Ελλαδα

Άδεια μονογονεϊκών οικογενειών - Οι διευκρινίσεις για τους δικαιούχους

Τι προβλέπει ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
monogoneiki-oikogeneia

Άδεια μονογονεϊκών οικογενειών και δικαιούχοι - Οι διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας

Διευκρινίσεις για την άδεια μονογονεϊκών οικογενειών δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, με διευκρινιστική εγκύκλιο της γενικής γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων, Άννας Στρατινάκη, η οποία εκδόθηκε σε συνέχεια ερωτημάτων που τέθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με το πεδίο εφαρμογής της άδειας μονογονεϊκών οικογενειών, που προβλέπεται από τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 45), αποσαφηνίζονται τα ακόλουθα:

  1. Δικαιούχοι της εν λόγω άδειας, πέραν των χήρων και των άγαμων γονέων, που έχουν την επιμέλεια του τέκνου, όπως προβλέπεται ρητά από τη νομοθετική ρύθμιση, είναι και οι εργαζόμενοι γονείς ή τρίτα πρόσωπα που τους έχει ανατεθεί η κατ' αποκλειστικότητα άσκηση της γονικής μέριμνας του προσώπου του τέκνου/παιδιού με δικαστική απόφαση.
  2. Δικαιούχοι της άδειας μονογονεϊκών οικογενειών είναι επίσης και οι γονείς στους οποίους έχει ανατεθεί η κατ' αποκλειστικότητα άσκηση της επιμέλειας του προσώπου του τέκνου τους, με δικαστική απόφαση ή με έγγραφη συμφωνία λύσης του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης ή σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης ή ακύρωσης του γάμου.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση του άρθρου 45 του Ν. 4848/2021 προβλέπει πως «στους εργαζόμενους γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33, που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού, χορηγείται άδεια 6 εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές επιπλέον αυτής που δικαιούνται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία παιδιά ή περισσότερα δικαιούται άδειας 8 εργάσιμων ημερών ετησίως».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ