Κοσμος

Ο «Κένταυρος», η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που προβληματίζει τους ειδικούς

Τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κένταυρος: Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού
Κένταυρος: Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού (Φωτογραφία αρχείου) © EPA/NEIL HALL

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που πήρε το όνομα «Κένταυρος», ανησυχεί τους επιστήμονες. Βρίσκεται ήδη σε 10 χώρες.

Ανησυχία προκαλεί στους κύκλους των επιστημόνων η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής της μετάλλαξης όμικρον του κορωνοϊού, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα και να παρακάμψει τα εμβόλια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Guardian», ο «Κένταυρος» κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για την υποπαραλλαγή του κορωνοϊού με την επιστημονική ονομασία BA.2.75.

Μάλιστα η εν λόγω υποπαραλλαγή έχει εντοπιστεί σε περίπου 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τη χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί στενά τη νέα παραλλαγή, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

SARSCoV-2
SARSCoV-2 © Unsplash

Εκτός από τη φαινομενική ταχεία ανάπτυξή του νέου στελέχους και την ευρεία γεωγραφική του εξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν στοιχεία για τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει το BA.2.75, σε σχέση με το BA.2, από οποίο είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να εξελιχθεί», δήλωσε ο Δρ Stephen Griffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί – δίνει στον ιό μια ιδιότητα "μπαλαντέρ" όπου το άθροισμα των μερών θα μπορούσε να είναι χειρότερο από τα μέρη μεμονωμένα», δήλωσε ο Δρ Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε το Omicron ως πιθανή ανησυχία τον Νοέμβριο του 2021.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, είναι ο εμβολιασμός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ