Ελλαδα

Πέθανε η «Τασούλα», η πρωταγωνίστρια απαγωγής για την οποία παραλίγο να αιματοκυλιστεί η Κρήτη

Το χρονικό της υπόθεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τασούλα, Αναστασία Αδαμίδου
H Τασούλα, Αναστασία Αδαμίδου και η θρυλική απαγωγή στην Κρήτη © cretalive.gr

Αναστασία Αδαμίδου: Η «Τασούλα» της θρυλικής απαγωγής - Το καταφύγιο στον Ψηλορείτη, ο Στρατιωτικός Νόμος και ο κρυφός γάμος

Έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «Τασούλα», ή για όσους δεν μπορούσαν να θυμηθούν μετά από τόσα χρόνια το όνομά της, η νεαρή γυναίκα που έπεσε θύμα απαγωγής στην Κρήτη και παραλίγο να βαφτεί ολόκληρο το νησί με αίμα. Η υπόθεση έρχεται ξανά στο προσκήνιο σήμερα, λίγες ώρες μετά την είδηση ότι η Αναστασία Αδαμίδου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών

Όπως μάς θυμίζει το cretalive.gr, το καλοκαίρι του 1950 και πιο συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου 1950, η Κρήτη απειλείται με αιματοκύλισμα. Ο Κώστας, αδελφός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μανόλη Κεφαλογιάννη, «κλέβει» στο Ηράκλειο την όμορφη Τασούλα, κόρη του βουλευτή των Φιλελευθέρων, Γιώργη Πετρακογιώργη. Ενώ έβγαινε από τον κινηματογράφο «Όασις» με την παρέα της, την άρπαξε με άλλους πέντε οπλοφόρους και τη μετέφερε με νοικιασμένο αυτοκίνητο και οδηγό στον Ψηλορείτη. Πάνω από χίλιοι οπλοφόροι, οπαδοί του Πετρακογιώργη, ετοιμάζονται να επιτεθούν σε ισάριθμους οπλισμένους Ανωγειανούς, οπαδούς του Κεφαλογιάννη, για να πάρουν πίσω την Τασούλα. Ο απαγωγέας με την Τασούλα κρύβονται σε σπηλιές του Ψηλορείτη ενώ ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος, για να προλάβει το αιματοκύλισμα, κηρύσσει στην Κρήτη Στρατιωτικό Νόμο, επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία στον Τύπο και αναστέλλει την ισχύ εννέα άρθρων του Συντάγματος. Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στην Κρήτη.

Πάνω από δύο χιλιάδες χωροφύλακες και στρατιώτες χτενίζουν τον Ψηλορείτη για να βρουν τον Κώστα και την Τασούλα, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Σοφοκλής Βενιζέλος προσπαθεί να βρει αναίμακτη λύση, σκέφτεται ακόμη και να γίνει κουμπάρος, αν όλη η υπόθεση κατέληγε σε γάμο. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ στέλνει επιστολές και στον Κεφαλογιάννη και στον Πετρακογιώργη σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα. Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδωνας προσπάθησε με δική του επιστολή να δώσει μια λύση. Ύστερα από αρκετές μέρες καταδίωξης το ζευγάρι του Κουντόκωστα, όπως ήταν γνωστός ο Κώστας Κεφαλογιάννης, και η Τασούλα παντρεύονται στη μονή του Δισκουρίου στις πλαγιές του Ψηλορείτη κοντά στα Ανώγεια και στην Αξό. Κουμπάρος ο Μιχάλης Χνάρης που φέρνει τις βέρες, δανεικές από ότι λένε, και τα στέφανα. Επικηρύσσεται ο Κεφαλογιάννης σαν ληστής και στην Κρήτη στέλνονται δύο τάγματα της χωροφυλακής και του στρατού που εγκαθίστανται στον Ψηλορείτη και κηρύσσουν την περιοχή «Νεκρή Ζώνη».

Κάτω από αυτές στις συνθήκες και φοβούμενοι των γεγονότων το ζευγάρι παραδίδεται μόνο του στον αρχηγό της χωροφυλακής. Ακολουθεί η μετάβαση στην Αθήνα, η σύλληψη του Κεφαλογιάννη για οπλοφορία, η δίκη που τον καταδίκασε σε δυο χρόνια φυλάκισης, η μεταφορά του και εγκλεισμός στις φυλακές της Τύρινθας. Θα χωρίσουν 3 μήνες μετά την αποφυλάκισή του. Ο καθένας θα φτιάξει τη ζωή του και δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά. 

Για την ιστορία τους γράφτηκαν δύο βιβλία: «Η απαγωγή της Τασούλας» του Τάσου Κοντογιαννίδη και τα «Αμίλητα βαθιά νερά» της Ρέας Γαλανάκη.

Με πληροφορίες από το cretalive.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ