Ελλαδα

Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά: Τα συμπτώματα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Σε αυξημένη επιφυλακή ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν καταγραφεί σε χώρες στην Ευρώπη
Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν καταγραφεί σε χώρες στην Ευρώπη © Pixabay

Τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς. Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα.

Μεγάλη ανησυχία για την ηπατίτιδα σε παιδιά έχουν προκαλέσει τα αυξημένα κρούσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στην Ελλάδα οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Οι γονείς καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να δίνουν έμφαση στα συμπτώματα. Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν εντοπιστεί σε 5 χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), περιπτώσεις παιδικής ηπατίτιδας έχουν καταγραφεί σε Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία.

«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος. Όπως έγινε γνωστό, στη Βρετανία καταγράφηκαν περιπτώσεις που χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. «Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα» τονίζει ακόμη το ECDC.

Συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά | 20/04/2022 | ΕΡΤ

Ηπατίτιδα σε παιδιά - Τα συμπτώματα

Παιδιά με ηπατίτιδα παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως πόνοι στην κοιλιά, διάρροια και εμετός.

Η Ντέιρντε Κέλι, ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, μίλησε στο Science, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους.

Γιατροί στη Βρετανία καλούν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους για τυχόν συμπτώματα. Μεταξύ άλλων πρέπει να προσέχουν τα ακόλουθα:

  1. Ικτερος
  2. Διαφοροποίηση χρώματος στα ούρα και τα κόπρανα
  3. Κνησμός στο σώμα
  4. Πυρετός
  5. Ναυτία
  6. Πόνος στην κοιλιά.

Βάνα Παπαευαγγέλου για κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά - Η κλινική εικόνα

Για την ηπατίτιδα σε παιδιά μίλησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Όπως είπε, «ο ΕΟΔΥ είναι σε διαρκή συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους θεσμικούς οργανισμούς, ενώ και οι παιδίατροι έχουν ενημερωθεί τόσο από τον Οργανισμό όσο και από ξένους συναδέλφους τους».

«Φαίνεται ότι τα κρούσματα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο, υπήρξε μια μεγάλη έξαρση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και έχουν ξεπεράσει τα 100 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουμε και την πιο μεγάλη καταγραφή» ανέφερε επίσης.

Αφού γνωστοποίησε ότι «είναι παιδιά κυρίως κάτω των 5 ετών», εξήγησε: «Εμφανίζουν την εικόνα γαστρεντερίτιδας και γρήγορα αναπτύσσουν τυπική εικόνα ηπατίτιδας, με τον ίκτερο, τους εμέτους, τις διάρροιες, τον πόνο στην κοιλιά».

Πως σχολιάζει η Β.Παπαευαγγέλου την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη με τα κρούσματα ηπατίτιδας

Πλεύρης για ηπατίτιδα σε παιδιά: «Σε αυξημένη επιφυλακή η Ελλάδα»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την ηπατίτιδα σε παιδιά, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν σύνδεση με Covid». Όπως είπε, η Ελλάδα είναι «σε αυξημένη επιφυλακή γιατί χρειάστηκε σε ηλικίες 3-5 ετών να γίνουν μεταμοσχεύσεις». Και πρόσθεσε: «Εάν μεταδοθεί σε έξαρση, τη στιγμή που δεν έχουμε αυτές τις δυνατότητες, θα είναι ανησυχητικό».

Ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ότι όλα τα τμήματα έχουν ενημερωθεί και η κατάσταση είναι υπό πλήρη παρακολούθηση, ξεκαθαρίζοντας ότι εφόσον εντοπιστεί περιστατικό στόχος είναι να «κινηθούμε ταχέως». Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα παιδικής ηπατίτιδας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει κρούσμα ηπατίτιδας σε Ελληνόπουλα | 20/04/2022 | ΕΡΤ

Τζανάκης για ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς - Τα συμπτώματα

Εν τω μεταξύ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκανε δηλώσεις στο Mega για τα κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας στην Ευρώπη. Αρχικά, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τον κορωνοϊό.

«Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, Α, Β, C, D, E, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε αιματογενώς είτε τροφογενώς. Αυτά τα περιστατικά, που είναι περίπου 75-80 σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα στην Αγγλία και την Σκωτία, δεν έχουν αποδοθεί σε αυτόν τον ιό. Τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά έχουν αποσυνδέσει τον κορωνοϊό, καθώς κανένα από αυτά τα παιδιά δεν έχει εμβολιαστεί» ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης.

Στις δηλώσεις του για την ηπατίτιδα σε παιδιά και τα κρούσματα στην Ευρώπη, πρόσθεσε: «Να πούμε ότι προσβάλει παιδιά κυρίως 2 έως 5 ετών, αλλά έχουν προσβληθεί και παιδιά έως 16 ετών. Κάποια παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση λόγω καταστροφής του ήπατος και της ηπατικής ανεπάρκειας».

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάποια καινούργια ιογενής κατάσταση (...) Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού, ο οποίος όταν προσβάλει τους ανθρώπους είναι αθώος, κάνει λίγο γαστρεντερίτιδα, λίγο ανώτερο αναπνευστικό, σαν ένα απλό κρυολόγημα και φεύγει χωρίς επιπτώσεις. Ίσως να είναι μια παραλλαγή αυτού του αδενοϊο» ανέφερε επίσης.

Αναφορικά με την ηπατίτιδα σε παιδιά και τα συμπτώματα ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε:

  • «Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται.
  • Το παιδί νιώθει κόπωση και ανορεξία.
  • Πολλές φορές μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες
  • Κάποιες φορές παρατηρείται υπέρχρωση στα ούρα».

«Όλα αυτά θα το οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Είναι μια ασθένεια η οποία θα οδηγήσει το παιδί και τους γονείς στον γιατρό» συμπλήρωσε. Και ξεκαθάρισε: «Δεν πρέπει να τρομάζουν οι γονείς προς στιγμή στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κρατούν τα κλασικά μέτρα υγιεινής. Εμείς κινδυνεύουμε κυρίως από την ηπατίτιδα Α».

Σημειώνεται ότι για την ηπατίτιδα στα παιδιά αναφέρθηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος, παρουσιάζοντας τι μπορεί να προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ