Ελλαδα

Έρευνες για αγνοούμενους στα διαλυμένα βαγόνια - Εθνικό πένθος για τους 38 νεκρούς

Εισαγγελική παρέμβαση για τα αίτια της τραγωδίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε εξέλιξη η επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων
© ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση ανάσυρσης σορών - Δύσκολο το έργο της αναγνώρισης

Τυχόν εγκλωβισμένους στα βαγόνια της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο στα Τέμπη αναζητούν οι διασώστες τις τελευταίες ώρες. Συνολικά 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 66 νοσηλεύονται, εκ των οποίων έξι σε σοβαρή κατάσταση στις ΜΕΘ. Ανάμεσα στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος βρίσκονται αρκετοί φοιτητές, οι οποίοι επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. 

Το πρωί της Τετάρτης (1.3) με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ δόθηκε η εντολή οι κηδείες των θυμάτων να τελεστούν δημοσία δαπάνη. Συνολικά στο τρένο επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 εργαζόμενοι. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv0mc9r5ug1)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την απόδοση ευθυνών, αλλά και των αιτιών που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα. O εισαγγελέας εφετών μεταβαίνει επιτόπου, προκειμένου να έχει προσωπική εποπτεία των ερευνών, μετά από παρέμβαση του Ισ. Ντογιάκου. Όταν οι εισαγγελικές αρχές έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για τις ευθύνες που προκάλεσαν την τραγωδία, θα προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις. Οι διώξεις θα αφορούν το αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα και επισύρει –με βάση την αλλαγή του ποινικού κώδικα– ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 10 ετών και μπορούν –υπό προϋποθέσεις– να φθάσουν μέχρι και ισόβια. Επίσης, οι διώξεις θα αφορούν και την κατηγορία των ανθρωποκτονιών, στις οποίες πιθανότητα θα αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

Έρευνες για αγνοούμενους στα διαλυμένα βαγόνια - Εθνικό πένθος για τους 38 νεκρούς

Δύσκολο το έργο της αναγνώρισης και ταυτοποίησης των νεκρών της τραγωδίας στα Τέμπη

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Λάρισας συνεχίζουν να μεταφέρονται οι σοροί των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη. «Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, γιατί οι σοροί είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση, θα κρατήσει πάρα πολλές ώρες ίσως μέχρι το απόγευμα. Δυστυχώς, συνεχίζουν να έρχονται σοροί από τον τόπο του δυστυχήματος. Αφού τελειώσει αυτό το επίπονο, για εμάς και για τις οικογένειες, στάδιο, μετά θα ξεκινήσουμε το έργο των νεκροψιών-νεκροτομών. Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει ακόμα ταυτοποιήσεις σορών. Είναι σοροί κυρίως νεαρών ατόμων. Έχουμε μέχρι στιγμής και 7 απανθρακωμένες σορούς. Έχουμε και διαμελισμένα άτομα. Δεν έχω εικόνα τραυματιών, ανήκω στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μιλάω για τους νεκρούς ανθρώπους. Θυμίζει πολύ το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Έχουμε μία μαζικότητα, μία καταστροφή που δεν έχει ξαναδεί η Ελλάδα μετά τα αεροπλάνα Γιάκοβλεβ και Ήλιος.

»Με εντολή του κ. Τσιάρα, έρχεται και ο ιατροδικαστής κ. Καρακούκης από την Αθήνα ως γενικός προϊστάμενος στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι εδώ για να επωμισθούμε αυτό το κομμάτι. Έχουμε 35 νεκρούς έως τώρα. Οι συνθήκες θανάτου θα διαπιστωθούν κατά τις νεκροτομές, αυτήν τη στιγμή μάς ενδιαφέρει η ταυτοποίηση και αναγνώριση των νεκρών. Οι περισσότεροι είναι νεαροί σε ηλικία. Είναι χρονοβόρα διαδικασία, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μη γίνουν λάθη και να μην αποδοθεί μία σορός λάθος σε έναν οικείο» κατέληξε η κ. Λεονταρή.

Μάχη στα συντρίμμια για τους διασώστες
© © ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ

Από το πρωί, ειδικοί εκτιμούν ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα οφείλεται σε λάθος. Συνολικά 4 άτομα έχουν βρεθεί στο γραφείο του εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσουν για την τραγωδία. Ανάμεσά τους ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές, καθώς κρίνεται ως ο κύριος ύποπτος και το πρόσωπο στο οποίο «πέφτουν» οι κυριότερες ευθύνες. Ο σταθμάρχης κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Οι καταθέσεις των επιζώντων και η πραγματογνωμοσύνη θα ρίξουν περισσότερο φως στα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Καταθέσεις έχουν δώσει ακόμη ο εκπρόσωπος της Hellenic Train και δύο προϊστάμενοι τμημάτων, Μηχανοδηγών και Εκδοτηρίων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων έχουν βρεθεί ήδη στα Τέμπη, εκφράζοντας τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων. 

Η πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη έχει απασχολήσει και τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ πλήθος πολιτικών αρχηγών μοιράζονται μηνύματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα μέσα από τα social media. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cquzyhzhds3l)

Διαβάστε τα τελευταία νέα για την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ