Ελλαδα

Αποφυλάκιση και πολιτική κόντρα για τον Δημήτρη Λιγνάδη – Το ποσό της εγγύησης

Μπαράζ ανακοινώσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Λιγνάδης
Ο Δημήτρης Λιγνάδης © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Δημήτρης Λιγνάδης: Βγαίνει το μεσημέρι από τη φυλακή - Καταβάλλεται άμεσα το ποσό της χρηματικής εγγύησης - Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για την απόφαση.

Την πύλη εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού θα περάσει το μεσημέρι ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος εξασφάλισε το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ που όρισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ως εγγύηση για την αποφυλάκιση του.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για βιασμό δύο ανηλίκων αγοριών το 2015, συγκέντρωσε ήδη το ορισθέν ποσό της εγγύησης και γύρω στο μεσημέρι, όπως εκτιμάται, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να υπογραφεί το αποφυλακιστήριο και ο επί 17 μήνες προσωρινά κρατούμενος να βγει από τον Κορυδαλλό όπου είχε μεταφερθεί από το κατάστημα κράτησης Τρίπολης τον περασμένο Φεβρουάριο ενόψει της έναρξης της δίκης του για τέσσερις βιασμούς.

Το δικαστήριο χθες μετά την καταδίκη του 58χρονου καλλιτέχνη αποφάσισε με πλειοψηφία 4 προς 3 ότι στο πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης του, με την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικής εγγύησης. Η μειοψηφία του δικαστηρίου , δύο ένορκοι και μία δικαστής, έκρινε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στον καλλιτέχνη αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Δημήτρης Λιγνάδης: Η πολιτική κόντρα για την απόφαση, οι ανακοινώσεις και η απάντηση Κούγια

Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις με μπαράζ ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την αρχή με ανακοίνωση της τομεάρχη Πολιτισμού, Σίας Αναγνωστοπούλου, αλλά και με δήλωση του εκπροσώπου του, Νάσου Ηλιόπουλου.

«Ο Λιγνάδης είναι βιαστής με απόφαση της Δικαιοσύνης. Ο Λιγνάδης είναι βιαστής ανηλίκων με απόφαση της Δικαιοσύνης. Ο Λιγνάδης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης δώδεκα χρόνων για βιασμό δύο ανηλίκων», αναφέρει η δήλωση της κ. Αναγνωστοπούλου, και προσθέτει: «Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με αναστολή προσκρούει στον πυρήνα της ίδιας της δικαστικής απόφασης. Προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πάντως ο Λιγνάδης είναι βιαστής».

«Από σήμερα ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή 12 ετών για τον βιασμό ανηλίκων, θα κυκλοφορεί ελεύθερος με απόφαση της Δικαιοσύνης», ανέφερε από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις, ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μενδώνη επί είκοσι ημέρες προσπαθούσαν να «κουκουλώσουν» την υπόθεση δημιουργώντας μια ευνοϊκή περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον βιαστή και τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, την ίδια ώρα που στοχοποιήθηκαν τα θύματα που είχαν το σθένος να μιλήσουν», και συνέχισε τονίζοντας: «Η ατμόσφαιρα αυτή αποτυπώθηκε και σήμερα στην απόφαση του δικαστηρίου. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή».

«Μόνο ένα κόμμα που έχει αποφασίσει να πορευτεί μέσα στο βούρκο και την αθλιότητα θα επιχειρούσε να μετατρέψει σε αντικείμενο χυδαίας κομματικής εκμετάλλευσης μια δικαστική απόφαση, για υπόθεση βιασμού», αναφέρει στη δική του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Αρχικά με ανακοίνωση της τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου χαρακτήριζε την καταδίκη Λιγνάδη "νίκη του δικού μας ηθικού και αξιακού συστήματος", επιχειρώντας να καπηλευθεί πολιτικά μια δικαστική απόφαση για υπόθεση μάλιστα ποινικού και όχι πολιτικού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλιόπουλος επιχείρησε να χρεώσει τη δικαστική απόφαση, για απόλυση του κ. Λιγνάδη με περιοριστικούς όρους, στον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού!», επισημαίνει ο κ. Οικονόμου.

Και στη δήλωσή του καταλήγει: «Πρόκειται για μια άθλια συκοφαντία, για τον ορισμό της τοξικότητας, που συνιστά δολοφονία χαρακτήρων και υπονόμευση των θεσμών. Αυτά είναι που συνιστούν τον "τραμπισμό αλά γκρέκα". Η στάση του αυτή είναι όνειδος για ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα».

«Μια φορά ντροπή για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, δυο φορές ντροπή για την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Οικονόμου», απάντησε εκ νέου ο κ. Ηλιόπουλος για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη σκυτάλη πήρε ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάλεσε τα κόμματα ανεξαρτήτως χρώματος να «αφήσουν τη Δικαιοσύνη έξω από τα πολιτικά παιχνίδια τους» και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ανακοινώσεις που εξέδωσε σχετικά με την απόφαση της αποφυλάκισης, θυμίζοντας όμως ότι αυτή βασίζεται σε δικό του νόμο.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, «για το άρθρο 497 παράγραφος 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον οποίο μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε», βάσει του οποίου ο Δημήτρης Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος μέχρι το εφετείο.

Ο Αλέξης Κούγιας επίσης στην ανακοίνωση τα βάζει με τους ενόρκους, τα ΜΜΕ, θυμίζει ότι έχουν περάσει επτά χρόνια από το τελευταίο αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο πελάτης του, ενώ καταλήγει ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από τους δικαστές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ