Κοσμος

Λύθηκε το μυστήριο του Λόρδου Λούκαν; - Πού «εντοπίστηκε» ο δολοφόνος αριστοκράτης

Αλγόριθμος αναγνώρισης προσώπου τον συνδέει με συνταξιούχο βουδιστή στο Μπρισμπέιν

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανατροπή στην υπόθεση του Λόρδου Λούκαν: Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ο αριστοκράτης που εξαφανίστηκε πριν από 48 χρόνια είναι ζωντανός στην Αυστραλία.
Ο Τζον Μπίνγκαμ, 7ος κόμης του Λούκαν, με τη σύζυγό του, Βερόνικα. Το 1974, ο Λόρδος Λούκαν εξαφανίστηκε, ύποπτος για φόνο. Δεν βρέθηκε ποτέ και κηρύχθηκε νεκρός το 2016 © Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images

Ανατροπή στην υπόθεση του Λόρδου Λούκαν: Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ο αριστοκράτης που εξαφανίστηκε πριν από 48 χρόνια είναι ζωντανός στην Αυστραλία

Επιστήμονας ειδικός στην αναγνώριση προσώπων υποστηρίζει ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας που ζει στην Αυστραλία ταιριάζει απόλυτα με τον άλλοτε νούμερο ένα καταζητούμενο δολοφόνο Λόρδο Λούκαν.

Η υπόθεση του διαβόητου Βρετανού αριστοκράτη, ο οποίος εξαφανίστηκε το 1974 ενώ ήταν βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της νταντάς της οικογένειάς του, δεν έχει πάψει να απασχολεί τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη όλα αυτά τα χρόνια.

Σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, ο καθηγητής Χασάν Ουγκέιλ λέει ότι ο αλγόριθμος που συνδέει τον Λούκαν με έναν άνδρα στην Αυστραλία, «δεν κάνει ποτέ λάθος».

Σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, συμπληρώνεται η 48η επέτειος από την ημέρα που ο Λούκαν δολοφόνησε την οικογενειακή νταντά Σάντρα Ρίβετ.

Λόρδος Λούκαν: Μπέρδεψε τη νταντά με τη σύζυγο; 

Το μυστήριο μιας υπόθεσης που θυμίζει μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι, επιτείνει το γεγονός ότι η λαίδη Βερόνικα Λούκαν βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της τον πολλά χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η λαίδη Βερόνικα Λούκαν είχε αποξενωθεί από τον σύζυγό της την εποχή που δολοφονήθηκε η νταντά Σάντρα Ρίβετ, το 1974. Από το γάμο της με τον Τζον Μπίνγκαμ, 7ο κόμη του Λούκαν, είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

Το μυστήριο με την εξαφάνιση του κομψού, μυστακοφόρου λόρδου, είχε προκαλέσει αίσθηση, ενώ οι εικασίες σχετικά με το θέμα απασχολούν κατά καιρούς τον βρετανικό Τύπο.

Ο λόρδος Λούκαν εξαφανίστηκε λίγες ώρες μετά την ανακάλυψη του πτώματος της νταντάς των παιδιών του Σάντρα Ρίβετ μέσα στο σπίτι του στο κεντρικό Λονδίνο, το 1974. Η γυναίκα είχε χάσει τη ζωή της από χτυπήματα με βαρύ αντικείμενο.

Ανατροπή στην υπόθεση του Λόρδου Λούκαν: Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ο αριστοκράτης που εξαφανίστηκε πριν από 48 χρόνια είναι ζωντανός στην Αυστραλία
H Σάντρα Ρίβετ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου με μολύβδινο σωλήνα το 1974. Το σώμα της βρέθηκε στο υπόγειο της κουζίνας του σπιτιού του Λόρδου Λούκαν.

Το αυτοκίνητό του βρέθηκε αργότερα σε ακτή της νότιας Αγγλίας. Τότε θεωρήθηκε ότι ο λόρδος είχε μπερδέψει την νταντά με την εν διαστάσει σύζυγό του Βερόνικα, η οποία επίσης είχε δεχτεί επίθεση και είχε καταφύγει σε γειτονική παμπ, αιμόφυρτη, για να ειδοποιήσει τις αρχές. Αργότερα η ίδια κατήγγειλε ότι ο λόρδος Λουκάν ήταν ο δράστης της επίθεσης εις βάρος της.

Η λαίδη Λούκαν είχε τρία παιδιά, τη Φράνσις, τον Τζορτζ και την Καμίλα. Αυτοκτόνησε το 2017, σε ηλικία 80 ετών, αφού διέγνωσε λανθασμένα στον εαυτό της τη νόσο του Πάρκινσον.

Λόρδος Λούκαν: Οι θεωρίες για τα ίχνη του

Στη διάρκεια των ετών που μεσολάβησαν έως σήμερα, ο βρετανικός Τύπος έχει φιλοξενήσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εθεάθη ο εξαφανισμένος λόρδος σε διάφορα σημεία του κόσμου, περιλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ολλανδίας και της Νότιας Αφρικής, αλλά οι συγγενείς του τον θεωρούν νεκρό.

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου τον ανακήρυξε νεκρό το 1999 και το 2016 εξέδωσε πιστοποιητικό θανάτου επιτρέποντας έτσι στον γιο του, τον Τζορτζ Μπίναμ, να κληρονομήσει τον τίτλο του.

Μια από τις πολυάριθμες θεωρίες για την τύχη του Λούκαν, ο οποίος σήμερα θα ήταν 87 ετών, είναι ότι αυτοπυροβολήθηκε και στη συνέχεια δόθηκε ως τροφή σε τίγρεις του ζωολογικού κήπου του φίλου του Τζον Ασπάιναλ.

Ο ίδιος ο Ασπάιναλ δήλωσε το 2000 ότι ο Λουκάν είχε δέσει μια πέτρα στον λαιμό του και είχε πέσει στη Μάγχη, όπου και πνίγηκε.

Ο κορυφαίος επιστήμονας υπολογιστών που υποστηρίζει ότι ο Λούκαν είναι ζωντανός στην Αυστραλία, χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να εκτελέσει 4.000 διασταυρωτικούς ελέγχους επτά φωτογραφιών – τέσσερις του Λούκαν και τρεις του μυστηριώδους συνταξιούχου στην Αυστραλία.

Ο ειδικός, ο οποίος στο παρελθόν ταυτοποίησε δύο από τους Ρώσους πίσω από τις δηλητηριάσεις των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, είπε: «Βρέθηκε ένα ταίριασμα. Αυτό δεν είναι γνώμη, είναι επιστημονικό και μαθηματικό γεγονός».

Λόρδος Λούκαν: Η ομοιότητα με 87χρονο βουδιστή

Ο Λούκαν θα ήταν τώρα 87 ετών, στην ίδια ηλικία με τον βουδιστή άνδρα που ζούσε σε μια μικρή πόλη λίγο έξω από το Μπρίσμπεϊν, την πρωτεύουσα της πολιτείας Κουίνσλαντ.

Τέσσερις από τις φωτογραφίες που αναλύθηκαν ήταν του Λούκαν –από την ηλικία των 14 μέχρι την εξαφάνισή του – και τρεις από τον μυστηριώδη άνδρα στην Αυστραλία, που εντοπίστηκε από τον γιο της Ρίβετ, Νιλ Μπέριμαν.

Ο κ. Μπέριμαν είπε: «Έχω περάσει εννέα χρόνια προσπαθώντας να αποδείξω ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ο Λούκαν. Τώρα, με αυτές τις νέες επιστημονικές πληροφορίες, η αστυνομία πρέπει να δράσει».

Τα ευρήματα του καθηγητή Ουγκέιλ αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύμα θεωριών γύρω από τη μυστηριώδη υπόθεση.

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή οπτικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Bradford, περιελάμβανε μετρήσεις μικροχιλιοστών των διαστημάτων μεταξύ των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Ο Ουγκέιλ έχει περάσει 20 χρόνια αναπτύσσοντας έναν δικό του αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης.

Μια δεύτερη εταιρεία, με μεγάλη εκτίμηση στις ΗΠΑ, έκανε όμοιες δοκιμές και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Ο καθηγητής Ουγκέιλ δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια τεράστια βελτίωση στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης προσώπου.

»Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε πράγματα που θα ήταν αδύνατα μόλις πριν από πέντε χρόνια. Έχουμε συγκρίνει χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους και έχουν κυριολεκτικά εκατομμύρια φωτογραφίες που έχουμε αναλύσει χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο.

»Άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων, διαφορετικών ηλικιών – η μόνη φορά που θα αποτύχει είναι αν βάλεις πανομοιότυπα δίδυμα. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να το εκτελέσετε και επιστρέφει με ένα ποσοστό - έναν δείκτη ομοιότητας.

«Οτιδήποτε με δείκτη ομοιότητας 75% ή μεγαλύτερο είναι αναμφισβήτητα το ίδιο άτομο.

»Η χαμηλότερη βαθμολογία που πήρα στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν περίπου 76. Νομίζω ότι η υψηλότερη ήταν 88».

Όταν ο γιος της δολοφονημένης νταντάς, Νιλ Μπέριμαν επικοινώνησε αρχικά με τον καθηγητή Ουγκέιλ, δεν του είπε ποιος υποψιαζόταν ότι ήταν στις φωτογραφίες.

Ο καθηγητής Ουγκέιλ, ο οποίος μεγάλωσε στις Μαλδίβες, είπε: «Τώρα που γνωρίζω περισσότερα για την υπόθεση του Λόρδου Λούκαν, είμαι πολύ χαρούμενος που είπα “ναι”». Είχα ακούσει για τον Λόρδο Λούκαν, αλλά ήξερα πολύ λίγα για την υπόθεση».

Ευρέως σεβαστός στον τομέα του, ο ρόλος του Ουγκέιλ ήταν κρίσιμος για τον εντοπισμό των δηλητηριαστών του Σάλσμπερι.

Επίσης έχει βοηθήσει στον εντοπισμό υπόπτων για την υπόθεση του δολοφονηθέντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

(Με πληροφορίες της Mirror και της Daily Mail)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ