα φώτα. Και φωτιζόμασταν ουσιαστικά από φλόγα, από τους σπινθήρες» ανέφερε ακόμη ο 20χρονος Ανδρέας.

Και πρόσθεσε: «Και μέσα σε αυτά υπήρχε εννοείται και η αποπνικτική κάπνα που επικρατούσε μέσα στα βαγόνια αλλά και έξω, όπου υπήρχε πυρκαγιά πάνω στο βαγόνι».

Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί και άλλες ανθρώπινες ιστορίες πίσω από την τραγωδία στα Τέμπη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με την 22χρονη από τη Βέροια, η οποία άλλαξε βαγόνι την τελευταία στιγμή, καθώς το φοιτητικό της πάσο δεν έγινε δεκτό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ