Ελλαδα

Υπόθεση Βαλυράκη: Αποφυλακίζονται οι δυο ψαράδες που κατηγορούνται για τον θάνατό του

Το πόρισμα του ανακριτή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σήφης Βαλυράκης
Σήφης Βαλυράκης © EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Αποφυλάκιση για τους δύο κατηγορούμενους ψαράδες - Το αίτημα αναστολής, η οργή της οικογένειας και το πόρισμα του ανακριτή.

Οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τον θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαληράκη, αναμένεται να αποφυλακιστούν μετά την καταβολή εγγύησης. 

Οι ψαράδες με αίτημά τους στο συμβούλιο πλημμελειοδικών Χαλκίδας είχαν ζητήσει αναστολή στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης. Οι δυο κατηγορούμενοι από την Ερέτρια είχαν προφυλακιστεί πριν από περίπου ένα μήνα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, καθώς όπως κατέληξαν ανακριτής και εισαγγελέας οι ψαράδες ενήργησαν με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Λίγες ημέρες μετά την προφυλάκισή τους, οι συνήγοροί τους κατέθεσαν αίτημα αποφυλάκισης, αρνούμενοι την εμπλοκή τους στον θάνατο του πρώην υπουργού, προκαλώντας την αντίδραση της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη.

Υπόθεση Βαλυράκη: Το πόρισμα του ανακριτή «καταπέλτης» για τους δύο ψαράδες

Για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατηγορούνται οι δύο ψαράδες. Το πόρισμα του ανακριτή είναι «καταπέλτης» για τους κατηγορούμενους. Οι ψαράδες αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να καταθέσουν προσφυγή κατά της προσωρινής κράτησής τους, καθώς δεν αποδέχονται την κατηγορία για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη. 

Στη 16σέλιδη απόφαση του ανακριτή, που οδήγησε και στην κράτηση των δύο ψαράδων, δεν διαφαίνεται κάποια αμφιβολία για την ενοχή τους και περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο η βάρκα τους χτύπησε με την προπέλα και τα υδροπτερύγιά του τον Σήφη Βαλυράκη. «Εν γνώσει σας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, ο ανακριτής θεωρεί ότι οι δύο κατηγορούμενοι, χτύπησαν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα διαπληκτίστηκαν μαζί του. «Ενεργώντας με πρόθεση από κοινού, έχοντας κοινό δόλο και μετά από συνεννόηση, με συγκλίνουσες ενέργειες και ενώ βρισκόσασταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τον σκοτώσατε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση.

Σήφης Βαλυράκης: προφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι ως δολοφόνοι του

Σήφης Βαλυράκης: Πώς έπεσε στη θάλασσα - Τι αναφέρει το πόρισμα του ανακριτή

Στη δεύτερη σελίδα της απόφασης περιγράφονται αναλυτικά οι τελευταίες στιγμές του 79χρονου πρώην πολιτικού. «Προσεγγίσατε τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ο οποίος κινούταν με το σκάφος του “ΜΙΝΑ” και, αφού παρεμποδίσατε την πορεία ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό σας γύρωθεν του φουσκωτού του σκάφους, διαπληκτιστήκατε μαζί του και στη συνέχεια με τη χρήση ενός ξύλινου κονταριού τον πλήξατε στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον 2-3 φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέληση του στη θάλασσα», αναφέρει ο ανακριτής.

«Τότε και ενώ το αλιευτικό σας σκάφος βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του διαπληκτισμού σε κίνηση, το απομακρύνατε από το σημείο εκείνο με κατεύθυνση προς το Πεζονήσι και από την κίνηση αυτή του αλιευτικού, εν γνώσει σας, ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος βρισκόταν στη θάλασσα, ήρθε σε επαφή με την προπέλα και τα υδροπτερύγια του αλιευτικού σκάφους που βρισκόταν στην πρύμνη του, καθώς και με αμβλείες επιφάνειες αυτού, με αποτέλεσμα να προκληθούν, εκτός από θλαστικά τραύματα στην κεφαλή, στον αριστερό αγκώνα και στον αριστερό δείκτη αφενός, αφετέρου εκχυμώσεις στην κεφαλή, στην αυχενική χώρα, στον δεξιό βραχίονα και στο δεξιό αντιβράχιο», αναφέρει επίσης το σκεπτικό για την προφυλάκιση των δύο ψαράδων. 

Στο σκεπτικό του δικαστικού λειτουργού παρατίθενται οι καταθέσεις των δύο αυτοπτών μαρτύρων. Ο ένας μάλιστα κατέθεσε και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στον ανακριτή δύο φορές, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τους δύο αλιείς και είδε να τον χτυπούν με κοντάρι και ο Σήφης Βαλυράκης να πέφτει στη θάλασσα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ