Ελλαδα

Μύκονος: Το αεροδρόμιο θα ονομάζεται πλέον «Μαντώ Μαυρογένους»

«Η Μαντώ Μαυρογένους αποκαλούσε τον εαυτό της Μυκονιάτισσα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρατικός Αερολιμένας Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένους»
Το αεροδρόμιο της Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένους»

Μαντώ Μαυρογένους θα ονομάζεται πλέον το αεροδρόμιο στη Μύκονο - Η πρόταση του δήμου και ο ιστορικός συμβολισμός.

Το όνομα της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης, «Μαντώ Μαυρογένους», θα φέρει στο εξής το αεροδρόμιο στη Μύκονο, καθώς έγινε δεκτή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η πρόταση του δήμου Μυκόνου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Μυκόνου ξεκίνησε από το Μάρτιο του 2021 με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μεγάλη αγωνίστρια που πρωτοστάτησε στη διάρκεια των ιστορικών γεγονότων. Όπως σημειώνει ο δήμος Μυκόνου, «στο πλαίσιο της ιστορικής αποκατάστασης του ρόλου και της προσωπικότητας της ηρωίδας Μαντώς, πέρα από εκδηλώσεις, εκδόσεις, ομιλίες και έρευνες που έχουμε προκαλέσει, προχωρήσαμε στο βήμα αυτό, ως μια συμβολική κίνηση που προβάλει στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αναδεικνύει την πλούσια τοπική ιστορία και τη μοναδική παράδοση του νησιού μας».

Μάλιστα, ο δήμος Μυκόνου σημειώνει στην επίσημη ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστή τη μετονομασία: «Η Μαντώ Μαυρογένους, ήταν μια σπουδαία ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Η ίδια αποκαλούσε τον εαυτό της ως Μυκονιάτισσα. Για πολλούς λόγους, η ιστορία κράτησε χαμηλούς τους τόνους, υποτιμώντας και αποσιωπώντας τη σπουδαία συνεισφορά της. Έτσι και η προσθήκη του ονόματός της στην ονομασία του Αερολιμένα Μυκόνου είναι μια ελάχιστη συνεισφορά με μεγάλο όμως συμβολισμό στο σήμερα, για τη θέση της γυναίκας και το ρόλο τής ατομικής ευθύνης και προσφοράς στις κοινωνίες των πολιτών που αγωνίζονται για τις αξίες τους.

Το αεροδρόμιο της Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένους» από ψηλά

Μύκονος: «Σταθερή θέση μας η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας», δηλώνει ο δήμαρχος

«Σήμερα είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου από την επίσημη ανακοίνωση της μετονομασίας του Κρατικού Αερολιμένα Μυκόνου σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου “Μαντώ Μαυρογένουςˮ. Μία απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που προβάλει σε όλο τον κόσμο την ηρωίδα της Μυκόνου αναδεικνύοντας την πλούσια τοπική ιστορία και τη μοναδική παράδοση του Νησιού μας. Σταθερή μας θέση η διατήρηση και η προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας η οποία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτό υπηρετούμε με συνέπεια και συγκεκριμένες πράξεις.

» Έναν προορισμό που μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, μια διαδρομή μέσα στην ιστορία και μια εμπειρία φιλοξενίας μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο. Στον κόσμο αυτό η Μαντώ Μαυρογένους από τη θέση της γυναίκας θα συνεχίζει να ενσαρκώνει τις αξίες της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών καθώς και τις ισότιμης προβολής του έργου των γυναικών στην ιστορία», αναφέρει ο δήμαρχος Μυκόνου.

Αεροφωτογραφία του αεροδρομίου της Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένους»

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ