Ελλαδα

Καταδίωξη - τραυματισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου - Για αστυνομική αυθαιρεσία κάνει λόγο η αντιπολίτευση

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροβολισμός 16χρονου σε αστυνομική καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου και οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων.
Το σημείο όπου ο 16χρονος οδηγός αυτοκινήτου προσέκρουσε έπειτα από αστυνομικό καταδίωξη στην Θεσσαλονίκη © MotionTeam/Βασίλης Βερβερίδης

Πυροβολισμός 16χρονου σε αστυνομική καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου και οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Την υπόθεση του 16χρονου που δέχτηκε αστυνομικά πυρά στη Θεσσαλονίκη και χαροπαλεύει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα και δεν μετριέται με κανενός είδους ποσό.

«Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα. Αυτό είναι αυτονόητο. Η ανθρώπινη ζωή έχει τεράστια αξία και η αξία της δεν μετριέται σε κανενός είδους ποσό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου στο ερώτημα πώς γίνεται αστυνομικοί να ανοίγουν πυρ κατά πολίτη, πολύ δε περισσότερο ανήλικου, επειδή δεν πλήρωσε τη βενζίνη που έβαλε στο ρεζερβουάρ του οχήματός του.

Από εκεί και πέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στο ερώτημα τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για το περιστατικό, τόνισε: «Νομίζω ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την ελληνική αστυνομία. Και όπως σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση θα υπάρξει και έρευνα και θα γίνουν ανακοινώσεις και θα δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής».

Καταδίωξη - τραυματισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη - Σπίρτζης: Κύριε Θεοδωρικάκο, μαζέψτε επιτέλους τους ανεκπαίδευτους «σερίφηδες»

Τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη σχολιάζει με δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας ότι «δεν έδωσε τα είκοσι ευρώ για το πετρέλαιο που έβαλε και, πλέον, δίνει μάχη για τη ζωή του με τις πιθανότητες να μην είναι, δυστυχώς, με το μέρος του».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cotxo60s8hrd)

«Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τον καταδίωξαν και αντί, ως όφειλαν, να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι (!)», αναφέρει και συνεχίζει:

«Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του επίσης ρομά Νίκου Σαμπάνη, μετά από καταδίωξη στο Πέραμα, οι ανεκπαίδευτοι και επικίνδυνοι αστυνομικοί του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον του ανήλικου ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν οπλοφορούσε καν».

«Μία ημέρα πριν τη θλιβερή επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένας ακόμη 16χρονος χαροπαλεύει μετά από πυρά που δέχθηκε από "αστυνομικό"», επισημαίνει και καλεί τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να «μαζέψει επιτέλους τους ανεκπαίδευτους "σερίφηδες"» που έχει «βγάλει στους δρόμους και οι οποίοι αντί να εργάζονται για την ασφάλεια των πολιτών, σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο». 

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την επιβολή του τρόμου μέσω της ακραίας αστυνομικής βίας η οποία οδηγεί, για ασήμαντες αφορμές, ανήλικα 16χρονα παιδιά στο θάνατο», καταλήγει ο Χρ. Σπίρτζης. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cotutxuwbmgx)

Καταδίωξη - τραυματισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Ο βαρύτατος τραυματισμός με σφαίρα στο κεφάλι του ανηλίκου στη Θεσσαλονίκη μετά από αστυνομική καταδίωξη προκαλεί θλίψη και βαθύτατο προβληματισμό.

Ευχόμαστε να ξεπεραστεί γρήγορα η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το θύμα.

Ταυτόχρονα όμως τίθεται θέμα για την ευκολία με την οποία κάποιοι αστυνομικοί κάνουν χρήση όπλου. Διότι εν δυνάμει ανθρωποκτόνος πυροβολισμός, δηλαδή πυροβολισμός εξουδετέρωσης, κατα το Ν. 3169/2003 απαγορεύεται :

α. εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγεί τρίτος από αστοχία ή εξοστρακισμό του βλήματος,

β. εναντίον ενόπλου πλήθους, εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγούν άοπλοι,

γ. εναντίον ανηλίκου, εκτός αν αποτελεί το μοναδικό μέσο για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου θανάτου,

δ. εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή, όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο.

Στην περίπτωση αυτή, φαίνεται να συντρέχουν πολλαπλοί λόγοι απαγόρευσης χρήσης όπλου.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει άμεσα να δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση και βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει ταχύτατα το έργο της.

Τέτοιες τραγικές καταστάσεις επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις έντονες παρατηρήσεις διεθνών και εθνικών μηχανισμών πρόληψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας, που αναφέρουν ότι στη χώρα μας όλο και περισσότερο περιπτώσεις αστυνομικής βίας αποκτούν συστηματικά χαρακτηριστικά και δεν είναι πια μεμονωμένα γεγονότα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cotvicqwgci1)

Καταδίωξη - τραυματισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΝΕ 

Ο εν ψυχρώ πυροβολισμός στο κεφάλι 16χρονου από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη, προκαλεί μόνο οργή και αποτροπιασμό.

Μετά το περιστατικό με τη δολοφονία του 18χρονου ρομά στο Πέραμα, όπου κατέρρευσε η εκδοχή της αστυνομίας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αφήνοντας έναν 16χρονο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Άραγε το να μην πληρώσει κάποιος τη βενζίνη στην Ελλάδα της ενεργειακής φτώχειας και δυστυχίας θα τιμωρείται με πυροβολισμό;

Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις καταστολής αποθρασύνονται στο έδαφος υπεράσπισης μιας πολιτικής εχθρικής για τον λαό και τη νεολαία.

Καμία συγκάλυψη – Καμία ανοχή στην κρατική βία!

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cotu09d2z561)

Καταδίωξη - τραυματισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Το σχόλιο του ΜέΡΑ25

«Δεν έχει περάσει δυστυχώς πολύς καιρός από τότε που η ΕΛ.ΑΣ. δολοφόνησε τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη στο Πέραμα και ο υπουργός δήθεν Προστασίας του Πολίτη έσπευδε να επισκεφτεί τους δράστες αστυνομικούς, οι οποίοι δεν απομακρύνθηκαν καν από το Σώμα. Τώρα η ΕΛ.ΑΣ. το ξανακάνει. Το έγκλημα που επέσυρε την εσχάτη των ποινών; 20 ευρώ απλήρωτης βενζίνης. Τόσο κοστολογεί το αυταρχικό, κατασταλτικό, “επιτελικό παρακράτος” τη ζωή ενός 16χρόνου, που δεν διστάζει να ρίξει στο κεφάλι;», σχολίασε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ