Ελλαδα

Πάσχα 2022: Η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα και το έθιμο των Μπότηδων

Δείτε τις εικόνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κέρκυρα: Η θεαματική πρώτη Ανάσταση
Κέρκυρα: Η θεαματική πρώτη Ανάσταση © EUROKINNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πάσχα 2022: Η θεαματική πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα - Χιλιάδες κόσμου αναβίωσαν το έθιμο των Μπότηδων.

Με χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιους να έχουν κατακλύσει την πλατεία και τα καντούνια στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε στις 11:00 το πρωί το παραδοσιακό έθιμο του νησιού, η πρώτη Ανάσταση.

Οι Κερκυραίοι από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών, έριξαν στους δρόμους πήλινα δοχεία, στάμνες, πολλές γεμάτες με νερό, για να ξορκίσουν το κακό. Πρόκειται για ένα έθιμο που έρχεται από το βάθος του χρόνου και στηρίζεται στο χωρίο του Ευαγγελίου «..ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως...».

Το σύνθημα έδωσαν οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, που άρχισαν στις 11:00 ακριβώς να χτυπούν χαρμόσυνα. Όλοι οι πιστοί έσπευσαν, όπως θέλει η παράδοση, να πάρουν ένα κομμάτι από τις σπασμένες στάμνες για γούρι και να το μεταφέρουν στο σπίτι τους.

Χιλιάδες κόσμου αναβίωσαν το έθιμο των Μπότηδων
Χιλιάδες κόσμου αναβίωσαν το έθιμο των Μπότηδων © EUROKINNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πάσχα 2022: Η θεαματική πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα
Πάσχα 2022: Η θεαματική πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα © EUROKINNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χιλιάδες κόσμου αναβίωσαν το έθιμο των Μπότηδων
Χιλιάδες κόσμου αναβίωσαν το έθιμο των Μπότηδων © EUROKINNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αμέσως μετά το έθιμο, οι φιλαρμονικές με χαρούμενα εμβατήρια δίνουν στους δρόμους της πόλης τον πρώτο αναστάσιμο ρυθμό.

Πρώτη Ανάσταση και το έθιμο των Μπότηδων στην Κέρκυρα
Πρώτη Ανάσταση και το έθιμο των Μπότηδων στην Κέρκυρα © EUROKINNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τα μεσάνυχτα, ο μητροπολίτης Νεκτάριος θα τελέσει την αναστάσιμη ακολουθία στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας και όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, αμέσως μετά με το «Χριστός Ανέστη» η ατμόσφαιρα θα γίνει «εκρηκτική» και φαντασμαγορική από τα πυροτεχνήματα.

Η λιτανεία του Επιταφίου & Αγ. Σπυρίδωνα & το Έθιμο των Μπότηδων | Κέρκυρα Μ. Σάββατο 2022

Πάσχα: Τι είναι οι Μπότηδες της Κέρκυρας

Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων, σηματοδοτεί την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου και είναι γνωστό σε όλη την υφήλιο, ενώ φέρεται ότι ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λαμβάνει χώρα, αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία φέτος τελέστηκε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας γύρω μόνο από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Οι «μπότηδες» είναι μεγάλα ή μικρά κεραμικά, βαμμένα κατακκόκινα δοχεία, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, που είναι δεμένα με κόκκινες κορδέλες.

Σκοπός τους είναι να «σκάσουν» στο έδαφος και να γίνουν χίλια κομμάτια, αυτά τα κομματάκια θα πάρουν πολλοί στο σπίτι τους για να τα κρατήσουν ως φυλακτό ή καλοτυχία. Κατά τη διεξαγωγή του εθίμου ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ όλοι ανταλλάσσουν πασχαλιάτικες ευχές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ