- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς βλέπουν οι Έλληνες την κλιματική αλλαγή;
«Σοβαρός ο κίνδυνος για τη Γη, αλλά όχι και τόσο για τη γειτονιά μου»
Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή και τον μεγάλο κίνδυνο που επιφέρει στον πλανήτη μας.
Η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα του πλανήτη αλλάζει δραστικά (το 52% λένε "πολύ" και το 33% "αρκετά", ενώ μόνο ένα 5% είναι "αρνητές" της ύπαρξης κλιματικής αλλαγής), αποτελώντας ένα μεγάλο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, του οποίου οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές και θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στο άμεσο μέλλον.
Όμως, ενώ οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τον μεγάλο κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής για τον πλανήτη (58% το θεωρούν πολύ σοβαρό πρόβλημα και το 29% αρκετά σοβαρό για τη Γη), θεωρούν μικρότερο τον κίνδυνο για τη χώρα μας (38% και 40% απαντούν πολύ και αρκετά σοβαρό αντίστοιχα) και ακόμα μικρότερο για την περιοχή που κατοικούν (27% και 39% αντίστοιχα), πράγμα που ίσως δεν κινητοποιεί άμεσα αρκετά μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.
Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Focus Bari / YouGov ως μέλος της σύμπραξης "Green Wellbeing", που υποστηρίζεται από την ΜΚΟ Iasis, την Ομοσπονδία Αργώ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6-15 Μαΐου 2022, σε δύο μεγάλα «κύματα» σε συνολικό δείγμα 2.000 Ελλήνων 18-64 ετών.
Ποιος είναι ο κύριος υπαίτιος της κλιματικής αλλαγής;
Ως υπαίτιοι της κλιματικής αλλαγής από τους Έλληνες θεωρούνται κατά κύριο λόγο η ιδιωτική βιομηχανία και οι αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ εκείνοι που θεωρούνται ως υπεύθυνοι για την αντιμετώπισή της, είναι πρωτίστως η Κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμη, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την σωματική ευεξία των ανθρώπων. Συγκριτικά με τους άντρες, οι Ελληνίδες δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένες ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη ολιστική υγεία και ευεξία.
Πώς σώζουν τον πλανήτη οι Έλληνες;
Όσον αφορά την υιοθέτηση συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον, το 78% δηλώνουν ότι κάνουν ανακύκλωση χαρτιού, το 77% αγοράζουν νέες συσκευές που είναι ενεργειακά αποδοτικές, σχεδόν οι μισοί (48%) λένε ότι δεν κάνουν ντους για πάνω από πέντε λεπτά, ενώ ένα άλλο 21% σκοπεύουν να το κάνουν. Το 44% λένε ότι προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο τους αντί για το αυτοκίνητο τους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, όσον αφορά την ετοιμότητα για μια μελλοντική έκτακτη κρίση, πάνω από ένας στους πέντε (22%) διατηρεί κιτ έκτακτης ανάγκης με φακό, ραδιόφωνο, κουβέρτες και κιτ πρώτων βοηθειών, ενώ ένα ακόμη 46% να κάνει το ίδιο. Ένα ανάλογο ποσοστό (21%) λέει ότι έχει ήδη κάνει προετοιμασία σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση φυσικού κινδύνου, ενώ ένα ακόμη 42% σκοπεύει να το κάνει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαζί με τη μεσιτική έκρυβαν 3,1 εκατ. ευρώ - Οι εταιρείες δήλωναν ζημιές και είχαν τζίρους εκατομμυρίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Παρόντες τρεις κατηγορουμένοi από τους συνολικά 36
Κυρανάκης: «Αμέριστη συμπαράσταση στον Χαρδαλιά για την άνανδρη επίθεση που δέχτηκε στο σπίτι του»
Η πρόγνωση Μαρουσάκη
Σε ποιες περιοχές θα γίνονται οι περισσότεροι έλεγχοι
Η έρευνα της QED και η συζήτηση Θεοδωράκη-Κορνέτη
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Απομένουν δύο ακόμη ημέρες εξετάσεων
Συνεχίζεται σήμερα στη Λάρισα η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Το μέγεθος και το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.