- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Διερευνητικές επαφές και ΜΟΕ προτείνει ο Τσαβούσογλου για την επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας
Η τουρκική πρόταση
Ελληνοτουρκικά - Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η πρόταση για επανέναρξη διαλόγου με την Ελλάδα - Διερευνητικές επαφές και ΜΟΕ
Για τα μέτρα ώστε να αρχίσει ξανά ο ελληνοτουρκικός διάλογος έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους.
Όπως είπε μιλώντας σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετά την επίσκεψή του σε σεισμόπληκτες περιοχές «υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα. Πρέπει να υπάρχει θετική ατζέντα και αυτή ήταν μια από τις προτάσεις του Νίκου Δένδια όταν βρέθηκε στην Άγκυρα μετά τις εντάσεις που είχαμε στην ανατολική Μεσόγειο» (σ.σ. αναφέρεται στην επίσκεψη Δένδια τον Απρίλιο του 2021).
Μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραχίμ Καλίν, συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τα τρία από τα έξι σημεία της τουρκικής πρότασης:
- Συνέχιση των διερευνητικών επαφών
- Συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σε διμερές επίπεδο
- Συνέχιση στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέκτεινε τη στήριξη προς την Τουρκία και έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης. Ευχαριστούμε όλες τις ελληνικές ομάδες και τους φίλους μας εκεί από όλες τις διαφορετικές χώρες για τη στήριξή τους. Οι Έλληνες εξέφρασαν στην πραγματικότητα τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους, είδαμε και τα τηλεοπτικά προγράμματα».
Τσαβούσογλου: Δεν πρέπει να περιμένουμε την επόμενη καταστροφή για να λύσουμε τα προβλήματα
Για τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: Στο παρελθόν, όποτε αντιμετωπίζαμε τέτοιες καταστάσεις, στηρίζαμε ο ένας τον άλλον. Είχαμε διαφωνίες και κλιμακώσεις, αλλά, όπως συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια, πρέπει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και δεν πρέπει να περιμένουμε να προκύψει άλλη μια καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί. Δεν πρέπει μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, αλλά και να επιλύσουμε κάποιες διενέξεις και κάποια προβλήματά μας.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε: «Μπορούμε να πετύχουμε πολλά, οι σύμβουλοί μας πήγαν στο Βερολίνο με έξι προτάσεις για να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα και να επικεντρωθούμε σε θετική ατζέντα. Ήταν και αυτό μια πρόταση από την ελληνική πλευρά όταν ο Νίκος Δένδιας ήρθε στην Άγκυρα μετά την ένταση στην αν. Μεσόγειο.
«Κάναμε τις προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την ελληνική πλευρά», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Τα ίχνη της χάθηκαν από χώρο παιδικής προστασίας
Οι δικαστές έδωσαν όνομα, τόπο βάπτισης και όρισαν διατροφή σε υπόθεση διαζευγμένων γονέων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.