Ελλαδα

Τζανάκης: Σταδιακή κατάργηση της μάσκας μετά το Πάσχα

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πλέον έχουν χάσει την αξία τους», είπε ο Νίκος Τζανάκης.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με μάσκα βγαίνουν από λεωφορείο
Πολίτες με μάσκα βγαίνουν από λεωφορείο © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Κορωνοϊός - Νίκος Τζανάκης: Η εκτίμησή του για το πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση της μάσκας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι η σταδιακή κατάργηση της μάσκας θα έρθει μετά το Πάσχα. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας καταγράφουν πτώση.

«Βλέπουμε πολλά κρούσματα από την Όμικρον 2, τα οποία όμως δεν μεταφράζονται αναλογικά σε πολλές νοσηλείες και κυρίως σε διασωληνώσεις και θανάτους. Ενώ πριν από 3 εβδομάδες είχαμε 120 εισαγωγές εβδομαδιαίως στη ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 102. Οι εισαγωγές από 1.982 ανά εβδομάδα, αυξήθηκαν στις 2.359, ενώ οι θάνατοι από 409 εβδομαδιαίως περιορίστηκαν στους 331», είπε ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ. και πρότεινε την προφύλαξη των ευάλωτων, τον εμβολιασμό με τρίτη δόση όσων δεν την έχουν κάνει, τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε όσους προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, την εξασφάλιση της αντιικής αγωγής για όλους τους ανθρώπους που θα τη χρειαστούν και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.

«Θα πρέπει να φύγουμε από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς πλέον έχουν χάσει την αξία τους και πιστεύω ότι μετά το Πάσχα πρέπει να αποσυρθεί σταδιακά και η μάσκα», είπε ο Νίκος Τζανάκης σε άλλο σημείο των δηλώσεών του. 

Ο καθηγητής επισήμανε ότι όλα τα μέτρα πρέπει να αρθούν σταδιακά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δανία και η Νορβηγία που προχώρησαν σε πλήρη χαλάρωση των μέτρων, αυτή τη στιγμή οδηγούν την κούρσα των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων. 

Τζανάκης στον ΣΚΑΪ: Σταδιακή κατάργηση της μάσκας μετά το Πάσχα  | Αταίριαστοι | 28/03/2022

Πλεύρης: Τα μέτρα που αναστέλλονται θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβρη

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έκανε γνωστό ότι όλα τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού που θα ανασταλούν έως το καλοκαίρι, στο σύνολό τους θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων, μιλάμε για αναστολή με βάση την επιδημιολογική εικόνα και του καλοκαιριού». 

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον Αντ1, ο κ. Πλεύρης είπε ότι τον Σεπτέμβριο υπάρχει φόβος -σύμφωνα και με τον ΠΟΥ- ο κορωνοϊός να επιστρέψει επιθετικά. Εξήγησε ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται σε νοσηλείες. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει το γεγονός ότι σχεδόν το 85% των ενηλίκων και το 90% άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι κατά της covid-19. Σήμερα ξεκίνησε και η χορήγηση των αντιικών χαπιών της Pfizer.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά και αυτό που εξετάζεται είναι για την περίοδο του καλοκαιριού η πρόσβαση στους χώρους να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του, αλλά αυτό θα τύχει συγκεκριμένης συζήτησης στην επιτροπή των ειδικών και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα.

Θάνος Πλεύρης Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί- Άρση μέτρων για πανδημία ΑΝΤ1 28.03.2022

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ