Ελλαδα

Σε 12 χρόνια καταδικάστηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης για τους δυο βιασμούς - Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Την ενοχή του είχε ζητήσει ο εισαγγελέας της έδρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Λιγνάδης
Ένοχος για δύο βιασμούς ο Δημήτρης Λιγνάδης © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ένοχος για δύο από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορείται κρίθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Τελική ποινή 12ετούς κάθειρξης επέβαλε το ΜΟΔ στον Δημήτρη Λιγνάδη για δύο βιασμούς 17χρονων αγοριών το 2015.

Η απόφαση για τα κατά συγχώνευση δώδεκα χρόνια κάθειρξης ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3 με έναν ένορκο, την πρόεδρο του δικαστηρίου και μια τακτική δικαστή να διατυπώνουν την γνώμη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να καταδικαστεί συνολικά σε έντεκα χρόνια κάθειρξη.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση για τον άλλοτε επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου κρίνοντας ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν υπάρξει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σε λίγες ημέρες συμπληρώνει 17 μήνες προσωρινής κράτησης.

Η τελική απόφαση που θα λάβει σε λίγο το Δικαστήριο θα είναι και η πλέον κρίσιμη για την προσωπική ελευθερία του καταδικασθέντος καθώς αν δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα βρεθεί εκτός φυλακής ενώ αν αρνηθεί το δικαστήριο, θα παραμείνει στην φυλακή.

Επιπλέον το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Δημήτρη Λιγνάδη. Ειδικότερα, το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε την απόρριψη του ελαφρυντικού του σύννομου βίου και με πλειοψηφία 5-2 της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που είχε ζητήσει νωρίτερα η υπεράσπιση του ηθοποιού.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για δύο βιασμούς σε βάρος ανηλίκων, και την αθώωσή του για τον βιασμό ενός ενήλικα και ενός ανήλικου αγοριού.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Παναγιώτα Γιούπη ανακοίνωσε την ετυμηγορία των δικαστών, οι οποίοι κατά πλειοψηφία κήρυξαν ένοχο τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου για τις δύο από τις τέσσερις πράξεις σεξουαλικής βίας που του αποδίδονται. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών με πλειοψηφία 5-2, για τον πρώτο από τους βιασμούς ανηλίκων που του αποδίδονται με χρόνο πράξης το 2011, κρίθηκε επίσης ομόφωνα αθώος για τον βιασμό το 2018 του ενήλικου, ο οποίος δεν προσήλθε στο δικαστήριο να καταθέσει.

Ένοχος κατά πλειοψηφία για δύο βιασμούς ο Δημήτρης Λιγνάδης – Αθώος για άλλους δύο | 13/7/2022 | EΡΤ

Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Δημήτρη Λιγνάδη με πλειοψηφία 4-3, για πράξη βιασμού κατά ανηλίκου που φέρεται να τελέστηκε το 2015. Η μειοψηφία για την πράξη αυτή, που ήταν η πρόεδρος, ένας ένορκος και ένας δικαστής, είχε την άποψη ότι πρέπει να κριθεί αθώος λόγω αμφιβολιών. Επίσης, κρίθηκε ένοχος με πλειοψηφία 5-2 για βιασμό ανηλίκου το 2015, τον οποίο φιλοξένησε στο σπίτι του. Μειοψηφία για την υπόθεση αυτή ήταν η πρόεδρος και ένας δικαστής οι οποίοι θεώρησαν ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν τρεις από τους τέσσερις καταγγέλλοντες, οι οποίοι και ξέσπασαν σε λυγμούς, ενώ ο ίδιος ο κατηγορούμενος άκουσε την ετυμηγορία ανέκφραστος.

Την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας Έδρας. Κατά την εισαγγελική πρόταση, ο Δημήτρης Λιγνάδης έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος για τους τρεις βιασμούς ανηλίκων, το 2011 και το 2015 και να αθωωθεί για τον τέταρτο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ