Ελλαδα

Αστυνομικός για 16χρονο Ρομά: «Πυροβόλησα χαμηλά και τις δύο φορές»

Τι ισχυρίστηκε ο αστυφύλακας ενώπιον του ανακριτή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο 16χρονος Ρομά στη Θεσσαλονίκη τον οποίο πυροβόλησε ο αστυνομικός στην καταδίωξη
Ο 16χρονος Ρομά στη Θεσσαλονίκη τον οποίο πυροβόλησε ο αστυνομικός στην καταδίωξη © EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

16χρονος Ρομά στη Θεσσαλονίκη - Η απολογία του αστυνομικού που τον πυροβόλησε στην καταδίωξη

Στη Θεσσαλονίκη με υπόμνημα απολογήθηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης, η οποία ξεκίνησε από το βενζινάδικο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 34χρονος αστυνομικός εξέφρασε τη λύπη του για τον τραυματισμό του 16χρονου Ρομά.

Όπως και στην αρχική του κατάθεση για τον 16χρονο Ρομά, ο αστυνομικός ακολούθησε την ίδια υπερασπιστική γραμμή, ισχυριζόμενος ότι ήταν σε νόμιμη άμυνα, καθώς οι συνάδελφοί του βρίσκονταν σε κίνδυνο.

«Έπρεπε να σώσω τους συναδέλφους μου», φέρεται να είπε στην απολογία του, προσθέτοντας ότι οι δύο πυροβολισμοί είχαν στόχο τα ελαστικά του αγροτικού οχήματος, που οδηγούσε ο 16χρονος Ρομά στη Θεσσαλονίκη. «Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω τον οδηγό, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλο τον γεμιστήρα» ανέφερε.

Η απολογία του αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη κράτησε 50 λεπτά. Στο υπόμνημα ο αστυφύλακας εξιστορεί το χρονικό της καταδίωξης που ξεκίνησε από το βενζινάδικο, όταν ο 16χρονος Ρομά έφυγε χωρίς να πληρώσει τη βενζίνη. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο ανήλικος έκανε διαρκώς ελιγμούς, δεξιά και αριστερά, αγνοώντας τις επαναλαμβανόμενες εντολές των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να κάνει στην άκρη. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ο 16χρονος Ρομά παραβίασε φωτεινούς σηματοδότες, πραγματοποίησε απότομες αναστροφές και επιχείρησε τρεις φορές να εμβολίσει μηχανή με δύο συναδέλφους του αστυνομικούς.

Η στιγμή που ο αστυνομικός πυροβολεί τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη

«Χάσαμε από το οπτικό μας πεδίο τη μηχανή, δεν μπορούσαμε να τη διακρίνουμε και πιστέψαμε ότι κατάφερε να τους παρασύρει, οπότε έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο και πυροβόλησα δύο φορές, ενώ το κρατούσα μόνο με το δεξί μου χέρι, επειδή η μηχανή μας ήταν εν κινήσει» τόνισε ο αστυνομικός για τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Και πρόσθεσε: «Πυροβόλησα χαμηλά και τις δύο φορές, προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, αλλά από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι στο σημείο αυτό υπήρχαν σιδηροδρομικές γραμμές και η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσυκλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα».

«Παρά το γεγονός ότι δεν κινούμασταν με μεγάλη ταχύτητα, δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια, επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι και είχα απόσταση τουλάχιστον δεκαπέντε μέτρων από το αγροτικό όχημα», τόνισε ακόμη στην απολογία του.

«Δεν επιλέξαμε να ελέγξουμε μόνοι μας το όχημα, αλλά περιμέναμε ενισχύσεις. Σε διάστημα 3-4 λεπτών μία ομάδα ΟΠΚΕ έφτασε στο σημείο και τότε πλησιάσαμε το αγροτικό και διαπιστώσαμε ότι ο οδηγός του οχήματος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, ενώ στο πίσω τζάμι του αγροτικού, πίσω από το προσκέφαλο, υπήρχε τρύπα […] Όταν διαπίστωσα τον τραυματισμό του σοκαρίστηκα, καθώς και οι δύο βολές μου είχαν στοχεύσει χαμηλά», κατέληξε ο αστυνομικός στην απολογία του για τον 16χρονο Ρομά που πυροβόλησε στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό μετά την απολογία του, ενώ σε ισχύ τέθηκε ειδικό σχέδιο προστασίας της οικογένειάς του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ