Ελλαδα

Την ενοχή Λιγνάδη για τρεις βιασμούς ανηλίκων πρότεινε ο Εισαγγελέας

«Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης ήταν εύκολος στόχος»

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιγνάδης δίκη εισαγγελέας ενοχή
Ο Δημήτρης Λιγνάδης @ eurokinissi

Δίκη Λιγνάδη: Την ενοχή του για τρεις βιασμούς ανηλίκων πρότεινε ο Εισαγγελέας - Τι είπε ο εισαγγελέας για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου

Tην ενοχή του 57χρονου ηθοποιού, σκηνοθέτη και τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, πρότεινε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Όπως πρότεινε ο εισαγγελέας, «ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένοχος για τον βιασμό του Αλί, του πρώτου μηνυτή. Ένοχος για τον βιασμό του Σ., του δεύτερου μηνυτή. Ένοχος για τον βιασμό του Π., του τρίτου μηνυτή. Αθώος για τον τέταρτο βιασμό του Μ., ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο».

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπερασπιστική γραμμή του Αλέξη Κούγια και του κατηγορουμένου περί δήθεν πολιτικής δίωξης και σκευωρίας δεν έπεισε τον εισαγγελέα.

Στις επόμενες συνεδριάσεις θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγή και εκτιμάται ότι μέσα στο Ιούλιο θα βγει η απόφαση του δικαστηρίου.

«Η άσκηση βίας στη σεξουαλική πράξη είναι αποδοκιμαστέα από τον ποινικό κώδικα, ακόμα κι αν έχει προηγηθεί άλλη σεξουαλική πράξη με συναίνεση», τόνισε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε για τον τέταρτο καταγγέλλοντα:

«Εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία του. Ούτε την ακριβή του διεύθυνση δεν έδωσε στις Αρχές. Οι αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορουμένου».

Μάλιστα, απέδωσε δόλο στον κατηγορούμενο, προκειμένου να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές. Υποστήριξε ότι «υπήρχε συγκεκριμένη μεθοδολογία, βάσει της οποίας δρούσε με κοινό παρονομαστή την ανηλικότητα των καταγγελλόντων, το μη υποστηρικτικό οικογενειακό τους περιβάλλον και την καλλιέργεια σχέσης εμπιστοσύνης με τους καταγγέλλοντες, στους οποίους υποσχόταν βοήθεια σε επαγγελματικό επίπεδο»

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός, συμπληρώνοντας ότι «κοινός παρονομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινό χαρακτηριστικό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική τους ανέλιξη».

«Η υπόθεση είναι αποδεικτικά ώριμη» κατέληξε ο κ. Κούντριας, και απέρριψε τους ισχυρισμούς της πλευράς Λιγνάδη για ύπαρξη σκευωρίας σε βάρος του με σκοπό να πληγεί ο ίδιος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

O Λιγνάδης στην απολογία του: «Μπορεί να ξέφυγα αλλά δεν είμαι βιαστής»

Με κατηγορηματικό τρόπο αρνήθηκε κατά την απολογία του όλες της κατηγορίες που τον βαραίνουν ο Δημήτρης Λιγνάδης και μίλησε για «ημέρα λύτρωσης» μετά την προφυλάκισή του. «Αρνούμαι τις κατηγορίες. Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης γιατί μετά από ενάμιση χρόνο προφυλακισμένος θα είμαι στη λυτρωτική θέση να απολογηθώ. Επειδή δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου απολογία θα παρακαλούσα να με ρωτάτε και να απαντώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο σκηνοθέτης παραδέχθηκε ωστόσο ότι γνώριζε δύο από τους τέσσερις καταγγέλλοντες και μάλιστα τους είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του, ήταν όμως κατηγορηματικός ότι δεν είχε καμία ερωτική ή σεξουαλική επαφή μαζί τους.

«Δεν κατηγορούμαι για κορτάκιας, πέφτουλας, γύπας, γητευτής. Μπορεί να ξέφυγα, να υπήρξα τέτοιο άτομο, αλλά βιαστής δεν είμαι. Σιχαίνομαι τον βιασμό, σιχαίνομαι την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», είπε στην απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης επανέλαβε πολλές φορές την πεποίθηση του ότι πρόκειται για σκευωρία, ενώ -όπως χαρακτηριστικά είπε - θεώρησε πως το ένταλμα για τη σύλληψή του ήταν «τρολιά». «Αυτό που ευαγγελίζεται το #metoo με βρίσκει 1000% σύμφωνο. Ο εκφυλισμός του όμως με hashtag και να καταγγείλει κάθε καρυδιάς καρύδι ό,τι νομίζει, θα οδηγήσει σε αυτοκατάργησή του».

Η πρόεδρος ρώτησε τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη για τον Αλί, τον πρώτο καταγγέλλοντα.

«Το όνομα του Αλί το έμαθα όταν υπήρχαν απειλές από μια συλλογικότητα από τον τότε δικηγόρο μου ότι θα μου καταθέσει μήνυση. Εγώ τη φυσιογνωμία του την είδα στη ΓΑΔΑ όταν μου έφερε ο τότε δικηγόρος μου. Τον θυμήθηκα μαζί με τον ξάδελφό του τον Χασάν. Ποτέ δεν έχω δει διά ζώσης τον Αλί. Σκέφτηκα: ο ξάδελφος του Χασανάκου».

  • Πρόεδρος: Ανατρέχοντας στο 2010-11 είχατε κάποια επαφή;
  • Κατηγορούμενος: Όχι, δεν ανέσυρα στη μνήμη μου καμία διά ζώσης συνάντηση. Δεν αποκλείω κάποια συνομιλία μας στα σόσιαλ. Εγώ πρωτοπήρα υπολογιστή το 2009. Έκανα μια χρήση στα σόσιαλ μπορεί να μιλούσα και με χίλια άτομα.
  • Πρόεδρος: Πριν συλληφθείτε δεν αναζητήσατε το όνομά του;
  • Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι. Όταν είσαι σίγουρος τι έκανες και τι δεν έκανες δεν μπαίνεις στη διαδικασία να αναζητείς.
  • Πρόεδρος: Ο Χασαν;
  • Κατηγορούμενος: Ο Χασανάκος, παίζαμε μπάλα στα μπασκετάκια στο σταθμό Λαρίσης. Δεν θυμάμαι για αίτημα φιλίας, δεν αποκλείω ο Χασάν να μου είχε μιλήσει για τον Αλί.
  • Πρόεδρος: Αποδεχόσασταν αιτήματα φιλίας;
  • Κατηγορούμενος: Ναι, αποφορτιζόμουν με αυτό το μαραφέτι, ειδικά στην αρχή πειραματιζόμουν. Μετά άρχισα να διαγράφω και να επιλέγω. Στην αρχή είχα μια ανεξέλεγκτη δραστηριότητα, αλλά όχι παράτυπη ή παράνομη δραστηριότητα στα σόσιαλ. Δεν θυμάμαι, αλλά δεν το αρνούμαι.
  • Πρόεδρος: Όταν τον είδατε;
  • Κατηγορούμενος: Ναι τον θυμήθηκα.
  • Πρόεδρος: Υποστηρίζει ότι έχει έρθει σπίτι σας με φίλους ότι πήγατε να τον πάρετε από το αεροδρόμιο.
  • Κατηγορούμενος: Δεν είχαν έρθει ποτέ στο σπίτι μου. Όχι μόνο δεν τους θυμάμαι, δεν τους ξέρω. Αναρωτιέμαι γιατί δεν έφερε όλα τα μηνύματα παρά μόνο συγκεκριμένα. Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι ήρθαν σπίτι μου.
  • Πρόεδρος: Γιατί να τα πουν όλα αυτά.
  • Κατηγορούμενος: «Μπορώ να έχω γνώμη. Γιατί να το πουν αυτό; Ειδικά ο Αλί μου φάνηκε ένας αδίστακτος καιροσκόπος που είναι διατεθειμένος για όλα. Δεν αποκλείω να έχει έρθει στο Αμαντέους, δεν θυμάμαι όλους τους φανς. Στο σπίτι μου όμως δεν ήρθε. Γιατί, γιατί να τα πουν; Εγώ αυτούς τους ήξερα σαν ανθρώπους του τότε. Ίσως η πικρία, ίσως η απόρριψη να είναι το κίνητρό τους, ένα κοκτέιλ από οικονομικά οφέλη, καιροσκοπισμό, από, από, από… Οι άλλοι μάρτυρες μπήκαν στο χορό όταν κατέρρευσε η πρώτη μήνυση για το 2010. Δεν μπορώ να φανταστώ το λόγο, παρά να υποστηρίξουν όψιμα τον φίλο τους. Ο Αλί δεν μπορούσε να θυμηθεί καν τη χρονιά που λέει ότι βιάστηκε. Αυτό είναι τουλάχιστον αδιανόητο. Υπάρχει η αντίληψη, έχει γίνει μόδα να γίνει κάποιος καλλιτέχνης, ηθοποιός. Κι εμένα με έχουν προσεγγίσει πολλά άτομα για να μπουν στο θέατρο. Δεν αποκλείω να με έχουν προσεγγίσει για να τους κάνω τραγουδιστές , τοπ μόντελ, αλλά κυρίως για ηθοποιία».
  • Πρόεδρος: Ο Αλί ισχυρίζεται ότι του άρεσε το τραγούδι. Σας θυμίζει κάτι αυτό;
  • Κατηγορούμενος: Το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι ήταν ξάδελφος του Χασάν και ήθελε να γίνει Ρουβάς. Δεν θυμάμαι από πού το ξέρω, ο Χασάν μου είχε πει ότι έχει έναν ξάδελφο που ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Ίσως ο ίδιος ο Αλί να μου είχε πει ότι ήθελε να γίνει Ρουβάς. Πάντως όταν άκουσα το όνομα Αλί είπα, ο νεαρός που ήθελε να γίνει Ρουβάς.
  • Πρόεδρος: Δια ζώσης τον γνωρίσατε;
  • Κατηγορούμενος: Όχι, ποτέ.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το καλοκαίρι του 2015, που καταγγέλλεται για βιασμό στην Επίδαυρο, πήγε έστω και για μία ημέρα στην αργολική πόλη, καθώς δεν είχε παράσταση.

Κατηγορηματικά αρνήθηκε επίσης πως είχε οποιαδήποτε ερωτική σχέση με τον νεαρό που φιλοξένησε για ένα διάστημα στο σπίτι του το 2015. «Αυτά που ισχυρίζεται ο Π. δεν έγιναν ποτέ. Ποτέ» είπε με φόρτιση ο ηθοποιός.

Κατά την απολογία του, αναφέρθηκε και στον τρίτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε ούτε μία μέρα στο δικαστήριο λέγοντας «αμφιβάλλω αν είναι υπαρκτό πρόσωπο ο Μ. Περίμενα να έρθει εδώ να δω αυτό το προϊόν τής κατασκευής» είπε και συμπλήρωσε πως ο μηνυτής αυτός τον οποίο χαρακτήρισε εφεύρημα τον τρομάζει. «Το εφεύρημα αυτό, ένα matrix δηλαδή με φοβίζει: Αυτοί που κατασκεύασαν τον Μ. έκαναν ένα απάνθισμα όσων έχουν δημοσιευθεί για εμένα. Η χρησιμότητα του προϊόντος Μ. είναι να εμφανιστεί μια μήνυση που να αφορά πιο κοντινό χρόνο. Το 2018».

Σημειώνεται ότι στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ήταν ο αδελφός του, η πρώην νύφη του, μία πρώην σύντροφός του, άλλα φιλικά του πρόσωπα μεταξύ των οποίων μία συνταξιούχος δικαστική λειτουργός και η Ελένη Κούρκουλα.

Παρόντες στην αίθουσα ήταν ο δεύτερος μηνυτής στην υπόθεση καθώς και ο Νίκος Σ., ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε καταγγείλει δημόσια τον Δημήτρη Λιγνάδη για σεξουαλική κακοποίηση, χωρίς όμως να τον κατονομάσει.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνου Κούντρια, ο οποίος θα εισηγηθεί επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου για τέσσερις βιασμούς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ