Ελλαδα

Σαρωτικό το πέρασμα της κακοκαιρίας στη Σητεία - Εικόνες από drone

Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη θεομηνία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Drone κατέγραψε από ψηλά την επόμενη μέρα της καταστροφής στη Σητεία
© Facebook

Κακοκαιρία στη Σητεία: Η επόμενη ημέρα της θεομηνίας – Βίντεο καταγράφει τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή

Σοβαρές καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην Κρήτη.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε και αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής, οι δρόμοι της Σητείας φαίνεται να έχουν καλυφθεί με λάσπη, τα αυτοκίνητα έχουν εγκαταλειφθεί και παρασυρθεί.

Ο δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης έκανε λόγο για βιβλική καταστροφή στην περιοχή της Σητείας, αναφέροντας πως τα μισά εμπορικά καταστήματα δεν έχουν δυνατότητα να λειτουργήσουν τη Δευτέρα.

Όπως τόνισε ο κ. Ζερβάκης «το φαινόμενο δεν ήταν μόνο ακραίο αλλά και πρωτόγνωρο», προσθέτοντας ότι «η μέτρηση από τον σταθμό στο αεροδρόμιο Σητείας ήταν 1.778 χιλιοστά βροχής σε τέσσερις ώρες».

Εικόνες από drones η επόμενη μέρα στην Σητεία

Posted by Sitia on line on Sunday, October 16, 2022

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την κακοκαιρία στην Κρήτη - «Υπήρχε προειδοποίηση 30 ώρες πριν»

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως είχε προειδοποιήσει για τη σαρωτική κακοκαιρία στην Κρήτη, που στέρησε τη ζωή σε δύο άτομα, 30 ώρες πριν.

«Η αρχικοποίηση των μοντέλων έγινε περίπου 30 ώρες πριν την εκδήλωση των καταστροφικών πλημμυρών στην Κρήτη, με τα αποτελέσματα των μοντέλων να προβλέπουν εγκαίρως και με μεγάλη ακρίβεια τις περιοχές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κ.κ. Κώστας Λαγουβάρδος και Σταύρος Ντάφης.

Όπως εξηγούν στο κείμενό τους, «το φθινόπωρο, η δραστηριότητα των βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο είναι αυξημένη και η χώρα μας επηρεάζεται συχνά από καιρικά συστήματα που προκαλούν ισχυρές βροχοπτώσεις. Η μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας και του αρκετά ψυχρότερου υπερκείμενου αέρα, δημιουργεί αστάθεια και εκδήλωση καταιγίδων κυρίως πάνω από θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές».

Χάρτες με το προβλεπόμενο ύψος βροχής 24ωρου σε χιλιοστά (λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) το Σάββατο 15/10
Χάρτες με το προβλεπόμενο ύψος βροχής 24ωρου σε χιλιοστά (λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) το Σάββατο 15/10

Και στην περίπτωση των φονικών πλημμυρών στην Κρήτη, «η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς τα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας μας, προκάλεσε μεγάλα ύψη βροχής τα οποία είχαν εγκαίρως προβλεφθεί από τα επιχειρησιακά προγνωστικά μοντέλα».

Γίνεται αναφορά στην αναβάθμιση του κινδύνου, από 3 σε 4, από την Παρασκευή, αλλά και τονίζεται η ανάγκη «για περαιτέρω ανάπτυξη των επίγειων μετρητικών συστημάτων (μετεωρολογικά ραντάρ και σταθμοί) και καλύτερη αξιοποίηση από την Πολιτεία των προγνωστικών δεδομένων που παράγουμε σε επιχειρησιακή βάση».

Το ΕΑΑ σημειώνει πως η «έλλειψη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στη μελέτη και πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων δημιουργεί προβλήματα στην πρόληψη και στην έγκυρη προειδοποίηση του πληθυσμού. Η λειτουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης αποτελεί πλέον κυρίαρχο στόχο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και οφείλουμε ως Πολιτεία να οργανώσουμε και λειτουργήσουμε επιχειρησιακά τέτοια συστήματα σε τοπικό επίπεδο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ