Ελλαδα

Τα πιθανά αίτια για την τραγωδία στα Τέμπη: τα ανθρώπινα λάθη και οι ευθύνες

Για βαριά κακουργήματα θα διωχθούν οι υπεύθυνοι

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεκάδες νεκροί από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Δεκάδες νεκροί από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη - Τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος - Τι προκάλεσε την τραγωδία - Αναζητούνται ευθύνες

Απαντήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη αναζητούν οι εμπειρογνώμονες. Τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας έχουν φθάσει τα 36.

Οι εικόνες από τον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας είναι αποκαρδιωτικές. Βαγόνια έχουν εκτροχιαστεί και άλλα έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών.

Αστυνομικοί βρήκαν διασκορπισμένα μέλη επιβατών στα χωράφια την ώρα που οι διασώστες έκαναν έρευνες στα βαγόνια για τυχόν εγκλωβισμένους.

«Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία στα Τέμπη και η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εισαγγελέας Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, που έχει αναλάβει την υπόθεση για τη διερεύνηση του δυστυχήματος της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.

Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης».

Σημείωσε, ακόμη, πως η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.

O εισαγγελέας εφετών μεταβαίνει επιτόπου, προκειμένου να έχει προσωπική εποπτεία των ερευνών. Όταν οι εισαγγελικές αρχές έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για τις ευθύνες που προκάλεσαν την τραγωδία, θα προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις.

Οι διώξεις θα αφορούν το αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα και επισύρει –με βάση την αλλαγή του ποινικού κώδικα– ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 10 ετών και μπορούν –υπό προϋποθέσεις– να φθάσουν μέχρι και ισόβια. Επίσης, οι διώξεις θα αφορούν και την κατηγορία των ανθρωποκτονιών, στις οποίες πιθανότητα θα αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cquug3g7co55)

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το κομμένο καλώδιο, ο σταθμάρχης και ο μη εκσυγχρονισμός του δικτύου

Η επιβατική αμαξοστοιχία, η οποία είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορικό τρένο που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα. Τα τρία πρώτα βαγόνια του επιβατικού τρένου τυλίχτηκαν στις φλόγες και κυριολεκτικά διαλύθηκαν.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα κομμένο καλώδιο στην ηλεκτροδότηση είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση και το τρένο να παραμείνει στον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου. Ήταν το πρώτο επεισόδιο σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Το ανθρώπινο λάθος είναι η εκδοχή που, όσο παιρνούν οι ώρες, συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cquwkm22vve9)

Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο ο σταθμάρχης στη Λάρισα να μην ενεργοποίησε τον μηχανισμό που ρυθμίζει τη διέλευση των τρένων στις διακλαδώσεις, με αποτέλεσμα η αμαξοστοιχία να βρεθεί στο «αντίθετο» ρεύμα.

Σημειώνεται ότι η σιδηροδρομική τραγωδία φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο, με τον πλέον επιτακτικό τρόπο, τις παραλείψεις-καθυστερήσεις δεκαετιών στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. «Όλα γίνονται χειροκίνητα, είμαστε στο manual» καταγγέλλει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εγκατάσταση των σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε όλο το μήκος του βασικού σιδηροδρομικού άξονα από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρά κενά ασφαλείας και να παραμένουν σε ισχύ μέθοδοι λειτουργίας και ρύθμισης της ροής των τρένων που παραπέμπουν σε καταστάσεις του μακρινού παρελθόντος, όταν ακόμη η τεχνολογία δεν είχε δώσει ουσιαστικές λύσεις.

Πρόεδρος Σιδηροδρομικών για σύγκρουση τρένων: Πρόκειται για λάθος | 1/3/23 | ΕΡΤ

Η προειδοποιητική ανακοίνωση πριν από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Στις 7 Φεβρουαρίου η συνδικαλιστική κίνηση των σιδηροδρομικών υπαλλήλων είχε κρούσει –με ανακοίνωσή της– τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα τρένα και το δίκτυο.

«Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις» είχαν καταγγείλει, ζητώντας άμεσα μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.

«Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό» συνέχισαν στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, είχαν επισημάνει ότι ΟΣΕ και Hellenic Train αλληλοκατηγορούνται για τα ατυχήματα, τις καθυστερήσεις και τα χαμένα δρομολόγια: «Αλληλομεταφέρουν τις ευθύνες τους, αλλά κανείς στο τέλος δεν φταίει… Φταίνε τα φαινόμενα που είναι έντονα και πλημμυρίζει η γραμμή, φταίνε οι φωτιές που άφησαν καμένους κορμούς, φταίει το χιόνι, φταίνε οι άλλοι, φταίμε λίγο και εμείς φταίει και ο Χατζηπετρής» είχαν αναφέρει επίσης.

Οικονόμου: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

«Έχει ξεκινήσει έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται δύο τρένα στην αντίθετη κατεύθυνση» ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τραγωδία στα Τέμπη με τη σύγκρουση των τρένων.

«Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, ο εντοπισμός και η αναζήτηση των αγνοουμένων μέσα στα συντρίμμια και η ψυχολογική στήριξη των συγγενών των θυμάτων με ψυχολόγους που μεταβαίνουν στη Λάρισα» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου εκφράζοντας τη βαθύτατη οδύνη της κυβέρνησης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς των θυμάτων, των αγνοουμένων και των τραυματιών» είπε ακόμη.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και πάνω από 500 στελέχη επιχειρούν ανά τομέα ευθύνης τους στο πεδίο. «Εκεί βρίσκονται και οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών. Ενώ από τη πρώτη στιγμή αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. Στον τόπο της τραγωδίας μεταβαίνει ο πρωθυπουργός» συμπλήρωσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cquv0ecvlz95)

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Γυναίκα επιβάτης που βγήκε σώα από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη περιέγραψε τα όσα συνέβησαν στην αμαξοστοιχία Intercity 62 λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το τρένο διαλύθηκε και έφυγε στον γκρεμό».

«Έσπασαν τα πάντα μέσα... καθίσματα, έφυγε όλη η πλευρά του τρένου, διαλύθηκε και έφυγε στο γκρεμό» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Βγήκαμε μόνοι μας, σπάσαμε τα τζάμια».

 Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μία ομάδα φοιτητών που βοηθούσε στους απεγκλωβισμούς των ανθρώπων: «Υπήρχαν φοιτητές που βοηθούσαν τον κόσμο να βγει από το τρένο».

Άλλοι επιβάτες ανέφεραν πως ο προϊστάμενος είχε εξαφανιστεί και υπάλληλοι της αμαξοστοιχίας τον έψαχναν λίγο πριν από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

«Σε μια στιγμή ακούγαμε, μου λέει, καθυστέρηση 20 λεπτά, μισή ώρα, μετά μας λέει ο οδηγός καθυστέρηση μία ώρα και εκεί είναι που λέει υπάρχει σύγχυση στις γραμμές. Ακούμε δύο κοπέλες, τώρα δεν ξέρω τον χαρακτηρισμό στα τρένα πώς λέγονται οι βοηθοί, να λένε μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος, είναι πίσω, τι μαλ…ες είναι αυτές! Στο ένα λεπτό μπαμ!» τόνισαν.

Ένας άλλος που βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια, δήλωσε ότι άκουσε στον ασύρματο τους μηχανοδηγούς να λένε «Πάμε κι οπου βγει»

«Όταν μείναμε στο Παλαιοφάρσαλο με καθυστέρηση, όταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλά με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων και να λέει πάμε και όπου βγει, είσαι προϊδεασμένος για το ότι κάτι δεν θα πάει καλά» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Μας καθυστέρησαν λόγω φόρτου κίνησης των γραμμών, είπαν ότι θα καθυστερήσουμε για 15 λεπτά γιατί είναι μονής οδού».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η Hellenic Train δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ερώτημα για τα αίτια της τραγωδίας και ποιος ευθύνεται. Παράλληλα, στη δημοσιότητα έχουν δοθεί τα τηλέφωνα που μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών.

Συγκλονίζουν οι πρώτες μαρτυρίες επιβατών από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | 1/3/23 | ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ