Ελλαδα

Ζαούτης για ηπατίτιδα σε παιδιά: «Κρούσμα στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε σύντομα»

Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ κάλεσε τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας σε εγρήγορση

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιθανό ένα κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη
Πιθανό ένα κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη © Pixabay

Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και στην Ελλάδα, δήλωσε ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Τι είπε για τα νοσοκομεία.

Για τη μυστηριώδη ηπατίτιδα σε παιδιά μίλησε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης. Σε δηλώσεις του σήμερα Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022 στην ΕΡΤ, ο κ. Ζαούτης δεν απέκλεισε να υπάρξει σύντομα κρούσμα και στην Ελλάδα.

«Είναι πιθανό να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα αλλά μπορεί πολύ σύντομα να το δούμε κι εδώ». Όπως είπε ο Θεοκλής Ζαούτης, επικεφαλής του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Κάλεσε δε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, προκειμένου να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

«Η πλειοψηφία είναι στα παιδιά 3 έως 5 ετών. Υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πάνω από 10 ετών δεν έχουμε δει πολλά κρούσματα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στα κρούσματα ηπατίτιδας.

Θ. Ζαούτης: Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί και στη χώρα μας | 22/04/20222 | EΡΤ

Μόσιαλος για ηπατίτιδα σε παιδιά - Ποια είναι τα συμπτώματα - Τα νεότερα στοιχεία

«Οι υγειονομικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ως σήμερα καταγράψει στο σύνολο 108 περιστατικά αιφνίδιας έναρξης ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και κάτω, από τον Ιανουάριο του 2022. Οι ιοί που προκαλούν συνήθως ηπατίτιδα (ηπατίτιδα Α έως Ε) δεν είναι το αίτιο της λοίμωξης. Μεταξύ αυτών 8 παιδιά έχουν λάβει μόσχευμα ήπατος» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος για την ηπατίτιδα σε παιδιά.    

Και προσθέτει: «Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό,
  • κόπωση,
  • απώλεια όρεξης,
  • ναυτία,
  • έμετο,
  • κοιλιακό άλγος,
  • σκούρα ούρα,
  • ανοιχτόχρωμα κόπρανα,
  • πόνο στις αρθρώσεις και
  • ίκτερο» 

» Να ξαναπούμε πως δεν υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς κανένα από τα 108 επιβεβαιωμένα περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί».

Όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος: «Ταυτόχρονα, σήμερα τα Aμερικάνικα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν πως από τον Νοέμβριο του 2021, σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Αλαμπάμα καταγράφηκαν 5 ασθενείς με σημαντική ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων 3 με οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οι οποίοι επίσης βρέθηκαν θετικοί για αδενοϊό.

» Όλα τα παιδιά ήταν υγιή χωρίς υποκείμενα νοσήματα και κανένα δεν είχε COVID-19. Οι προσπάθειες ανεύρεσης περαιτέρω περιστατικών σε αυτό το νοσοκομείο εντόπισαν 4 επιπλέον παιδιά με ηπατίτιδα και λοίμωξη από αδενοϊό. Συνολικά δηλαδή 9 παιδιά παρουσίασαν το ίδιο πρόβλημα και εισήχθησαν από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022 και 2 ασθενείς χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Στα 5 από τα 9 παιδιά που εξετάστηκαν, ταυτοποιήθηκε μόλυνση από αδενοϊό τύπου 41.   

» Στη Βόρεια Καρολίνα, τη δεύτερη πολιτεία των ΗΠΑ που ανέφερε παρόμοια περιστατικά, οι υγειονομικές αρχές διερευνούν δύο περιπτώσεις ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά. Και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά σχολικής ηλικίας, κανένα από τα δύο δεν χρειάστηκε μεταμόσχευση και έχουν αναρρώσει και τα δύο. 

» Το CDC επισήμανε πως ο αδενοϊός τύπου 41 προκαλεί συνήθως οξεία γαστρεντερίτιδα, που προκαλεί διάρροια και έμετο, καθώς και αναπνευστικά συμπτώματα. Έχουν υπάρξει αναφορές ηπατίτιδας σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά που έχουν μολυνθεί με αδενοϊό τύπου 41, αλλά δεν είχε προηγουμένως παρατηρηθεί ότι προκαλεί ηπατική νόσο σε υγιή παιδιά». 

«Εν τω μεταξύ, την Τρίτη έγινε μια ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου Υγείας, αναφερόμενη σε 12 παιδιά κάτω των 5 ετών που έχουν διαγνωστεί με οξεία ηπατίτιδα, 2 εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε μεταμοσχεύσεις ήπατος που δώρισαν οι γονείς τους. Μόνο που σύμφωνα με τον Δρ Eyal Shteyer, διευθυντή της παιδιατρικής μονάδας ήπατος στο Shaare Zedek Medical Center (SZMC), οι μεταμοσχεύσεις συνέβησαν πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Jerusalem Post, 7 από τα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεταμοσχεύσεων, σημειώθηκαν στο ιατρικό κέντρο Schneider Children's (στην Petah Tikva) και τα άλλα 5 στο SZMC στην Ιερουσαλήμ.

» Και στα δύο ιδρύματα εισήχθησαν παιδιά από διάφορα μέρη της χώρας που δεν προέρχονταν από συγκεκριμένες εθνοτικές ή θρησκευτικές ομάδες. Ένας εκπρόσωπος του κέντρου Schneider είπε ότι και τα 7 παιδιά είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, αλλά δεν υπήρχε καμία απόδειξη για οποιαδήποτε σχέση με την οξεία ηπατίτιδα» ανέφερε επίσης.   

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επιδημιολογικά και εργαστηριακά δεδομένα στρέφονται προς τον συσχετισμό με λοίμωξη από αδενοϊό, καθώς 77% των περιστατικών διαγνώστηκαν θετικά (για αδενοϊό). Δεδομένου όμως πως δεν είναι σύνηθες να προκαλείται τέτοιου τύπου ασθένεια από αδενοϊό, διερευνάται εάν υπάρχει κάποια αλλαγή στο γονιδίωμα που επηρεάζει  τη λοιμογόνο δράση του αδενοϊού. Επίσης, διερευνώνται και άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα μια παράλληλη ή πρότερη λοίμωξη (συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού) ή ακόμα και περιβαλλοντικά αίτια» πρόσθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος για την ηπατίτιδα σε παιδιά.     

» Tα Aμερικάνικα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC) επίσης εξέδωσαν οδηγίες για τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν περιπτώσεις ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά.

» Αναφορικά με την εξέταση για αδενοϊού σε παιδιατρικούς ασθενείς με ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας, είναι προτιμότερο να γίνεται μοριακό τεστ (NAAT, π.χ. PCR) και μπορεί να γίνει σε αναπνευστικά δείγματα, επιχρίσματα κοπράνων ή αίμα. Το CDC επίσης αναφέρει πως η PCR σε αίμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη από την PCR σε πλάσμα. (Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να γίνει PCR εξέταση ολικού αίματος για αδενοϊό σε περιστατικά ηπατίτιδας  χωρίς αιτιολογία, που βρέθηκαν αρνητικά για αδενοϊό σε προηγούμενη εξέταση δείγματος πλάσματος)» συμπληρώνει ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Ταυτόχρονα όμως γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιμείνουν για άλλη μια φορά για καλή υγιεινή. Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση δηλαδή βοηθάνε τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και το να προσέχουμε όταν κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρά παιδιά καλό είναι οι γονείς να επιμείνουν στην εκμάθηση του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών. Θεωρώ πως οι βρετανικές υγειονομικές αρχές, αλλά και οι αρχές σε άλλες χώρες με αντίστοιχα ισχυρή επιδημιολογική επιτήρηση, όπως απέδειξαν και στη διάρκεια της πανδημίας, θα δώσουν απαντήσεις και σε αυτά τα ερωτήματα το συντομότερο δυνατό» κατέληξε ο Ηλίας Μόσιαλος στη νέα του ανάρτηση για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ