Ελλαδα

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Νεκρός 50χρονος, αγνοείται η 45χρονη στην Αγία Πελαγία

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία στην Κρήτη και αυτοκίνητα παρασυρμένα από τα ορμητικά νερά
Κακοκαιρία στην Κρήτη και αυτοκίνητα παρασυρμένα από τα ορμητικά νερά © ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Τα ύψη βροχής και οι περιοχές - Μηνύματα του 112 σε πέντε νησιά

Στην Ανατολική Κρήτη καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σήμερα, Σάββατο (15/10). Η φονική κακοκαιρία χτύπησε την Κρήτη από το πρωί. Το Ηράκλειο θρηνεί την απώλεια ενός 50χρονου άνδρα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό της 45χρονης συνεπιβάτιδάς του στην Αγία Πελαγία συνεχίζονται.

Οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr καταγράφουν ημερήσια ύψη βροχής άνω των 100 mm, δηλαδή περίπου το 1/3 του ύψους βροχής που σημειώνεται συνήθως ετησίως. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την πιθανότητα βροχόπτωσης βάσει δορυφορικών παρατηρήσεων και με κόκκινες κουκίδες παρουσιάζονται οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που κατέγραφαν υετό στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 15/10, κατά τη μέγιστη ένταση των βροχοπτώσεων.

kriti_vroxi_kakokairia-meteo

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατανομή του ύψους βροχής στην Κρήτη και τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφονται στην Κρήτη μέχρι τις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου 15/10*:

kriti_vroxi_kakokairia_ipsi

Νωρίτερα σήμερα, το 111 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους πέντε νησιών: της Κάσου, της Καρπάθου, της Χάλκης, της Ρόδου και του Καστελόριζου, προειδοποιώντας τους για να έντονα - επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τις περιοχές μέσα στις επόμενες ώρες. Μάλιστα, συνέστησε στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Ο καιρός αύριο Κυριακή (16/10): Βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα

Βροχερός αναμένεται να είναι ο καιρός και αύριο, Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν για ακόμη μία ημέρα η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή βροχές αναμένονται στην Κρήτη, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά του νησιού, ενώ στα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες έως το πρωί θα είναι τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση από το μεσημέρι. Νεφώσεις αναμένονται σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και Αιγαίο, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν κυρίως στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο με εξαίρεση την Κρήτη, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 22, στη Θεσσαλία από 10 έως 21, στην Ήπειρο από 9 έως 22, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 11 έως 21, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από 10 έως 24, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 22, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 15 έως 21, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 16 έως 26 και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις έως το μεσημέρι, ενώ μετά θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 Μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο, Κυριακή (16/10) - Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 20 έως 22 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και τα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Στην Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων.
Ανεμοι: Στα νότια ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στα ανατολικά και τα βόρεια όπου τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ